Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Σύμφωνο για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους επτά χώρες της Αμαζονίας


https://greenagenda.gr/%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%ac-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%ad%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%88%ce%b1%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89/

Σύμφωνο για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο με τον συντονισμό τους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη δορυφορική παρακολούθηση, υπέγραψαν την Παρασκευή επτά χώρες της Αμαζονίας, εν μέσω των πυρκαγιών που μαίνονται επί έναν μήνα και έχουν απανθρακώσει περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και βοσκοτόπων.

Οι πρόεδροι της Κολομβίας, του Περού, του Ισημερινού, της Βολιβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούχο, ο αντιπρόεδρος του Σουρινάμ και ο υπουργός φυσικών πόρων της Γουιάνα συναντήθηκαν στην κολομβιανή πόλη Λετίσια, ενώ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου συμμετείχε μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης, καθώς παρέμεινε στην Βραζιλία για ιατρικούς λόγους.

«Υπογράψαμε ένα σύμφωνο, το Σύμφωνο Λετίσια, για τον συντονισμό μας, για την αρμονική συνεργασία μας σε κοινούς στόχους (…) που μας αφορούν και μας ωθούν να προστατέψουμε τον Αμαζόνιο», δήλωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ο οποίος συγκάλεσε την επείγουσα συνάντηση μαζί με τον Περουβιανό ομόλογό του Μαρτίν Βισκάρα.



«Η καλή θέληση από μόνης δεν είναι πλέον αρκετή», δήλωσε ο Βισκάρα. «Απαιτούμε δράσεις για το καλό του Αμαζονίου και της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Οι χώρες θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για τον καλύτερο συντονισμό τους, έπειτα από τις τεράστιες πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος, τονίζεται στο κείμενο της συμφωνίας.
Επιπλέον, η ομάδα των χωρών θα εργαστεί σε πρωτοβουλίες αναδάσωσης, ενίσχυσης των προσπαθειών για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων αποψίλωσης των δασών μέσω δορυφόρου, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και την ενίσχυση του ρόλου των κοινότητες αυτοχθόνων πληθυσμών στην αειφόρο ανάπτυξη. Οι χώρες επίσης συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών για δραστηριότητες όπως παράνομες εξορύξεις, υπογραμμίζεται.

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, του οποίου η κυβέρνηση έχει επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα για τη διαχείριση των τεράστιων πυρκαγιών των τελευταίων εβδομάδων, κάλεσε τις χώρες να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους στον Αμαζόνιο, κρίνοντας ότι αυτή είναι «μη διαπραγματεύσιμη».

«Πρέπει να πάρουμε μια ισχυρή θέση υπεράσπισης της κυριαρχίας ώστε κάθε χώρα να μπορεί στην επικράτειά της να αναπτύξει την καλύτερη πολιτική για την περιοχή του Αμαζονίου και να μην την αφήσει στα χέρια άλλων χωρών», είπε.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει την προσωπική του διαμάχη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας: «Αυτό το διεθνές μένος έχει χρησιμεύσει μόνο και μόνο ώστε ο ηγέτης ενός μεγάλου έθνους να επιτεθεί στην Βραζιλία και να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία μας».

Από την πλευρά του ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες, η χώρα του οποίου επίσης πλήττεται από πυρκαγιές με 1,7 εκατομμύρια εκτάρια να έχουν καεί από τον Μάιο, τόνισε ότι «η μητέρα γη κινδυνεύει να πεθάνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής των υδάτινων πόρων και της υπερβολικής κατανάλωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...