Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Οι πληγές των Βαλκανίων


File Photo: The President of Serbia, Aleksandar Vucic (C-L), with Bishop Teodosije (C-R), in Banjska monastery in northern Kosovo. EPA, DJORDJE SAVIC

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ 

Στις 17 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την αμφιλεγόμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ήταν Φεβρουάριος του 2008, όταν οι πλειοψηφικά αλβανικές Αρχές προχώρησαν στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Πίσω στο παρόν, με την ΕΕ να επαναφέρει πλέον δυναμικά το στόχο της διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, το αγκάθι του Κοσσυφοπεδίου επανέρχεται στο προσκήνιο ως ενδεικτικό των πολλών πληγών που παραμένουν χαίνουσες στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε προ ημερών για «βουνά από εμπόδια», αποτυπώνοντας μάλλον εύστοχα την κατάσταση. Οι Κοσοβάροι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια ανεξαρτησίας με λαμπρές εκδηλώσεις, φέρνοντας στην Πρίστινα για συναυλία και τη Βρετανή ποπ-σταρ Ρίτα Όρα (που έχει γεννηθεί στο Κόσοβο). 


Σέρβοι εθνικιστές ωστόσο, καλούν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Βελιγράδι. 

Το σερβικό κράτος δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η εξομάλυνση, όμως, των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ (ενδεχομένως το 2025). Πέντε χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Κύπρος) επίσης δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ Ρωσία και Κίνα (αμφότερες μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) συντάσσονται πλήρως με τη Σερβία στο συγκεκριμένο θέμα (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και… την Ταϊβάν). 

Μόσχα και Πεκίνο εμμένουν υπέρ των σερβικών θέσεων, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε προ ημερών για το Κόσοβο. 

Τα βαλκανικά ρήγματα, όμως, δεν περιορίζονται σήμερα μόνο στον άξονα Σερβίας-Κοσόβου. Οι Κοσοβάροι βρίσκονται επίσης σε σύγκρουση και με το (πλέον ΝΑΤΟικό) Μαυροβούνιο για τα μεταξύ τους σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο του Κοσόβου απέτυχε (για πολλοστή φορά) να επικυρώσει τη συμφωνία που θα καθορίζει τα επίμαχα σύνορα με το Μαυροβούνιο, συμφωνία η επικύρωση της οποίας εκκρεμεί από το 2015. Η Σερβία από την άλλη, έχει συνοριακές διαφορές όχι μόνο με το Κόσοβο, αλλά και με τη Βοσνία καθώς και με την Κροατία. 

Όσο για τους Κροάτες (που ανήκουν ήδη στην ΕΕ), αυτοί εξακολουθούν να «ερίζουν» για τα σύνορα όχι μόνο με τους Σέρβους αλλά και με το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και τη Σλοβενία (που επίσης ανήκει στην ΕΕ). Οι Κροάτες τάσσονται, επίσης, ανοιχτά υπέρ της μεγαλύτερης αυτονόμησης των Κροατών της Βοσνίας, προκαλώντας τις σχεδόν «πολεμικές» αντιδράσεις των μουσουλμάνων της Βοσνίας (που στηρίζονται από την Τουρκία) αλλά και των Σέρβων της Βοσνίας (που στηρίζονται από το Βελιγράδι). Η Βοσνία, με άλλα λόγια, οδεύει «κλονισμένη» από εσωτερικούς τριγμούς στο δρόμο προς την ΕΕ, κινδυνεύοντας να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Η Κομισιόν έχει πάντως ξεκαθαρίσει, δια στόματος Γιούνκερ, ότι για να γίνει πράξη η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, θα πρέπει πρώτα έχουν επιλυθεί όλες οι διμερείς διαφορές περί συνόρων στην περιοχή… 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Πηγή: Το Κόσοβο παραμένει ανοιχτή πληγή των Βαλκανίων δέκα χρόνια μετά την ανεξαρτησία του http://mignatiou.com/2018/02/to-kosovo-parameni-anichti-pligi-ton-valkanion-deka-chronia-meta-tin-anexartisia-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραμονή Χριστουγέννων

  Ακούμε συχνά πως για την περίοδο αυτή πρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να μοιράσουμε αγάπη και καλοσύνη στους γύρω μας. Να γίνουμε φι...