Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Νηστεία πραγματική

 


Δεν εξέλεξα και δεν ώρισα εγώ τέτοιαν νηστείαν, λέγει ο Κυριος, αλλά λύε κάθε δεσμόν και σύνδεσμον με την αδικίαν. Ακύρωσε και σχίσε τας διεστραμμένας συμφωνίας, τας οποίας συ δια βίας και εξαναγκασμού έχεις συνάψει με τους άλλους.Στείλε ελευθέρους τους συντετριμμένους από τον πόνον και την συμφοράν, και κάθε συμβόλαιον αδίκου συναλλαγής σχίσε το. Κοβε το ψωμί σου και μοιράσου το με τον πτωχόν. Βαλε αστέγους στον οίκόν σου, εάν ίδης γυμνόν ένδυσέ τον. Και απέναντι των οικείων σου μη δείξης αδιαφορίαν και καταφρόνησιν.

Ησ. 58,6-7  


Η νηστεία δε μπορεί να περιοριστεί στην αποχή από κάποιες τροφές ή από άλλες πράξεις απόλαυσης ατομικού χαρακτήρα. Η περίοδος της νηστείας είναι παράλληλα και αγωνιστική περίοδος. Είναι η εποχή που τα λόγια σταματούν και ξεκινούν οι πράξεις. Είναι η εποχή που θα αντιταχθούμε σε κάθε αδικία, θα φωνάξουμε για παύση κάθε πολέμου(δεν υπάρχει δίκαιος πόλεμος, όποιος κηρύττει πόλεμο είναι ένοχος για τους χιλιάδες φόνους που θα ακολουθήσουν), είναι η κατάλληλη στιγμή για να βοηθήσουμε τους φτωχούς και τους άστεγους. Και φυσικά δε θα φτάσουμε στην άλλη άκρη του κόσμου για να βρούμε όλους αυτούς τους αδικημένους και τους πονεμένους να βοηθήσουμε. Θα ξεκινήσουμε από τους δικούς μας για να μη πέσουμε σε άλλο είδος υποκρισίας. Κάνοντας όλα αυτά ή έστω προσπαθώντας να κάνουμε κάποια από αυτά, φτάνουμε στο πρώτο βήμα για τη μετάνοια, που σημαίνει αλλαγή ζωής.

1 σχόλιο:

  1. Ευχομαι καλη και ευλογημενη Σαρρακοστη σε ολους μας! Καλο αγωνα με μετανοια και αποδωση ελεους στο πλησιον! Οπως παρακαλουμε το Κυριο να μας ελεησει να παρακαλουμε το Θεο να μας καθοδηγησει να ελεουμε το συνανθρωπο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αιρετικός

  Είχα διαβάσει κάπου πως κάποιος γέροντας ή άγιος έλεγε πως μπορούμε τα πάντα να ανεχόμαστε χωρίς να απαντούμε εκτός από το να μας πουν αιρ...