Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Abdul Sattar Edhi: Ποιος ήταν ο άγγελος του ελέους του Πακιστάν

Abdul Sattar Edhi:  Google Doodle για τον βραβευμένο φιλάνθρωπο και ανθρωπιστή

Η Google τιμά με Doodle τον Abdul Sattar Edhi, ο οποίος γεννήθηκε το 1928 γνωστός και ως ο «Άγγελος του Ελέους» του Πακιστάν, καθώς ήταν ένας βραβευμένος φιλάνθρωπος και ανθρωπιστής.
Ο Edhi γεννήθηκε στην Ινδία, αλλά αργότερα μετακόμισε στην πόλη Καράτσι του Πακιστάν.
Σύντομα παρατήρησε ότι πολλοί Πακιστανοί στερούνταν ιατρικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, καθώς και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και έτσι έκανε σκοπό της ζωής του να τους βοηθήσει. Το 1951, ίδρυσε το ίδρυμα Edhi, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές ιδιωτών.



Το ίδρυμα Edhi έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε στιγμές ανάγκης, μεταξύ των οποίων και επιζώντες του τυφώνα Κατρίνα και χιλιάδες ορφανά. 
Καθ'όλη τη διάρκεια της δράσης του, κατάφερε να ιδρύσει και να λειτουργήσει εκτός από νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ορφανοτροφεία, ακόμη και εστίες που προσέφεραν τροφή και στέγη σε άστεγους από κάθε πόλη του Πακιστάν.

O Edhi γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1928, και πέθανε τον Ιούλιο του 2016. 
Ο Abdul Sattar Edhi ήταν φιλάνθρωπος και έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του. Ο Abdul Sattar Edhi γεννήθηκε στην Ινδία, αλλά μετακόμισε στο Καράτσι, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίηση του Πακιστάν. Το 1957, μία επιδημία ασιατικής γρίπης στο Καράτσι ήταν αρκετή για να αρχίσει το φιλανθρωπικό του έργο. Κατάφερε άμεσα να κερδίσει την εμπιστοσύνη εύπορων συμπατριωτών του, και προχώρησε στην αγορά ασθενοφόρων, και με τη βοήθεια της συζύγου του Bilquis Edhi κατάφερε να συμπαρασταθεί στον δοκιμαζόμενο λαό του Πακιστάν.


Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι πολλοί συμπατριώτες του είχαν ανάγκη για πρόσβαση σε ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλα βασικά αγαθά, και έκανε σκοπό της ζωής του να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Το 1951 ίδρυσε το ίδρυμα Edhi, και βασικοί χρηματοδότες του έργου του ήταν ιδιώτες που ήθελαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
O Abdul Sattar Edhi πέθανε τον Ιούλιο του 2016. Καθ'όλη τη διάρκεια της δράσης του, κατάφερε να ιδρύσει και να λειτουργήσει εκτός από νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ορφανοτροφεία, ακόμη και εστίες που προσέφεραν τροφή και στέγη σε άστεγους από κάθε πόλη του Πακιστάν.
Ο Abdul Sattar Edhi έχασε τη μητέρα του, όταν εκείνος ήταν 19 ετών. Δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει το σχολείο, αλλά όπως έλεγε ο ίδιος, η ίδια η ζωή αποδείχθηκε το καλύτερο για εκείνον. Κάθε δυσκολία που βρήκε στη ζωή του, αποτέλεσε το ερέθισμα για να επιλέξει την φιλανθρωπία.
«Για τον εορτασμό της γέννησης του Abdul Sattar Edhi, ας δώσουμε όλοι μια χείρα βοηθείας σε κάποιον που έχει ανάγκη σήμερα», έγραψε η Google.
Καθ 'όλη τη ζωή του και μετά το θάνατό του, πολλοί ρώτησαν γιατί ο Abdul Sattar Edhi δεν έλαβε ποτέ το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Στις υποψηφιότητες το 2014, δημιουργήθηκε το hashtag #NobelPrizeforEdhi.
Ωστόσο ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Express Tribune, είχε αναφέρει: «Δεν με νοιάζει το βραβείο Νόμπελ δεν σημαίνει τίποτα για μένα. Θέλω τους ανθρώπους, θέλω την ανθρωπότητα...»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...