Από την συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών απουσίαζε ο Κ. Μητσοτάκης που είχε πάει με τη συνοδεία του Ν. Δένδια να παραλάβουν μια φουρνιά νέων ελικοπτέρων για το Πολεμικό Ναυτικό. Μαζί τους απουσίαζαν και η πλειοψηφία των υπουργών της κυβέρνησης, τηρώντας έτσι μια στάση που δεν μπορεί να μην εκληφθεί παρά ως δήλωση από μεριάς της κυβέρνησης ότι το θέμα για εκείνους θεωρείται λήξαν. Στη συνεδρίαση ο Μ. Βορίδης είχε το ρόλο της εκπροσώπησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και επέμεινε στην γραμμή περί πολιτικής τυμβωρυχίας, σε αντιστοιχία με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτήρισε όσους σηκώνουν το θέμα ως «βδέλλες». Κάπως έτσι επιχειρήθηκε να μπουν τίτλοι τέλους στην υπόθεση από την κυβέρνηση χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Παρά τις ακατάπαυστες προσπάθειες της κυβέρνησης και των συστημικών ΜΜΕ να θαφτεί το θέμα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει απόπειρα συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών, ενώ το 67% δεν δείχνει να πιστεύει ότι θα υπάρξει απονομή δικαιοσύνης. Τα νούμερα είναι δυσθεώρητα και είναι φανερό πως έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση, καθώς ήδη υπάρχουν δηλώσεις από γαλάζια στελέχη που καλούν τον Κ. Αχ. Καραμανλή να παραιτηθεί από την ασυλία του ώστε να μην αμαυρωθεί περαιτέρω η εικόνα της Ν.Δ. Ωστόσο, η αναθέρμανση του ζητήματος έφερε στο φως και νέες πληροφορίες που αφορούν την περίπτωση του μπαζώματος του σημείου του δυστυχήματος αλλά και της φύλαξης των αμαξοστοιχιών που μεταφέρθηκαν σε εντελώς απροστάτευτο σημείο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα (freedomofpress.gr, Εστία) η διαδικασία του μπαζώματος συνάδει με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων σχετικά με τη διαρροή επικίνδυνων χημικών ουσιών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι πριν μπαζωθεί ο χώρος υπήρξε ειδική δειγματοληψία από τις δυνάμεις του στρατού, τα αποτελέσματα της οποίας είναι βεβαίως ακόμη άγνωστα. Παράλληλα, φαίνεται πως ο υπεύθυνος εφέτης ανακριτής είχε ζητήσει επανειλημμένα από τον Μάρτιο του 2023, από τους Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλο, να μεταφερθούν τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών στο στρατόπεδο της Λάρισας ώστε να φυλάσσονται καλύτερα και να προφυλάσσονται από τα καιρικά φαινόμενα. Αίτημα το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα η περιοχή όπου παρέμειναν οι αμαξοστοιχίες να πλημμυρίσει με την κακοκαιρία Ντάνιελ. Το νερό στο σημείο έφτασε έως και το ένα μέτρο, με προφανείς συνέπειες σε ό,τι αφορά τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.
Τα παραπάνω δημοσιεύματα, σε συνδυασμό με όσα ήδη ξέρουμε για τους χειρισμούς που έγιναν αλλά και για εκείνους που παραλείφθηκαν, εύλογα ενισχύουν την αίσθηση ότι επιχειρήθηκε η μεθοδική συγκάλυψη του περιστατικού. Ένα χρόνο μετά, αυτή είναι η αίσθηση της κοινωνίας και συνδυάζεται με τη γενική εικόνα για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των θεσμών στη χώρα, ειδικά μετά και από την πορεία της υπόθεσης της 12χρονης από τον Κολωνό. Είναι φανερό πως όχι μόνο η δικαιοσύνη δεν ταυτίζεται με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά ότι αυτό, σε συνδυασμό με την απόσταση και την εχθρότητα του πολιτικού συστήματος απέναντι στην κοινωνία, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφυξίας, απόγνωσης αλλά και οργής. Μπορεί τα Τέμπη να μην κρίθηκαν στις αμέσως επόμενες εκλογές από το δυστύχημα, αλλά η επιρροή τους στην κοινωνία είναι εμφανής και πολύ βαθύτερη από ό,τι αρχικά φαίνεται να υπολόγιζαν το πολιτικό σύστημα και οι ελίτ. Μια επιρροή που οδηγεί σε μεγαλύτερες συνειδητοποιήσεις που δεν εκφράζονται με άμεσο και ευθύ τρόπο, αλλά δημιουργούν ανησυχία στην κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου