Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

57 χτύποι

 


Σήμερα οι καμπάνες των εκκλησιών θα χτυπήσουν 57 φορές. Ήταν κάτι που ζήτησε η κα Καρυστιανού και το αποδέχτηκε η Ιερά Σύνοδος. 57 χτύποι για τις 57 ψυχές που χάθηκαν άδικα. Για τις 57 ψυχές που προσευχόμαστε σιωπηλά και ήσυχα για την ανάπαυσή τους και φωνάζουμε, χωρίς να φωνασκούμε και να ηχορυπαίνουμε, άλλο η φωνή και άλλο η φωνασκία, ώστε να αποδοθεί πραγματικά δικαιοσύνη και από τους ανθρώπους γιατί από τον Θεό είμαστε σίγουροι πως θα αποδοθεί. Γιατί ποια καλύτερη απάντηση υπάρχει στις προσευχές από την απόδοση δικαιοσύνης; Γι' αυτές τις 57 ψυχές λοιπόν, ας ακουσθούν μαζί με τα κτυπήματα των καμπανών, με  τις προσευχές, με τις φωνές για απόδοση δικαιοσύνης, και τα λόγια των προφητών Αμώς και Ησαϊα:


Λέει ο Κύριος: “Μισώ, αηδιάζω τις γιορτές σας! Δε με αγγίζουν πια τα πανηγύρια σας… Πάψτε πια να με ξεκουφαίνετε με τους ύμνους σας. Τον ήχο από τις άρπες σας δεν θέλω πια να τον ακούω. Αντί γι’ αυτά, ας ρεύσει σαν νερό το δίκαιο άφθονο και η δικαιοσύνη σαν χείμαρρος αστείρευτος.”

Αμώς 5:21, 23-24



Ησ. 58,4                    Εάν, καθ' ον χρόνον νηστεύετε, εκτρέπεσθε εις φιλονεικίας και εις μάχας, και με τους γρόνθους σας κτυπάτε και ταπεινώνετε τον άσημον και ανισχυρον, είναι ματαία και ανωφελής η νηστεία σας. Προς τι λοιπόν να νηστεύετε, όπως νηστεύετε σήμερον, δια να ακουσθή η έντονος κραυγή σας από εμέ;


Ησ. 58,5                    Εγώ δεν εξέλεξα και δεν ενέκρινα αυτού του είδους την νηστείαν. Δεν μου είναι ευάρεστος η ημέρα, κατά την οποίαν ο άνθρωπος με μίαν τέτοιαν νηστείαν ταπεινώνει τον εαυτόν του. Ούτε, εάν από την πολλήν νηστείαν κάμψης τον τράχηλόν σου, ωσάν τον κρίκον, και στρώσης να κοιμηθής επάνω εις στάκτην, ούτε αυτήν την κακουχίαν σας δεν ημπορείτε να την χαρακτηρίσετε ως νηστείαν δεκτήν από εμέ.


Ησ. 58,6                    Δεν εξέλεξα και δεν ώρισα εγώ τέτοιαν νηστείαν, λέγει ο Κυριος, αλλά λύε κάθε δεσμόν και σύνδεσμον με την αδικίαν. Ακύρωσε και σχίσε τας διεστραμμένας συμφωνίας, τας οποίας συ δια βίας και εξαναγκασμού έχεις συνάψει με τους άλλους.Στείλε ελευθέρους τους συντετριμμένους από τον πόνον και την συμφοράν, και κάθε συμβόλαιον αδίκου συναλλαγής σχίσε το.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...