Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Ισραηλινοί εθελοντές μεταφέρουν Παλαιστίνιους ασθενείς από τη Γάζα


al-monitor
Η συνομιλία με τον Jamal, κάτοικο του στρατοπέδου προσφύγων Nuseirat στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν γεμάτη με συγκίνηση - μεγάλες περιόδους σιωπής που διακόπτονταν από το κλάμα.Η 11χρονη κόρη του, Rima, διαγνώστηκε πριν από μερικούς μήνες με λευχαιμία, και πάλεψε για εβδομάδες με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας για να πάρει την άδεια να την πάρει από τη Γάζα για τη σωτήρια  θεραπεία στο Ισραήλ.

Όταν φτάσαμε εκεί, η κατάσταση της ήταν σχεδόν απελπιστική. Είπαν ότι δεν μπορούσε να σωθεί », είπε στο  Al-Monitor, ζητώντας να χρησιμοποιείται μόνο το μικρό του όνομα. Αρχικά, είπε, οι γιατροί ήθελαν να τη στείλουν  στο σπίτι της, αλλά τελικά η Rima υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και η κατάστασή της βελτιώθηκε, αν και ακόμα δεν είχε διαφύγει τον κίνδυνο. Τον Νοέμβριο,  έφυγε από το νοσοκομείο για να επιστρέψει στο σπίτι της στη Γάζα. Μια φορά κάθε δύο εβδομάδες πρέπει να πάει πίσω στο ισραηλινό νοσοκομείο για εξετάσεις και παρακολούθηση.



Αλλά το να οδηγείς από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ είναι μια δαπάνη που πολύ λίγοι στη Γάζα μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Ένα ταξί για το Τελ Αβίβ ή την Ιερουσαλήμ από τη διασταύρωση Ερέζ, στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ μπορεί να κοστίσει γύρω στα  500 σέκελ ($ 133). Είναι μια περιουσία στο πολιορκημένο θύλακα, όπου πολλοί κάτοικοι είναι άνεργοι και βασίζονται σε ελεημοσύνες από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ . Αν δεν ήταν μια ομάδα Ισραηλινών εθελοντών που εμφανίζονται κάθε πρωί στις συνοριακές διαβάσεις της Γάζας προς το Ισραήλ (και σε ισραηλινά στρατιωτικά οδοφράγματα σε όλη τη Δυτική Όχθη), αυτοί οι σοβαρά άρρωστοι Παλαιστίνιοι  πιθανότατα δεν θα είχαν  την σωτήρια φροντίδα που χρειάζονται.

"Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη" είναι μια ισραηλινή μη κερδοσκοπική  οργάνωση που πηγαίνει Παλαιστίνιους από τις διασταυρώσεις και τα οδοφράγματα στα νοσοκομεία. Ιδρύθηκε από τον Yuval Roth, του οποίου ο αδελφός Εχούντ απήχθη και δολοφονήθηκε από τους Παλαιστίνιους των Ταξιαρχιών  Izz ad-Din al-Qassam, ενώ υπηρετούσε στους εφέδρους του στρατού  το 1993. Ένας άλλος εθελοντής που οργανώνει εθελοντές οδηγούς είναι ο Buma Inbar, του οποίου ο γιος Yotam , ένας μαχητής της ταξιαρχίας  Golani , σκοτώθηκε στο Λίβανο το 1995.Ο Buma έχει αναλάβει το έργο να οδηγεί Παλαιστίνιους που δεν  έχουν ουσιαστικά κανέναν άλλο τρόπο για να φτάσουν  στα ισραηλινά νοσοκομεία για θεραπεία.

"Η ζήτηση σήμερα ξεπερνά αυτό που  είμαστε σε θέση να παρέχουμε", δήλωσε ο συντονιστής δραστηριότητας για το "δρόμο της ανάκαμψης" που ζήτησε να αποκαλείται  μόνο ως ο A. Είναι σε καθημερινή επαφή με αξιωματούχους  της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) στη Ραμάλα και με τους εκπροσώπους τους στη Γάζα , μέσω  των οποίων οργανώνει τις παραλαβές των  Παλαιστίνιων που πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο.Ο  A. είπε ότι  περίπου 700 άρρωστοι κάτοικοι της Γάζας και οι συνοδοί τους να βγαίνουν από τη Γάζα κάθε εβδομάδα, αλλά δεν βρίσκουν όλοι  τη μεταφορά που χρειάζονται. Ακόμα και μετά την καταβολή τεράστιων προσπαθειών να  πείσει τις τοπικές αρχές για να τους αφήσουν να πάνε για θεραπεία στο Ισραήλ, ορισμένοι δεν καταφέρνουν να φτάσουν  στο νοσοκομείο.

Ο Τζαμάλ είπε ότι έχει τους αριθμούς τηλεφώνου των εθελοντών για να συντονίσει τα ταξίδια της κόρης του στο Ισραήλ. "Ξέρω ότι κάνουν ό, τι μπορούν", είπε με αναστεναγμό, "αλλά κάθε φορά βλέπω ότι όλο και πιο πολλοί  άρρωστοι άνθρωποι περιμένουν στη διασταύρωση Ερέζ. Μερικές φορές είναι παιδιά που μπορούν μόλις και μετά βίας να σταθούν στα πόδια τους ή σε αναπηρικές καρέκλες, και μερικές φορές με τον παππού ή τη γιαγιά να τα συνοδεύει, επειδή οι γονείς τους δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη Γάζα για να πάνε μαζί τους. Δεν είναι κρίμα; Κάποιοι περιμένουν για μισή μέρα στη διασταύρωση, μέχρι που χάνουν το ραντεβού τους στο νοσοκομείο και πρέπει να πάνε πίσω στο σπίτι χωρίς να λάβουν τη θεραπεία. "

"Ο [Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ] Αμπάς τους έχει ξεχάσει. Πληρώνουν το τίμημα της μάχης μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, επειδή είναι οι πιο αδύναμοι και πιο καταπιεσμένοι κρίκοι της αλυσίδας, " είπε ένας αξιωματικός από τη Νότια Διοίκηση του Ισραήλ στο Al-Monitor, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. "Θα μπορούσαν να έχουν νοικιάσει λεωφορεία γι'αυτούς  ή να προσλαμβάνουν εταιρείες μεταφορών με αραβο-ισραηλινούς οδηγούς που μιλούν αραβικά και θα μπορούσαν να το καταστήσουν ευκολότερο για αυτούς, τουλάχιστον να τους δώσουν την αίσθηση ότι η ζωή τους μετράει", είπε.

Υπήρχε κάποτε μια πρόταση για τη δημιουργία ενός συστήματος μεταφορών μέσα από τη Γάζα στη διέλευση Ερέζ και από τη διασταύρωση στα ισραηλινά νοσοκομεία, είπε, αλλά η πρωτοβουλία θάφτηκε γιατί η ΠΑ ήταν απρόθυμη να επενδύσει σε αυτό. "Είναι βολικό για την ΠΑ να εξαρτάται από την δράση  ισραηλινών  εθελοντικών οργανώσεων", πρόσθεσε.

Ο Αμράμ Mitzna, πρώην πρόεδρος Εργασίας και μία φορά δήμαρχος της Χάιφα, είναι ένας από τους εθελοντές του  Δρόμου προς  την ανάκαμψη . Για το παρελθόν έτος, ο ίδιος οδηγούσε από  τη διέλευση Erez κάθε Δευτέρα πρωί για να πάει άρρωστους Παλαιστίνιους  στην Ιερουσαλήμ σε νοσοκομεία για θεραπεία. Είπε στο Al-Monitor ότι και οι δύο αδελφές του, είναι εθελόντριες με την οργάνωση, και τις ακολούθησε.

«Προσπαθώ να κάνω ακόμη και μικρά πράγματα, ώστε να βρίσκομαι σε ειρήνη με τον εαυτό μου και να έχω επαφή με την παλαιστινιακή κοινωνία», είπε σε μια συνέντευξη. "Για να βοηθήσω τους άρρωστους ,θλιμμένους  ανθρώπους που περνούν από ένα ανυπόφορο σύστημα στη Λωρίδα της Γάζας και έρχονται αντιμέτωποι με την τρομοκρατική διακυβέρνηση της Χαμάς που δεν δείχνουν ενδιαφέρον για κανέναν. Η ιατρική περίθαλψη είναι κάτι βασικό και ανθρωπιστικό. "

Ο Mitzna είπε ότι μερικοί από τους ασθενείς επιβάτες του τον αναγνωρίζουν. "Ξέρουν ποιος είμαι και είναι  πολύ συγκινημένοι με αυτή  τη χειρονομία», είπε. "Αλλά εγώ δεν μιλώ για πολιτική μαζί  τους.Μιλάω μαζί τους μόνο  για την καθημερινή ζωή. Θέλω πάρα πολύ να ακούσω τι περνάνε, πώς είναι η ζωή εκεί στη Γάζα κάτω από την κυβέρνηση  της Χαμάς , αλλά συνήθως δεν τους ενδιαφέρει να παραπονεθούν σε μένα. "

Ο Mitzna είπε ότι οι Παλαιστίνιοι ασθενείς οι οποίοι βλέπουν Ισραηλινούς  εθελοντές να τους  ανεβάζουν στα δικά τους αυτοκίνητα για να τους πάνε για τη θεραπεία που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα είναι βαθιά συγκινημένοι. "Ελπίζω ότι θα έχουν μια μικρή γωνιά στην καρδιά τους για μας, γιατί αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη τρελή και απίστευτη  πραγματικότητα στην οποία ζούμε", κατέληξε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σπουργίτι

  Είναι πολύ όμορφο και ευγενές να φιλοσοφούμε και να θεολογούμε βλέποντας ένα σπουργίτι να σκαλίζει το έδαφος και να εξαίρουμε την απλότητά...