Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Βρετανική χριστιανική κοινότητα:Η Αγγλία πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τον Balfour

Ο άνθρωπος κουνώντας κλαδί ελιάς φέρει αγόρι που κατέχουν την Παλαιστίνη σημαία στους ώμους του κατά τη διάρκεια της πομπής Κυριακή των Βαΐων
electronicintifada
Η Κοινότητα της Iona , μια χριστιανική οργάνωση στην Σκωτία , δήλωσε την πλήρη υποστήριξή της στο προωθούμενο από τους Παλαιστίνιους κίνημα μποϊκοτάζ, απόσυρσης επενδύσεων και κυρώσεων (BDS) .

"Το BDS είναι μια πράξη μη-βίαιης αλληλεγγύης, επιδίωξης της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης," γράφει μια νέα δήλωση της κοινότητας της  Iona .

Η δήλωση προσυπογράφει τα τρία αιτήματα του κινήματος BDS  με  επιχειρήματα τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την πολιορκία της Γάζας , τα ίσα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.



Η δήλωση καταδικάζει επίσης τον χριστιανικό Σιωνισμό "ως διαστρέβλωση της χριστιανικής πίστης με κατάχρηση της Αγίας Γραφής για να καταπιέζουν τον παλαιστινιακό λαό."

"Ακούστε τη φωνή των  καταπιεσμένων"
«Η Κοινότητα της  Iona έχει από καιρό που προσπαθεί, σε όλα τα είδη  παγκόσμιων και τοπικών πλαισίων, να ακούσοει τις φωνές εκείνων που καταπιέζονται, και να λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις φωνές," δήλωσε ο Michael Marten, μέλος του Συμβουλίου της Κοινότητας της Iona, του υψηλότερου οργάνου λήψης αποφάσεων.

"Μέσα από τη συμμετοχή των μελών μας σε καταστάσεις όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Μέσης Ανατολής, επιδιώξαμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις καταστάσεις των άλλων και να προσφέρουμε αλληλεγγύη και συμμετοχή."

Η προθυμία της Κοινότητας να εγκρίνει πλήρως το  BDS και το δικαίωμα της επιστροφής - βήματα που πολλοί  άλλοι χριστιανικοί φορείς δεν είναι έτοιμοι να κάνουν- είναι αποτέλεσμα της σχέσης της με τον Καιρό της Παλαιστίνης , ένα συνασπισμό Παλαιστίνιων Χριστιανών που έχει υιοθετήσει την κλήση του BDS.

Η δήλωση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της κοινότητας μετά από μια διαδικασία που ξεκίνησε με μια ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε το 2015.

"Σε απάντηση στην κλήση από τον  Καιρό της Παλαιστίνης", δήλωσε ο Marten, "πήραμε στα σοβαρά το αίτημα για πλήρες BDS και στη διαδικασία επεξεργασίας μας θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαμεε να απαντήσουμε. Φάνηκε προφανές για μας ότι θα πρέπει να ακούσουμε τι έλεγαν οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί και να το  λάβουμε σοβαρά. "

Η ίδια προσέγγιση οδήγησε στην αποδοχή του δικαιώματος της επιστροφής.

"Αυτό δεν είναι μια απλοϊκή θέση", είπε ο Marten,που είναι  επίσης ακαδημαϊκός στην πολιτική και θρησκευτική ιστορία. "Αναγνωρίζουμε ότι η πρακτική εφαρμογή μιας τέτοιας κίνησης είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτή [η εκδίωξη των Παλαιστινίων από σιωνιστικές δυνάμεις] αποτελεί θεμελιώδη αδικία."

Περιέγραψε το δικαίωμα της επιστροφής ως "κεντρικό σε μια δίκαιη διευθέτηση της τρέχουσας σύγκρουσης."

Απολογία για τον Balfour
Η δήλωση της Κοινότητας της Iona  αναφέρεται επίσης στην εκατονταετηρίδα της Διακήρυξης Balfour . Υπογράφηκε από τον Arthur James Balfour , τότε Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, που το 1917 με  επιστολή δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το στόχο του σιωνιστικού κινήματος,του αποικισμού της Παλαιστίνης.

Η Κοινότητα της Iona έχει ζητήσει να απολογηθεί η  Βρετανία "για το ρόλο της στην αποστέρηση της παλαιστινιακής γης και της ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή."

Ο Marten σημείωσε  ότι ο Balfour προερχόταν από ένα σκωτσέζικο Πρεσβυτεριανό περιβάλλον, την ίδια ομολογία όπως και ο ιδρυτής της Κοινότητας της  Iona , George MacLeod.

Ο Marten έχει που  ταξιδεύει στην Παλαιστίνη από το 1991.

"[Από] τότε, μπορώ να δω μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην κατάσταση", δήλωσε ο Marten. "Από το να είναι μια περιθωριακή θέση, η θέση υπέρ της δικαιοσύνης έχει γίνει μια επικρατούσα τάση , συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών, ακόμη και αν τα πολιτικά πλαίσια, δεν το αντικατοπτρίζουν ακόμα."

Η Κοινότητα της Iona είναι μικρή - με περίπου 280 τακτικά μέλη, και αρκετές χιλιάδες συνδεδεμένα μέλη και φίλους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ωστόσο, έχει από καιρό που ασκεί  επιρροή μέσω της διανομής λατρευτικής μουσικής και άλλων λειτουργικών  μέσων που χρησιμοποιούνται από πολλές άλλες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, διένειμε  μουσική για να στηρίξει το νοτιοαφρικανικό αντι-απαρτχάιντ κίνημα. Η δήλωση της κοινότητας σημειώνει ότι η τακτική BDS  έπαιξε ρόλο "στον τερματισμό του απαρτχάιντ  της Νότιας Αφρικής ", προσθέτοντας ότι "θέλουμε να μάθουμε από αυτό."

Με την υιοθέτηση αυτής της στάσης, η Κοινότητα της Iona θα δώσει  έμπνευση στις εκκλησίες και τις θρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη πάρει θέση δημοσίως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σπουργίτι

  Είναι πολύ όμορφο και ευγενές να φιλοσοφούμε και να θεολογούμε βλέποντας ένα σπουργίτι να σκαλίζει το έδαφος και να εξαίρουμε την απλότητά...