Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Οι γυναίκες των Μασάι και των Σαμπούρου εγκαταλείπουν τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων


aljazeera

Magadi, Κένυα - Κορίτσια με πολύχρωμα φορέματα χορεύουν και τραγουδούν κρατώντας κεριά που φωτίζουν τα χαμογελαστά πρόσωπά τους.

"Σβήστε τη φωτιά της [FGM]. Ανάψτε τη φωτιά της εκπαίδευσης,« τραγουδούν καθώς κρατούν τα κεριά τους. Αυτά τα κορίτσια της κοινότητας Μασάι στην Magadi,στη  νότια Κένυα , εισέρχονται στην ενήλικη ζωή τους μέσω μιας νέας τελετής που έχει  σχεδιαστεί για να εγκαταλειφθεί μια παράδοση που έχει τραυματίσει τόσα πολλά πριν.

Αν και ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) έχει τεθεί εκτός νόμου στην Κένυα από το 2001, η πλειοψηφία των κοριτσιών από ημι-νομαδικές φυλές, όπως οι Μασάι και οι Σαμπούρου εξακολουθούν να υποβάλλονται σε αυτό το οδυνηρό και επιζήμιο τελετουργικό.

Σύμφωνα με την Δημογραφική Οικογενειακή Έρευνα της Κένυας του 2014, περίπου το  78 τοις εκατό των γυναικών Μασάι και 86 τοις εκατό των γυναικών Samburu  μεταξύ των ηλικιών 15 και 49, έχουν ακρωτηριαστεί, ενώ για το γενικό πληθυσμό της Κένυας το αντίστοιχο ποσοστό του ακρωτηριασμού  ανέρχεται στο 21 τοις εκατό.



Πριν από εννέα χρόνια,  η ΜΚΟ Amref Υγεία της Αφρικής άρχισε να εκπαιδεύει εκπαιδευτές από όλες τις ηλικιακές ομάδες στις κοινότητες  Μασάι και Σαμπούρου  - γέροντες, νέους άνδρες, μητέρες και νεαρά κορίτσια - σχετικά με τις συνέπειες του FGM. Μαζί με αρκετές κοινότητες, ο οργανισμός ανέπτυξε τη στρατηγική που ονομάζεται Εναλλακτική Ιεροτελεστία της Μετάβασης και τώρα ήδη πάνω από 13.300 κορίτσια Μασάι και Σαμπούρου έχουν αποφύγει τον ακρωτηριασμό.

"Στην αρχή αντιμετωπίσαμε πολλά αντίσταση," δήλωσε ο  Peter Nguura, project manager της Amref Υγεία της  Αφρικής, στο Αλ Τζαζίρα.

"Αλλά βήμα-βήμα, και ξεκινώντας με την εμπλοκή των πολιτιστικών γερόντων  ως  βασικών φορέων  λήψης αποφάσεων στις κοινότητες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για να συζητήσουμε αυτά τα πολιτισμικά ευαίσθητα θέματα και ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος είναι τώρα σε εξέλιξη υπό την ηγεσία των ίδιων των ηγετών της κοινότητας. "

Η Alice, 63 ετών, δεν ήθελε να πάρει  μέρος στην εκπαίδευση στην αρχή. Εκείνη, ως παραδοσιακή  κόφτρα, ήταν υπερήφανη που ήταν αυτή που  βοηθούσε τα κορίτσια να γίνουν  γυναίκες. "« Ποιος είσαι εσύ που θα αλλάξεις την κουλτούρα μας; » ήταν οι πρώτες σκέψεις μου ", δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα.

"Αλλά άλλαξα γνώμη όταν έμαθα ότι ο ακρωτηριασμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ιατρικά προβλήματα που μπορούν ακόμη και να είναι απειλητικά για τη ζωή."





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σπουργίτι

  Είναι πολύ όμορφο και ευγενές να φιλοσοφούμε και να θεολογούμε βλέποντας ένα σπουργίτι να σκαλίζει το έδαφος και να εξαίρουμε την απλότητά...