Αν υπάρχει ένας «θρύλος» για τους Βίκινγκς ο οποίος πραγματικά προκαλεί τρόμο, αυτός αφορά στους διαβόητους αιμοσταγείς «berserkers», τους μαχητές που πριν τη μάχη έμπαιναν σε έκσταση και πολεμούσαν σαν λυσσασμένα σκυλιά, κατασφάζοντας αδιάκριτα εχθρούς, γυναικόπαιδα, ακόμα και συμπολεμιστές τους.
Πολλοί εθνολόγοι εξέφραζαν μέχρι πρόσφατα την άποψη ότι η έκσταση των berserkers οφειλόταν σε κατανάλωση ενός ψυχότροπου μανιταριού, το οποίο σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα πριν τη μάχη τους έκανε να χάνουν το μυαλό τους. Ωστόσο ένας εθνοβοτανολόγος πρόσφατα κατέθεσε μια άλλη θεωρία που μοιάζει πιο πιστευτή.
Σύμφωνα με τον Κάρστεν Φατούρ, οι περιγραφές των συμπτωμάτων της έκστασης των berserkers (αρχικά ρίγη και τρέμουλο, κοκκίνισμα του προσώπου, και στη συνέχεια μανία) ταιριάζουν περισσότερο με αυτά της κατανάλωσης του φυτού υοσκύαμος (γνωστός και ως δαιμοναριά, στη χώρα μας).
Ο επιστήμονας εκτιμά ότι η δαιμοναριά, γνωστή από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές, αναλγητικές, αλλά και ψυχότροπες ιδιότητές της, ταιριάζει περισσότερο στα συμπτώματα που παρουσίαζαν οι berserks παρά με αυτά της κατανάλωσης παραισθισιογόνων μανιταριών, όπως και οι παρενέρεγειες (σωματική κόπωση, πνευματικό άδειασμα).
Υπενθυμίζεται ότι ο θρύλος θέλει τις ιέρειες στο Μαντείο των Δελφών να καίνε σπόρους δαιμοναριάς για να πέσουν σε έκσταση και να δίνουν τους χρησμούς τους.
Ο Κάρλος Καστανιέντα είχε προτείνει στα βιβλία του, πως με χρήση διαφόρων ουσιών, "άνοιγες" δυνατότητες του μυαλού να αντιληφθεί "άλλες πραγματικότητες κι οντότητες" (μεταφέρω το νόημα των λεγομένων του κι οχι μια λέξη προς λέξη μετάφραση). Δε ξέρω όλο αυτό πόσο απέχει απο κατάληψη απο "πνεύματα" κι άλλες "οντότητες".
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι και πολύ...είναι ίσως μια διευκόλυνση για να γίνει η δουλειά
Διαγραφήοι εθνοφαρμακολογοι μελετανε στη βοτανολογια τις ψυχοτροπες ιδιοτητες πολλων φυτων! ο σχολιαστης κυριος dionysiosbastas για ποιο λογο εβαλε τις λεξεις πνευματα και οντοτητες σε εισαγωγικα? Θεωρει οτι δεν υπαρχουν?
ΔιαγραφήΓιατί μάλλον υπονοεί τους δαίμονες
Διαγραφήυποθετω να ειναι οπως το λες εσυ! Παντως λογω του γεγονοτος οτι οι ιστοριες με τους δαιμονες υπαρχουν και στις λαογραφιες και στις μυθολογιες των αλλων πολιτισμων και θρησκειων πιστευω οτι εχει δημιουργηθει η εντυπωση στο περισσοτερο κοσμο οτι οι δαιμονες ειναι ανυπαρκτες οντοτητες. Αλλοι βρισκονται σε πληρη αγνοια απο το φοβο μην χαρακτηριστουν απο τους αλλους ως γραφικοι και συνηθως οσοι λενε την αληθεια για την υπαρξη αυτων των ασχημων φαινομενων κατηγορουνται απο την κοινη γνωμη οτι προαγουν τη δαιμονοφοβια. Παντως πιστευω να το εχεις καταλαβει οτι πανω στα φαινομενα συνεχους δαιμονολογιας χτιζονται σχεδον ολες οι θεωριες συνομωσιας
ΔιαγραφήΠαπα-Κωστα κατι τελειως ασχετο! Διαβαζεις παλαια κλασσικη λογοτεχνια? Στο youtube εχει αναρτημενα σε προφορικη αφηγηση παλια κλασσικα εργα και θεατρικα εργα Ελληνων και ξενων λογοτεχνων! Εψαξα και βρηκα ιστοριες του Αρσεν Λουπεν που τις ειχε γραψει ο Μωρις Λεμπλαν στις αρχες του περασμενου αιωνα! Ειχε και αλλα εργα! Τον ξερεις τον Αρσεν Λουπεν τον αριστοκρατη λωποδυτη?
ΔιαγραφήΝαι ! Θα το ψάξω !
ΔιαγραφήΠατα στο youtube Αρσεν Λουπεν η κουφια βελονα! Θα στο βγαλει!
ΔιαγραφήOK
ΔιαγραφήΠαπα-Κωστα οταν ημουν μικρο παιδι εβλεπα πολλα Ιαπωνεζικα κινουμενα σχεδια δηλαδη αυτα που λεγονται anime! Σε ενα απο αυτα γνωρισα και τον Αρσεν Λουπεν! ο τιτλος του anime ηταν Αρσεν Λουπεν εναντιον Σερλοκ Χολμς! Υπαρχει αναρτημενο στο youtube! Χρονια αργοτερα ειδα οτι οι ιστοριες του Αρσεν Λουπεν ηταν μυθιστορηματα του γαλλου συγγραφεα Μωρις λεμπλαν! Εχω συλλεξει αρκετα βιβλια του Αρσεν Λουπεν απο τις εκδοσεις ΕΡΑΤΩ και τις εκδοσεις ΑΓΡΑ οταν εφτασα σε μεγαλυτερη ηλικια
ΔιαγραφήΑπό εκεί τον γνώρισα κι εγώ !
ΔιαγραφήΤο μυθιστορημα στο οποιο ηταν βασισμενο το ανιμε εχει κανονικα το τιτλο ΑΡΣΕΝ ΛΟΥΠΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΕΡΛΟΚ ΣΟΛΜΣ. Ο Μωρις Λεμπλαν εκανε αναγραμματισμο στο ονομα του μεγαλυτερου ντετεκτιβ ολων των εποχων για το λογο οτι ο σερ Αρθουρ Κοναν Ντουλ εκανε παραπονα στον Λεμπλαν επειδη επιχειρησε να χρησιμοποιησει αυτουσιο το ονομα του δικου του του ηρωα. Το συγκεκριμενο το μυθιστορημα κυκλοφορει απο τις εκδοσεις ΑΓΡΑ
ΔιαγραφήΝόμιζα πως ήταν θέμα πνευματικών δικαιωμάτων
ΔιαγραφήΑκριβως ουσιαστικα και για αυτο το λογο! Δεν μπορουσε ο Λεμπλαν να χρησιμοποιησει αυτουσια τον χαρακτηρα του Κοναν Ντουλ για αυτο εκανε και αναγραμματισμο και τον ονομασε Χερλοκ Σολμς
Διαγραφή