Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ιστορική αλήθεια και προπαγάνδα

 


Ένα παράδειγμα. O Γρηγόριος ο Ε', Οικουμενικός Πατριάρχης όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση ανέχτηκε τη παρουσία της Φιλικής Εταιρείας στη Κων/πολη, δεν έγινε μέλος της αλλά και αρνήθηκε να δώσει στις τουρκικές αρχές στοιχεία για τη δράση της(τα οποία κατείχε). Αφόρισε την ελληνική επανάσταση για να αποτρέψει τη σφαγή των  χιλιάδων  Ελλήνων της Κων/πολης (κάτι που επετεύχθη αφού έπεισε το Σεϊχουλισλάμη Χατζή Χαλίλ να μην εκδώσει σχετικό φετβά, κάτι που ο Χατζή Χαλίλ πλήρωσε με τη ζωή του)  ενώ τα χρήματα που του προσέφερε ο Ζωσιμάς για να διαφύγει, ζήτησε να δοθούν στην Επανάσταση. Σε επιστολή του προς τον επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα της 28ης Δεκεμβρίου 1820, ο Γρηγόριος Ε΄ έγραφε: «...Κρυφά υπερασπίζου αυτόν (σσ. Η του Παπανδρέου πράξις πατριωτική), εν φανερόν δε άγνοια υποκρίνου, έστι δε ότε και επίκρινε τοις θεοσεβέσι αδελφοίς και αλλοφύλοις ιδία. Πράυνον βεζύρην λόγοις και υποσχέσεσιν αλλά μη παραδοθήτω εις λέοντος στόμα. Άσπασον συν ταις εμαίς ευχαίς τους ανδρείους αδελφούς, προτρέπον εις κρυψίνοιαν δια τον φόβον των Ιουδαίων». Σώζονται επίσης και επιστολές του του Μαρτίου 1821 προς τους επισκόπους Βλαχίας, Παλαιών Πατρών Γερμανό, Τριπόλεως και Αμυκλών Δανιήλ στις οποίες τους παρότρυνε να συνεχίσουν την πολιτική «ειλικρινούς ευπειθείας και υποταγής [...] εις την κραταιάν βασιλείαν. Τελικά απαγχονίστηκε από τον Σουλτάνο ως προδότης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Αυτός τελικά με ποιους ήταν; Μπερδευτήκατε; Αν ναι, είναι φυσιολογικό. Είναι επειδή συνήθως διαβάζετε άρθρα κλπ τα οποία λόγω άγνοιας ή πονηριάς προσπαθούν να εξηγήσουν καταστάσεις του 1800 με όρους και λογική του 2000. Επίσης κάποια επιλέγουν συγκεκριμένους ιστορικούς(συνήθως μαρξιστές) να παραπέμψουν ενώ αγνοούν άλλους χωρίς καμία σοβαρή δικαιολογία εκτός από το ότι γράφουν(οι "άλλοι" πάντα)μύθους. Ακόμα κόβουν και ράβουν την ιστορική πραγματικότητα για να τη χωρέσουν στην ιδεοληψία τους. Κάπως έτσι η Επανάσταση ήταν ταξική και όχι εθνική(στη πραγματικότητα ήταν εθνική με έντονα ταξικά χαρακτηριστικά, κάτι που προκύπτει από τα απομνημονεύματα των αγωνιστών). Και οι κοτζαμπάσηδες ήταν πάντα κακοί και με το μέρος των Τούρκων. Λες και τα χρήματα για τον Αγώνα έπεφταν από τον ουρανό στα χέρια των φτωχών μόνο Ελλήνων. Καλό θα είναι αντί να διαβάζετε τη βλακεία του καθενός(εμού συμπεριλαμβανομένου) να κάνετε ένα κόπο και να βρείτε τα κείμενα των αγωνιστών για να έχετε μια καλύτερη άποψη. Και μη ξεχνάτε ότι κι αυτοί , όλοι όσοι έζησαν εκείνη την εποχή, άνθρωποι ήταν και είχαν πολλά σκοτεινά σημεία και έκαναν λάθη. Και ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης και άλλοι πολλοί. Και σε τέτοιες ταραγμένες εποχές μη περιμένετε ότι θα φερόντουσαν σαν ήρωες χολιγουντιανής υπερπαραγωγής. Και στραβοπατήματα έκαναν και στα όρια της προδοσίας έφταναν και φιλοδοξίες είχαν. Έτσι γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις. 

Το βασικότερο όλων όμως. Η ιστορία διαβάζεται και αναλύεται με τους όρους της εποχής που έγιναν τα γεγονότα και όχι με τα σύγχρονα και όταν χρησιμοποιείται για να προωθηθεί ή να δικαιολογηθεί η ιδεολογία, τότε δεν ονομάζεται ιστορική αλήθεια αλλά προπαγάνδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αιρετικός

  Είχα διαβάσει κάπου πως κάποιος γέροντας ή άγιος έλεγε πως μπορούμε τα πάντα να ανεχόμαστε χωρίς να απαντούμε εκτός από το να μας πουν αιρ...