Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στην Οκινάουα




presstv
Ιάπωνες διαδηλωτές χρησιμοποιώντας καγιάκ διαδήλωσαν κατά της μετεγκατάστασης της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο νότιο νησί της Οκινάουα.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαταράξουν τη κατασκευή και ανάπλαση της  αμερικανικής βάσης πεζοναυτών του Camp Schwab κοντά στη πόλη Nago στο νομό Okinawa την Τετάρτη.

Οι οργισμένοι διαδηλωτές έσπασαν τις περιφραγμένες περιοχές στο νερό, όπου γίνονται έργα κατασκευής της μετεγκατεστημένης  βάσης των ΗΠΑ  σήμερα.

Ξέσπασαν επίσης την οργή τους για το σχέδιο από την κεντρική ιαπωνική κυβέρνηση να μεταφέρει την αμφιλεγόμενη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Οκινάουα.



Στις 6 Φεβρουαρίου,η  ιαπωνική αστυνομία συνεπλάκη για δεύτερη ημέρα στη σειρά με αντιαμερικάνους  διαδηλωτές στο νησί.


Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ξεκίνησε τις υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες στις 6 Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη, οι αρχές άρχισαν να ρίχνουν περίπου 220 τσιμεντόλιθους για να δημιουργήσουν ένα υποβρύχιο φίλτρο που αποσκοπεί στην πρόληψη της μόλυνσης των ωκεανών κατά τη διάρκεια της κατασκευής της βάσης.

Το έργο κατασκευής που σχετίζεται με την μετεγκατάσταση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ντόπιοι και οι οικολόγοι είναι έξω φρενών, λέγοντας ότι η νέα αεροπορική βάση θα καταστρέψει τους υφάλους και θα βλάψει τη θαλάσσια ζωή σε ένα σχετικά ανέγγιχτο μέρος της Οκινάουα, και θα προσθέσει θόρυβο και έγκλημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία συμφώνησαν το 1996 να μετεγκαταστήσουν τη  βάση Futenma των Αμερικάνων  πεζοναυτών,που  επί του παρόντος βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, σε νέο χώρο στην Οκινάουα.

Η κεντρική κυβέρνηση σχεδιάζει να μετακινήσει τη βάση μακριά από τη Futenma σε ένα λιγότερο πυκνοκατοικημένο μέρος του νησιού που ονομάζεται Henoko.

Οι ιαπωνικές και αμερικανικές κυβερνήσεις προσπαθούν να επιτύχουν τη μετεγκατάσταση της βάσης παρά τις  συχνές διαμαρτυρίες από τους κατοίκους ενάντια στα προβλήματα θορύβου, τους κινδύνους ατυχημάτων και των  σοβαρών εγκλημάτων όπως οι βιασμοί από τους Αμερικάνους στρατιώτες.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι του νομού ο οποίος  ήταν το μόνο μέρος της Ιαπωνίας που υπέστη μια αιματηρή μάχη στο έδαφός του  κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου θέλουν να φύγει η βάση και ο στρατός των ΗΠΑ από τη γη τους συνολικά.

Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ιαπωνία ξεπερνά τους 100.000 ανθρώπους, με περισσότερο από το ήμισυ των στρατευμάτων να έχουν αναπτυχθεί στην Οκινάουα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σπουργίτι

  Είναι πολύ όμορφο και ευγενές να φιλοσοφούμε και να θεολογούμε βλέποντας ένα σπουργίτι να σκαλίζει το έδαφος και να εξαίρουμε την απλότητά...