Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

"Μονόδρομος" για το Ισραήλ η συμμαχία με την Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για greece israel

 Defencepoint.gr Παρασκευή 23.02.2018
Του Δρ. Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου 
Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 δημοσιεύθηκε ένα ενδιαφέρον άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah με τίτλο «The Eastern Mediterranean and the South China Sea» [1]Το άρθρο ούτε λίγο ούτε πολύ αποδέχεται το γεγονός της ομοιότητας των δύο γεωπολτικών παίγνιων της νότιας Σινικής θάλασσας και της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο η Τουρκία δικαιούται (!) να αναλάβει παγκόσμιο ρόλο μέσω των ενεργειακών τεκταινόμενων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ρόλος της Τουρκίας θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη Daily Sabah, ανάλογος του ρόλου της Κίνας στη Σινική θάλασσα…

Ας θυμηθούν οι αναγνώστες ότι εδώ και δύο χρόνια περίπου (14 Ιουλίου 2016) είχε γίνει η πρώτη αναφορά στην ομοιότητα των δύο γεωπολιτικών παιγνίων μεταξύ της νότιας Σινικής θάλασσας και της Μεσογείου [2]. Πιο συγκεκριμένα είχαν αναφερθεί μεταξύ άλλων τα εξής:
Από στρατηγικής άποψης:– εάν η συμπεριφορά της Κίνας στη Σινική θάλασσα θεωρείται καταδικαστέα από τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders), τότε αυτομάτως θα πρέπει να θεωρηθεί καταδικαστέα και η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
– εάν η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders) τότε και η στάση της Κίνας στη Σινική θάλασσα θα πρέπει να θεωρηθεί αποδεκτή.
Οι απόψεις αυτές περί ομοιότητας των δύο γεωπολιτικών παιγνίων είχαν εκφρασθεί από τον αρθρογράφο του παρόντος άρθρου και σε επιστημονικό άρθρο το οποίο είχε συμπεριληφθεί σε έκδοση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τρούμαν του Ισραήλ, [3].
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη Θεωρία Παιγνίων κάθε παίγνιο διέπεται από 3 συγκεκριμένους κανόνες:
  1. Κάθε παίκτης οφείλει να διαθέτει μία στρατηγική υπεροχής (“Dominance Strategy”).
    2.Κάθε παίκτης οφείλει να εφαρμόσει τη στρατηγική αυτή.
    3. Κάθε παίκτης πρέπει να κρατήσει μυστικό το γεγονός πως διαθέτει τέτοια στρατηγική.
Οι Τούρκοι λοιπόν αποκαλύπτουν την dominance strategy που ασκούν στη Μεσόγειο: Παίζουν στη Μεσόγειο ακριβώς το ίδιο παιγνίδι που παίζει και η Κίνα στη νότια Σινική Θάλασσα… Ωστόσο, η παραπάνω επιβεβαίωση φέρνει στην επιφάνεια και κάτι άλλο, ίσως πιο κρίσιμο.
Στις 1 Δεκεμβρίου 2016, είχαν παρουσιασθεί υπό τη μορφή παιγνίου ορισμένα σενάρια με συγκεκριμένες πιθανότητες [4]. Σε εκείνο το παίγνιο έγινε η υπόθεση ότι ο κ. Ερντογάν τελικώς επιτίθεται στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία που. Σε αυτή την περίπτωση θεωρήθηκε ότι υπάρχουν δύο πιθανά ενδεχόμενα όσον αφορά τη στάση του Ισραήλ.
Το συμπέρασμα το οποίο είχε παρουσιασθεί ήταν ότι αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα και η Ελλάδα χάσει, τότε το Ισραήλ θα βρεθεί απομονωμένο: Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση του κ. Ερντογάν. Μετά την Ελλάδα, θα έχει σειρά το Ισραήλ. Ο κ. Ερντογάν θεωρεί αυτονόητο δικαίωμα (!) της Τουρκίας να συμπεριφερθεί στη Μεσόγειο όπως συμπεριφέρεται η Κίνα στη Σινική θάλασσα…
Σημαντικό: Εκείνα τα σενάρια έχουν συγκεκριμένες μαθηματικές πιθανότητες. Σήμερα, αυτή η προειδοποίηση επαναλαμβάνεται: Μετά την Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν θα στοχεύσει το Ισραήλ. Ας το γνωρίζουν οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί…
Βιβλιογραφικές αναφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

 Οι ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα απέκτησαν, έπειτα από πολλές προσευχές και παρά το γεγονός ότι η Άννα δεν μπορούσε να κάνει παιδιά,  επιτέλους...