Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Η μοναδική Χριστιανή που ζει σε καταυλισμό Γιεζίντι



Zakho, Περιφέρεια Κουρδιστάν -Η  Χάνα Μπασίρ είναι η μόνη χριστιανή γυναίκα που ζει ανάμεσα σε χιλιάδες εκτοπισμένους Yezidis σε έναν καταυλισμό στο Zakho, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ερμπίλ. 

Έχει την ευκαιρία να ζήσει σε μια τοπική εκκλησία, αλλά αντ 'αυτού επέλεξε να ζει στον καταυλισμό, βρίσκοντας την αγάπη και το σεβασμό από τους Yezidi γείτονές της.

"Δεν αισθάνομαι ούτε νοσταλγία για την πατρίδα ή ούτε σαν ξένη", είπε. "Αντίθετα, τους αγαπώ όλους εδώ. Με συμπαθούν κι αυτοί και μου δείχνουν σεβασμό. Οι κάτοικοι του καταυλισμού, οι άνθρωποι σε αυτόν τον τομέα, και οι οργανώσεις του καταυλισμού, με συμπαθούν  όλοι."



Αυτή και ο σύζυγός της, Kamal Jubrail, ζούσαν  στην επαρχία Νινευή πριν από την εμφάνιση του ISIS περισσότερο από δύο χρόνια πριν. Αλλά η οικογένειά της, όπως και πολλοί άλλοι, τα έχασαν όλα από την εξτρεμιστική ομάδα.

Έπεσαν στα χέρια των μαχητών του ISIS προτού να μπορέσουν να φύγουν.Το  ISIS ανάγκασε τον άντρα της να παραδώσει την περιουσία τους των $ 153.000. 

Αυτό  προκάλεσε στο σύζυγό της τόσο πολύ πόνο, ώστε  πέθανε στα μέσα του 2015 από εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Στον καταυλισμό, υπάρχουν 3.845 Yezidis, μια θρησκευτική κοινότητα εναντίον της οποίας το ISIS έχει διαπράξει γενοκτονία , υποδουλώνοντας πολλές Yezidi γυναίκες και παιδιά, ενώ σκότωσαν τους άνδρες και τους ηλικιωμένους. 

Η Μπασίρ είναι πολύ αγαπητή  σε αυτό τον καταυλισμό, συχνά βοηθήθηκε από τους Yezidi γείτονές της. Μιλά αραβικά, αλλά μαθαίνει τόσο τα κουρδικά - που χρησιμοποιούνται από τους Yezidis - και αγγλικά.

Μακριά από τον καταυλισμό, επισκέπτεται την εκκλησία κάθε Κυριακή και Παρασκευή, και στη συνέχεια επισκέπτεται το χριστιανικό νεκροταφείο, όπου θάφτηκε ο σύζυγός της.

Μεταξύ των Yezidi γειτόνων της,η Jalila Khodida, μιλάει αραβικά πολύ καλύτερα από ό, τι οι υπόλοιποι, κι έτσι έχει γίνει η καλύτερη φίλη της  Μπασίρ.

Η Khodida λέει ότι είναι η αγάπη και ο σεβασμός που προσφέρονται σε αυτό το στρατόπεδο που κάνουν τη  Μπασίρ προτιμά τη ζωή στον καταυλισμό, παρά να  ζει στην εκκλησία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σπουργίτι

  Είναι πολύ όμορφο και ευγενές να φιλοσοφούμε και να θεολογούμε βλέποντας ένα σπουργίτι να σκαλίζει το έδαφος και να εξαίρουμε την απλότητά...