Η φετινή ΔΕΘ, στην οποία η Ινδία είναι τιμώμενη χώρα, σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις και ευκαιρία να ενισχυθεί πιο δυναμικά η ελληνο-ινδική συνεργασία, με έμφαση στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρεσβευτής της Ινδίας στην Ελλάδα Σάμα Τζέιν (Shamma Jain).
«Έχουμε άριστες σχέσεις με την Ελλάδα, μακροχρόνιους φιλικούς δεσμούς, αλλά πρέπει να την ενισχύσουμε με μια πολύ ισχυρότερη οικονομική, εμπορική και επενδυτική συνεργασία» διαμηνύει η Ινδή πρέσβης και σημειώνει πως θα ήθελε η ΔΕΘ 2019 να μείνει στην ιστορία ως μια σημαντική πλατφόρμα που θα φέρει πολύ κοντά τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Ινδίας και της Ελλάδας.
Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τη σημασία της, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η ΔΕΘ 2019 στέλνει μήνυμα από την Ελλάδα στην Ινδία ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα ευλογημένη από τη φύση και ένας εκλεκτός τουριστικός προορισμός, αλλά προσφέρει επίσης εξαιρετικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς για οικονομική συνεργασία, για κοινοπραξίες, στενές επαφές και συνεργασία», χαρακτηρίζοντας την τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ινδικών επιχειρήσεων για την ελληνική αγορά και εξέφρασε την πεποίθησή πως θα προωθηθούν σε νέο επίπεδο οι επενδύσεις και το εμπόριο. «Είμαι αισιόδοξη ότι το χάσμα μεταξύ των επιχειρηματικών μας κοινοτήτων θα μειωθεί και ότι περισσότερες επενδύσεις από την Ινδία θα αυξηθούν σταδιακά στην Ελλάδα» επισήμανε η Σάμα Τζέιν.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία της χώρας της στη ΔΕΘ, έκανε γνωστό πως έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή πάνω από 70 ινδικών εταιρειών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων. «Η συμμετοχή της Ινδίας θα είναι ευρύτατη, συμπεριλαμβάνοντας το διαστημικό πρόγραμμα, την ψηφιακή τεχνολογία, την ανάπτυξη υποδομών, τη ναυπηγική βιομηχανία και τα χημικά κ.λπ. Η πολύπλευρη συμμετοχή μας θα έχει επίσης ένα δραστήριο πολιτιστικό κομμάτι» γνωστοποίησε η πρεσβευτής της Ινδίας στη χώρα μας.
Της επίσημης ινδικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Hardeep Singh Puri, ο οποίος επίσης έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των υπουργείων Πολιτικής Αεροπορίας και Στέγασης & Αστικών Υποθέσεων.
Η συνέντευξη της πρεσβευτή της Ινδίας στην Ελλάδα Σάμα Τζέιν στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
-Φέτος η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τι σηματοδοτεί για την Ινδία;
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε προσκληθεί ως «τιμώμενη χώρα» στη ΔΕΘ 2019. Στην πραγματικότητα αυτή η πρόσκληση απεστάλη στην Ινδία πέρυσι. Το γεγονός αυτό αντανακλά την οικονομική άνθηση της Ινδίας και την ισχύ της 7ης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Πέρυσι, τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, προηγήθηκαν η Κίνα και η Ρωσία. Καταδεικνύει ότι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες καλούνται να διαδραματίσουν τον ρόλο των τιμώμενων χωρών στη ΔΕΘ, η οποία είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στην Ελλάδα, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
-Ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητες της Ινδίας στη φετινή ΔΕΘ;
Έχουμε άριστες σχέσεις με την Ελλάδα, μακροχρόνιους φιλικούς δεσμούς, αλλά πρέπει να την ενισχύσουμε με μια πολύ ισχυρότερη οικονομική, εμπορική, εμπορική και επενδυτική συνεργασία. Αυτό σηματοδοτεί για μας η ΔΕΘ -την ενίσχυση της διμερούς μας σχέσης με μια πολύ πιο δυναμική οικονομική και εμπορική συνεργασία. Η ΔΕΘ προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία γι΄ αυτό.
-Πριν από μερικές ημέρες επισκεφτήκατε τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να μας δώσετε μια γεύση από τις προετοιμασίες της Ινδίας για τη φετινή ΔΕΘ;
Ήμουν εκεί για δύο ημέρες. Η Ινδική Αρχή Τουριστικής Ανάπτυξης από το Παρίσι πραγματοποίησε εκδήλωση για την προώθηση του τουρισμού, την οποία παρακολούθησα. Η επαφή μου με ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών ταξιδιωτικών πρακτόρων στην εκδήλωση ήταν διαφωτιστική. Επίσης, πραγματοποίησα σημαντικές συναντήσεις. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον κ. Τζίκα, πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά και με τον κ. Σαββάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας. Είχα μια διεξοδική συζήτηση με τον κ. Σαββάκη. Συναντήθηκα επίσης με τον κ. Βλαχογιάννη, αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Οι συναντήσεις αυτές αποσκοπούσαν στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί η συμμετοχή της Ινδίας στη ΔΕΘ 2019 για τη δημιουργία συνέργειας μεταξύ των δύο χωρών και πώς οι συμμετέχουσες εταιρείες μας μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες ελληνικές και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργικού επιπέδου.
-Ποια είναι η ανταπόκριση των ινδικών επιχειρήσεων για την Έκθεση;
Η ΔΕΘ 2019 στέλνει μήνυμα από την Ελλάδα στην Ινδία ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα ευλογημένη από τη φύση και ένας εκλεκτός τουριστικός προορισμός, αλλά προσφέρει επίσης εξαιρετικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς για οικονομική συνεργασία, για κοινοπραξίες, στενές επαφές και συνεργασία. Έχουμε ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή πάνω από 70 ινδικών εταιρειών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων. Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) θα είναι «παρών» και θα ξεκινήσει συνεργασία με το αρτιγενές διαστημικό πρόγραμμα της Ελλάδας, υπό τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος. Η Ινδία έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στη διαστημική τεχνολογία. Περίπου πριν από ένα μήνα, εκτοξεύσαμε ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι, για δεύτερη φορά, καθιστώντας μας την τέταρτη χώρα στον κόσμο που το επιτυγχάνει αυτό. Κατασκευάστηκε εγχώρια από τους επιστήμονες μας: στην πραγματικότητα από γυναίκες επιστήμονες. Το ISRO, που είναι γνωστό για την εξειδίκευσή του στην εκτόξευση δορυφόρων, έσπασε το ρεκόρ εκτοξεύοντας 104 δορυφόρους σε μια αποστολή το 2017.
Η εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας είναι περίπου 350 GW. Ο NTPC, ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Ινδίας, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από τα ορυκτά καύσιμα σε υδροηλεκτρικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα βρίσκεται στη ΔΕΘ. Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά σε εγκαταστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας και η τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως σε δυναμικότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Ο Όμιλος GMR, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές υποδομών στην Ινδία που εισήλθε στην ελληνική αγορά, θα παρουσιάσει το παγκόσμιο προφίλ του στην Έκθεση. Μια άλλη σημαντική εταιρεία υποδομής, η Dineshchandra R. Agrawal Infracon, θα είναι εκεί, όπως επίσης και η Larsen & Toubro Shipping, μια φημισμένη ναυπηγική εταιρεία.
Ως ένας από τους προτιμώμενους παγκόσμιους επενδυτικούς προορισμούς για την Πληροφορική και τη Διαχείριση Επιχειρηματικών Διαδικασιών (Information Technology and Business Process Management) και αντιπροσωπεύοντας το 56% της παγκόσμιας αγοράς outsourcing, η Ινδία φέρνει πολλές εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας στη ΔΕΘ. Αυτές οι εταιρείες ειδικεύονται σε διαδικτυακά παιχνίδια, ανάπτυξη λογισμικού (software development), προσαρμοσμένες εφαρμογές Διαδικτύου και εφαρμογών (apps) για κινητά, cloud και υποδομές πληροφοριακών συστημάτων, Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), επιστήμη δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.
Θα συμμετάσχει στη ΔΕΘ και ένας ινδικός χημικός όμιλος, η UPL Limited. Ο όμιλος αυτός παράγει και προμηθεύει σε παγκόσμιο επίπεδο διάφορες χημικές ουσίες για γεωργική χρήση, προστασία καλλιεργειών και ειδικά χημικά προϊόντα για τη γεωργική παραγωγικότητα. Θα συμμετάσχουν, επίσης, κάποιες εταιρείες του λιανεμπορίου, που θα παρουσιάσουν δομικά υλικά, ειδικά υαλοποιημένα πλακάκια. Θα δώσουν το «παρών» και πολλές εταιρείες που ασχολούνται με τη λιανική επιχείρηση ένδυσης και χειροτεχνίας.
-Θα παρευρεθούν στην Έκθεση κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ινδίας;
Της επίσημης αντιπροσωπείας μας θα ηγηθεί ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Hardeep Singh Puri, ο οποίος επίσης έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας και του Υπουργείου Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων.
-Η φετινή ΔΕΘ είναι το αποκορύφωμα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας ή η αφετηρία μιας ενισχυμένης σχέσης;
Εξαρτάται από το πώς το βλέπεις. Είναι ενθαρρυντικό να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μια ινδική εταιρεία -η GMR Infrastructure (του ομίλου GMR)- μπαίνει στην ελληνική αγορά. Έχει μια κοινοπραξία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, μια μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, για το έργο κατασκευής ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα αποτέλεσμα -ένα αποκορύφωμα- των προσπαθειών που καταβάλλουμε και επίσης του ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική και εμπορική συνεργασία της με την Ινδία. Στην πραγματικότητα, είναι η αρχή μιας νέας φάσης. Πέρυσι, συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανέφερε ότι η Ινδία θα ήταν μια χώρα προτεραιότητας γι΄ αυτόν για οικονομική συνεργασία εάν εκλεγόταν πρωθυπουργός. Λόγω της έντονης επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης και ακόμη και της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία απηύθυνε την πρόσκληση προς την Ινδία να είναι τιμώμενη χώρα στην Έκθεση, να σφυρηλατήσει οικονομικούς δεσμούς, η Ινδία ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό διασφαλίζοντας τη συμμετοχή υψηλού επιπέδου επιχειρήσεων της από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Θα ήθελα να αναφέρω ότι η ελληνική εταιρεία Chipita συνέπραξε πριν από περίπου δύο χρόνια με μια μεγάλη ινδική εταιρεία τροφίμων, τη Britannia Foods Limited. Παράγουν κρουασάν για την ινδική αγορά. Πρόκειται για μια επιτυχημένη κοινοπραξία, με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Είμαι βέβαιη ότι όταν οι επιχειρηματίες μας θα έρθουν εδώ και θα έχουν επαφές με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και Έλληνες ομολόγους τους, σίγουρα θα προωθηθούν το εμπόριο και οι επενδύσεις μας στο επόμενο επίπεδο.
-Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ινδικές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά;
Ναι, σίγουρα. Συναντήθηκα με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και είχα πολλές συναντήσεις με τον κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, ο οποίος είναι επαρκώς εξοικειωμένος με την Ινδία, τους επιχειρηματίες της και την ποικιλομορφία της ινδικής αγοράς. Με δεδομένο την εστίαση της ελληνικής κυβέρνησης στην υιοθέτηση περισσότερο φιλικών προς τις επιχειρήσεις πολιτικών και του ενδιαφέροντός της για συνεργασία με τον ινδικό εταιρικό τομέα, είμαι αισιόδοξη ότι το χάσμα μεταξύ των επιχειρηματικών μας κοινοτήτων θα μειωθεί και ότι περισσότερες επενδύσεις από την Ινδία θα αυξηθούν σταδιακά στην Ελλάδα.
Ακόμη και στον τομέα του τουρισμού, μαθαίνω ότι το 2018 σημειώθηκε αύξηση 80% στις αφίξεις τουριστών από την Ινδία σε σχέση με το 2017. Προσπαθούμε επίσης να ενθαρρύνουμε την πραγματοποίηση περισσότερων γυρισμάτων ταινιών Bollywood στην Ελλάδα, γεγονός που θα συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού από την Ινδία. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ινδοί τουρίστες και οι επιχειρηματικοί αντιπρόσωποι για την απόκτηση της ελληνικής βίζας. Αυτά τα θέματα έχουν περιέλθει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική ηγεσία έχει επίγνωση της ανάγκης για καλύτερη διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων στους Ινδούς.
-Πώς θα θέλετε να θυμόμαστε τη φετινή ΔΕΘ;
Η συμμετοχή της Ινδίας, όπως έχω υπογραμμίσει, θα είναι ευρύτατη, συμπεριλαμβάνοντας το διαστημικό πρόγραμμα, την ψηφιακή τεχνολογία, την ανάπτυξη υποδομών, τη ναυπηγική βιομηχανία και τα χημικά κ.λπ. Η πολύπλευρη συμμετοχή μας θα έχει επίσης ένα δραστήριο πολιτιστικό κομμάτι από τον θίασο Kathakali και έναν άλλο θίασο από την πολιτεία Gujarat. Θα ήθελα να θυμόμαστε τη ΔΕΘ 2019 ως μια σημαντική πλατφόρμα που θα φέρει πολύ κοντά τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Ινδίας και της Ελλάδας και θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς μας σχέσεις.
-Η Ινδία ανακάλεσε το καθεστώς του Κασμίρ. Γιατί;
Ανήκω στην πολιτεία της Τζαμού και του Κασμίρ. Έτσι, επιτρέψτε μου μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου εμπειρία. Το άρθρο 370, το οποίο ανακάλεσε η Ινδία, δεν είναι μια πολυμερής διευθέτηση ούτε προέρχεται από οποιαδήποτε διμερή συμφωνία. Αποτελεί εξολοκλήρου εσωτερική απόφαση που αφορά το Σύνταγμα της Ινδίας και η τροποποίησή του ή η ανάκλησή του είναι, ως εκ τούτου, κυριαρχικό δικαίωμα της Ινδίας. Αφορά μόνο την κυβέρνηση της Ινδίας και τους πολίτες της, Το άρθρο 370 συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμά μας ως «προσωρινή διάταξη». Ποτέ δεν είχε προβλεφθεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Έχουμε δει έπειτα από επτά δεκαετίες ανεξαρτησίας της Ινδίας ότι η οικονομική ανάπτυξη την οποία έχει καταφέρει, δεν έχει φθάσει στον λαό της Τζάμου και του Κασμίρ. Το διάταγμα που εκδόθηκε το 1954, βάσει του άρθρου 370, περιόρισε το δικαίωμα της απασχόλησης, της απόκτησης περιουσίας, της εγκατάστασης και της παροχή εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις για την οικονομική βελτίωση του κράτους αποθαρρύνθηκαν σοβαρά.
Σύμφωνα με το Άρθρο αυτό, πολλοί νόμοι και κανονισμοί που εισάγουν διακρίσεις διαιωνίζονται στην πολιτεία. Το δικαίωμα να κληρονομήσει μια γυναίκα την περιουσία της αφαιρέθηκε σε αυτές που ανήκουν στην Τζαμού και στο Κασμίρ και επέλεξαν να παντρευτούν άνδρες από άλλο μέρος της Ινδίας. Ενώ αυτός ο νόμος αμφισβητήθηκε στο δικαστήριο, οι γυναίκες αυτές είχαν αποκλειστεί από τη μεταβίβαση των περιουσιών τους στα παιδιά τους. Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τα παιδιά στην Ινδία, αλλά όχι στην Τζαμού και στο Κασμίρ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα αναδρομικών νόμων που επιβάλλονται βάσει του άρθρου 370 του 2003 στην Τζαμού και στο Κασμίρ. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Τζάμου, το Κασμίρ και το Λαντάκ είναι ευτυχείς ότι το άρθρο 370 έχει καταργηθεί. Τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία δίνονται σε άλλα μέρη της Ινδίας, θα ισχύουν τώρα για την Τζαμού και το Κασμίρ.
Δυστυχώς, υπήρξαν κάποιες οικογενειακές δυναστείες που κυβερνούσαν την πολιτεία, οι οποίες καταχράστηκαν τους πόρους της, καθώς και την κεντρική επιχορήγηση της κυβέρνησης της Ινδίας για αρκετά χρόνια. Είναι τέτοια τα κατεστημένα συμφέροντα, που έχουν λειτουργήσει ως αυτονομιστικές πολιτικές δυνάμεις. Η κατάργηση του Άρθρου 370 θα διασφαλίσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
-Ανησυχείτε ότι η ανάκληση του Άρθρου 370 θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν;
Αν η Ινδία αποφασίσει να τονώσει την οικονομική πρόοδο και την ανάπτυξη στο Τζαμού και στο Κασμίρ και να άρει τις φυλετικές διακρίσεις και να προσφέρει στα παιδιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση, γιατί θα πρέπει να ανησυχεί μια γειτονική χώρα;
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: Πρέσβης Ινδίας: Νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις σηματοδοτεί η 84η ΔΕΘ https://hellasjournal.com/2019/09/presvis-indias-neo-kefalaio-stis-dimereis-scheseis-simatodotei-i-84i-deth/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου