Υπάρχει άραγε κάποια σχέση μεταξύ μιας θρησκευτικής εορτής και μιας εθνικής επανάστασης; Μπορεί να υπάρξει κάποια σύνδεση μεταξύ του ξεσηκωμού ενός έθνους που μέσα από πολλούς νεκρούς και πολύ αίμα βρίσκει ξανά την ελευθερία του αποδιώχνοντας τον βάρβαρο δυνάστη του και την χαρούμενη είδηση που έφερε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην νεαρή τότε Μαρία ότι θα κυοφορήσει τον Υιό του Θεού και δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον λυτρωτή του κόσμου;
Φαινομενικά, όχι. Δεν υπάρχει. Πέρα από την επιλογή μιας πολύ μεγάλης θρησκευτικής εορτής των Ορθοδόξων οι οποίοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του Τουρκικού ισλαμικού ζυγού, ως συμβολικής ημέρας της έναρξης της Επανάστασης.
Στην ουσία υπάρχει όμως. Και δεν είναι άλλος από την ελευθερία. Το πολύτιμο αυτό δώρο που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους και για χάρη του οποίου ουσιαστικά περιόρισε ο ίδιος την παντοδυναμία Του ώστε να μην το παραβιάσει. Την ελευθερία την οποία ήρθε και κήρυξε ο Ιησούς Χριστός στους ανθρώπους. Ελευθερία από τα δεσμά του διαβόλου, ελευθερία από τον ζυγό της αμαρτίας, ελευθερία από τον φόβο του θανάτου.
Και πώς να επιτευχθεί αυτή η ελευθερία όταν ο άνθρωπος είναι σκλαβωμένος σε άλλον άνθρωπο; Πώς να καλλιεργήσει τη ψυχή του όταν καταπιέζεται από την σκλαβιά στα χέρια ενός δυνάστη; Δεν είναι βέβαια αδύνατο κι αυτό αλλά είναι οπωσδήποτε ένα μεγάλο εμπόδιο. Η πνευματική ελευθερία θα αναζητηθεί κυρίως από ελεύθερους κατά τον κόσμο ανθρώπους. Η αποτίναξη ενός ανθρώπινου ζυγού θα ξυπνήσει την επιθυμία για την αποτίναξη και του πνευματικού ζυγού. Ή και το αντίστροφο πολλές φορές. Πώς ένας άνθρωπος που έχει επιτύχει την πνευματική ελευθερία θα ανεχτεί την εθνική υποδούλωση; Αν επιτευχθεί η πνευματική ελευθερία ακόμα και σε συνθήκες δύσκολες όπως είναι η υποδούλωση από ένα άλλο έθνος, ειδικά ένα ιδιαίτερα βάρβαρο, θα αναζητηθεί μετέπειτα και η κοσμική, η εθνική ελευθερία.
Και αυτή η γιορτή σήμερα είναι τελικά μια γιορτή της ελευθερίας. Μια γιορτή απελευθέρωσης. Απελευθέρωση από της αμαρτία, απελευθέρωση από τον θάνατο αλλά και απελευθέρωση από την καταπίεση που άλλοι άνθρωποι και συστήματα ανθρώπινα επιβάλλουν. Και ποια πιο ταιριαστή γιορτή θα μπορούσε να υπάρξει για την ελευθερία, από την ελεύθερη αποδοχή από μια νεαρή γυναίκα, την Μαρία, τη Θεοτόκο, να αποδεχτεί τον ρόλο που της επιφύλαξε ο ίδιος ο Θεός να παίξει στο σχέδιο για την απελευθέρωση ολόκληρου του ανθρώπινου γένους;
Πού το πάτε που το φέρνετε, "στην καταπίεση από ανθρώπινα συστήματα" καταλήγετε πάτερ! Είμαι πολύ περίεργος πως θα παντρεψετε ορθοδοξία και κομμουνισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κομμουνισμός είναι ανθρώπινο σύστημα απ' όσο θυμάμαι.
ΔιαγραφήΑνεξάρτητα από που έρχεται η καταπίεση, διαβάζοντας το μου ήρθε το γνωστό "η δύναμις μου εν ασθενεία τελειούται". Η αγάπη είναι θυσία άλλωστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ
Η αγάπη είναι θυσία και η ελευθερία θέλει θυσία...
Διαγραφή