Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Χαλδαίος Αρχιεπίσκοπος:"1400 χρόνια το ζούμε αυτό"


aina.org

Εάν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή πρόκειται να είναι "ειλικρινείς" με τους μουσουλμανικούς εταίρους του διαλόγου, δήλωσε ο Χαλδαίος Αρχιεπίσκοπος Bashar Warda από το Irbil,του Ιράκ, οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι διώξεις των χριστιανών στην περιοχή δεν ξεκίνησαν με την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους στην εξουσία το 2014.
"Δεν το βιώσαμε αυτό για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά για 1.400 χρόνια", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Warda κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 15 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον, που χρηματοδοτείται από το Ερευνητικό Έργο Θρησκευτικής Ελευθερίας του Κέντρου Θρησκείας, Ειρήνης & Παγκόσμιων Υποθέσεων του Πανεπ/μιου Μπέρκλεϋ.
Οι Χριστιανοί ευθύνονται εν μέρει,στον διάλογο, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Warda. «Δεν αποκρούσαμε τις επαναλαμβανόμενες περιόδους τρομοκρατίας που προκάλεσαν σκληρό πόνο στους προγόνους μας», είπε. Πρόσθεσε ότι ο χριστιανισμός πρέπει επίσης να επιστρέψει σε ένα «προ-Κωνσταντίνειο όραμα» της εκκλησίας, ενθυμούμενος τα λόγια του Ιησού λίγο πριν τη σταύρωσή Του: «Η βασιλεία μου δεν είναι αυτού του κόσμου».
Δεδομένης της έκτασης της εκστρατείας του Ισλαμικού Κράτους για τη διαγραφή των χριστιανών και όλων των μη μουσουλμάνων από τα εδάφη που είχε ελέγξει πριν από μια αντεπίθεση που κατέστρεψε τις τάξεις και τις ιδιοκτησίες του, «δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά να μιλήσουμε καθαρά», είπε. «Όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο να χαθεί, είναι πολύ απελευθερωτικό».
Ο Αρχιεπίσκοπος Warda πρόσθεσε: «Διαφωνούμε ότι η μία πίστη έχει το δικαίωμα να σκοτώσει μια άλλη. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή και διόρθωση μέσα στο Ισλάμ».
Είπε ότι η τυπική αντίδραση των Μουσουλμάνων στις φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους - που ονομάστηκαν γενοκτονία από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 2016 - φτάνει μέχρι τη γραμμή "το ISIS δεν αντιπροσωπεύει το Ισλάμ", αλλά σπάνια προχωράει περισσότερο, χωρίς να αναγνωρίζεται η κακομεταχείριση των χριστιανών ή μια έκφραση τύψεvn για αυτούς.


"Μετά το ISIS, αφού το ISIS έχει κλονίσει τη συνείδηση ​​του κόσμου και έχει ανακατέψει τη συνείδηση ​​του μεγαλύτερου μέρους του μουσουλμανικού κόσμου," δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Warda, μεγάλο μέρος του Ισλάμ "σας χαρακτηρίζει ως άπιστους".

"Στη Μέση Ανατολή, έχουμε πάει από το φόβο στον τρόμο στη φρίκη", είπε. "Τι ακολουθεί; ... Εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι πέθαναν."

Τόνισε πως "έχουμε ακούσει θαρραλέα λόγια από μουσουλμάνους ηγέτες.Θα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε", παρότι προειδοποίησε, "δεν πρέπει να είμαστε παθητικοί ή απλά να προσευχόμαστε για το καλύτερο".

Με περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια που δωρήθηκαν από Ιταλούς Καθολικούς, ο Αρχιεπίσκοπος Warda ξεκίνησε το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Irbil το 2015. Έχει 82 σπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μουσουλμάνων, σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στις τέχνες και τις επιστήμες. Ενώ υπάρχουν άλλα καθολικά κολέγια στη Μέση Ανατολή, είπε ότι νόμιζε ότι είναι σημαντικό αυτό το σχολείο να έχει το όνομα «Καθολικό» στον τίτλο του.

Η αναμονή για χρήματα ανασυγκρότησης συνεχίζεται. Ο Αρχιεπίσκοπος Warda δήλωσε ότι τα χρήματα χρειάζονται τώρα, αλλά οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να "μιλούν" παρά να διανέμουν κεφάλαια. Σημείωσε τη διάσκεψη της 14ης και 15ης Μαρτίου στην περιοχή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης. "Μάλλον θα μιλήσουν περισσότερο", πρόσθεσε. "Ίσως μέχρι τα τέλη του 2020" η περιοχή θα δει τελικά τα υποσχεθέντα κεφάλαια, μάντεψε φωναχτά.

"Οι εκτιμήσεις της πολιτικής σας έχουν συνέπειες στη ζωή ή το θάνατο", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος ζητώντας υλική υποστήριξη και όχι φιλανθρωπική βοήθεια. «Βοηθήστε μας να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους ζωής και εισοδήματος στο Ιράκ», πρόσθεσε, με τις πιο κρίσιμες ανάγκες να είναι η εκπαίδευση και η υγεία.

Για τους περίπου 200.000 περίπου χριστιανούς που παραμένουν στο Ιράκ - από το 1,5 εκατομμύριο περίπου το 2003, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τον πόλεμο στο Ιράκ - «ο δικός μας είναι ένας ιεραποστολικός ρόλος, να μαρτυρήσουμε για την αλήθεια του Χριστού», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Warda . "Δεν μιλώ για μεταστροφή, μιλώ για τη θεμελιώδη αλήθεια ... που μπορούμε να δείξουμε σε μια στιγμή μοναδικής καθαρότητας".

Ο Αρχιεπίσκοπος Warda δήλωσε: "Τόσοι πολλοί άνθρωποί μας έχουν φύγει και τόσο λίγοι από εμάς έμειναν", αλλά πρόσθεσε ότι δεν κρατάει κακία στις οικογένειες που αποφάσισαν να ζήσουν αλλού μόνιμα για την ασφάλειά τους ή για των παιδιών τους. "Είναι αλήθεια ότι είμαστε λίγοι, οι Απόστολοι ήταν επίσης λίγοι."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

 Οι ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα απέκτησαν, έπειτα από πολλές προσευχές και παρά το γεγονός ότι η Άννα δεν μπορούσε να κάνει παιδιά,  επιτέλους...