Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Οι Ρουμάνοι διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς.Τι λένε οι ίδιοι


Βουκουρέστι, Ρουμανία - μαζικές διαμαρτυρίες συνεχίζουν να ταράζουν  τη Ρουμανία , μετά την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα έκτακτο διάταγμα που θα αποποινικοποιηθεί τα παραπτώματα των αξιωματούχων.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ψήφο μομφής στο κοινοβούλιο την Τετάρτη για το θέμα.
Χιλιάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν για όγδοη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη - παρόλο που η κυβέρνηση κατάργησε το διάταγμα  - λέγοντας ότι έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη στους  αξιωματούχους.
Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι δεν θα υποχωρήσουν έως ότου οι υπεύθυνοι για το διάταγμα να λογοδοτήσουν.
Να τι λένε οι διαδηλωτές στο δρόμο:


Bogdan, στα 30 του, Αεροναυπηγός Μηχανικός  
 [Ioana Moldovan/ Al Jazeera]
Ήρθα επειδή ελπίζω τα πράγματα θα είναι πιο διαφανή και πιο δίκαια.
Πιστεύω ότι αυτές οι διαμαρτυρίες μπορούν να αλλάξουν κάτι. Γι 'αυτό είμαι εδώ.
Marian Παρβού, 47, έχει κατασκευαστική εταιρεία  
[Ioana Moldovan/ Al Jazeera]
Δεν συμφωνώ με αυτό που η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει. Θέλουμε μια καλύτερη Ρουμανία - χωρίς κλέφτες, χωρίς προδότες - και μια νέα κυβέρνηση με καινούριους , νέους ανθρώπους , ακόμη και αν προέρχονται από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.
Alexa, 32, δάσκαλος αγγλικών και ολλανδικών  
[Ioana Moldovan/ Al Jazeera]
Πρώτον, ήρθα εδώ λόγω του διατάγματος και επειδή ακόμα πιστεύω ότι μπορούμε να ζούμε σε μια χώρα χωρίς κλεψιές.
Δεύτερον, επειδή ελπίζω ότι αυτές οι διαμαρτυρίες μπορεί να έχουν  μακροπρόθεσμη επίδραση στην κινητοποίηση των ανθρώπων, ενθαρρύνοντας τους να πουν τη γνώμη τους και να κατανοήσουν τα θέματα ψήφου τους και να ασκήσουν το δικαίωμά τους την επόμενη φορά.
Marius, 36, δ/ντης φωτογραφίας 
[Ioana Moldovan/ Al Jazeera]
Ήρθα επειδή η ενότητα που είδα κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων δείχνει ότι αξίζει τον κόπο. Ποτέ δεν έχω βιώσει τέτοια ενέργεια, όπως η ενότητα μεταξύ των Ρουμάνων.
Έχω πάει σε διαδηλώσεις, όταν πίστευα  ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και τώρα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αν κρατήσουμε, αν αντισταθούμε στο δρόμο.
Alexandru, δεξιά, 38, και Iuliana, 38, και οι δύο εργάζονται σε πολυεθνικές
εταιρείες  
[Ioana Moldovan / Al Jazeera]
Τα διατάγματα είναι καταχρηστικά και έχουμε απηυδήσει με τους ίδιους ανθρώπους τα τελευταία 27 χρόνια, να κάνουν τις ίδιες καταχρήσεις και να παρακάμπτουν το νόμο. Παραπάει.
Romanita Iovan, 52, σχεδιάστρια μόδας  
[Ioana Moldovan/ Al Jazeera]
Ένιωσα εξαπατημένη, ότι με έχουν κλέψει, και είμαι βαθύτατα αναστατωμένη από το γεγονός ότι μας παρουσιάζουν ως χειραγωγούμενους. Όχι, η  μόνο χειραγώγηση προέρχεται από τη συνείδησή μου, από την αντίθεσή μου για την κλοπή, την αλαζονεία και την ανηθικότητα.
Ο  10χρονος γιος μου είπε: "Μαμά, ας πάμε στην πλατεία θέλω και εγώ να σώσω τη χώρα μου.".
Πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν είμαστε άνθρωποι που σκέφτονται και αισθάνονται, όχι μαριονέτες.
Gabriela Αντρέι, 54, σχεδιάστρια  
[Ioana Moldovan/ Al Jazeera]
Είμαι πολύ αναστατωμένη που  οι άνθρωποι στην κυβέρνηση σκέφτηκαν να περάσουν κάποια νομοθεσία που όχι μόνο αποποινικοποιεί τη κλοπή, αλλά υπάρχουν και διατάξεις που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Τώρα έχουν καταργηθεί τα διατάγματα, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη  ότι δεν θα προσπαθήσουν κάτι τέτοιο ξανά. Είναι δύσκολο να πω ο,τιδήποτε για ελπίδα. Αν μη τι άλλο, ελπίζω ότι τα πράγματα θα είναι με τον τρόπο που θα έπρεπε σε μια φυσιολογική χώρα.
Margareta, 73, συνταξιούχος  
[Ioana Moldovan/ Al Jazeera]
Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την αποδέσμευση κλεφτών από τη φυλακή και να τους αφήσουν να περιφέρονται ελεύθερα, και δεν μπορώ να συμφωνήσω να δοθεί σε διεφθαρμένους βουλευτές απαλλαγή  από τις ποινικές έρευνες.
Ντρέπομαι γιατί θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε χώρο κλεφτών. Όσο μπορώ να αντέξω το κρύο, δεν θα υποχωρήσω.
Πηγή:  Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σπουργίτι

  Είναι πολύ όμορφο και ευγενές να φιλοσοφούμε και να θεολογούμε βλέποντας ένα σπουργίτι να σκαλίζει το έδαφος και να εξαίρουμε την απλότητά...