Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Αμερικής Δημήτριος κατά του διατάγματος του Τραμπ

demetrios trumb

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος με ανακοίνωσή του, αναφέρεται έμμεσα στο πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα του κ. Τραμπ για τους μετανάστες, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε μετανάστες ή πρόσφυγες, ούτε στο σχετικό διάταγμα.
Τονίζει ωστόσο πως «η αγάπη και η Χριστιανική φιλοξενία δεν πρέπει μόνο να επεκτείνετε σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται πλησίον μας, αλλά και σ' εκείνους που βρίσκονται εγγύς και μακράν, ακόμη και σε εκείνους που δεν θα ανταποδώσουν — στον φτωχό, στον ξένο, ακόμη και σε εκείνους που μας μισούν».
Υπενθυμίζεται πως θέση στο ζήτημα που έχει προκαλέσει το διάταγμα Τραμπ για το Μεταναστευτικό, έλαβε το προηγούμενο διάστημα η AHEPA.
Ειδικότερα, το ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου κ. Δημήτριου, αναφέρει τα εξής:


Ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Αμερικανοί, εκφράζουμε τη θλίψη και τον πόνο μας για τους συνανθρώπους μας α αδέρφια μας, παντού σε όλο τον Κόσμο, που βρίσκονται σε τραγικές συνθήκες εχθρότητας, βίας και πολέμου, όπου οικογένειες έχουν διαλυθεί, εκτοπιστεί και όπου άνθρωποι στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού, καλούμαστε να προσφέρουμε αγάπη χωρίς όρους στους συνανθρώπους μας, ενώ ξεκινάμε άμεσα να προσευχόμαστε γι αυτούς.
Στην μεγάλη μας χώρα μας, η οποία έχει ιστορικά και πρακτικά καλωσορίσει ανθρώπους κάθε έθνους, φυλής και γλώσσας, έχουμε το ξεχωριστό προνόμιο και τιμή να προσφέρουμε φιλοξενία -αγάπη προς τον ξένο- σε ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης.
Η Καινή Διαθήκη είναι γεμάτη με ένα ήθος φιλοξενίας -αγάπης προς τον ξένο- βασισμένο όχι στο φόβο, αλλά στη φροντίδα και την ευγνωμοσύνη. Ο Απ. Παύλος λέγει «προσλαμβάνεσθε αλλήλους, καθώς και ο Χριστός προσελάβετο ημάς (Προς Ρωμαίους 15:7).
Η Χριστιανική φιλοξενία δεν πρέπει μόνο να επεκτείνετε σε εκείνους οι οποίοι είναι πλησίον μας, αλλά να επεκτείνετε και στους εγγύς και τους μακράν, ακόμη και σε εκείνους που δεν θα ανταποδώσουν — στον φτωχό, στον ξένο, ακόμη και σε εκείνους που μας μισούν. Διότι ο Χριστός λέει, «εάν αγαπάτε τους αγαπώντας ημάς οποία γαρ χάρις εστί « (Λουκ. 14:14).
Ως ζωτική έκφραση αγάπης, πρέπει να συνεχίσουμε με θέρμη να προσευχόμαστε για ειρήνη σε όλη την ανθρωπότητα, ειδικά για όσους επηρεάζονται από δύσκολες περιστάσεις.
Οι συνάνθρωποι μας, που υποφέρουν υπό τρομερές συνθήκες και δοκιμασίες σε όλο τον Κόσμο, περιμένουν δικαιοσύνη και ικετεύουν για την αγάπη μας και τις προσευχές μας. Ακόμη και οι πιο ελάχιστοι. Οπως ο Χριστός «ει εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων εμοί εποιήσατε (Ματθ. 25:40).
Σε αυτούς, τους πιο δύσκολους καιρούς, η ισχυρότερη έκφραση της φιλοξενίας μας καθίσταται κατεπείγον ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...