georgianjournal.ge
Το Chokha είναι η εθνική γεωργιανή ενδυμασία που έχει ορισμένες ποικιλίες ανάλογα με την ιστορική και εθνογραφική πλευρά.
Το Chokha είναι ραμμένο από χοντρό ύφασμα και είναι σφιχτό στη μέση και φαρδύ στο κάτω μέρος. Σε μερικά μέρη του Καυκάσου υπάρχουν και γυναικεία Chokha.
Όπως είναι γνωστό, το Chokha ήταν μέρος της παραδοσιακής ανδρικής φορεσιάς των λαών του Καυκάσου και της Γεωργίας, οπότε το Chokha είναι ένα κοινό καυκάσιο ρούχο
Γεωργιανοί που φορούν Chokha.19 ος αιώνας
Το Chokha είναι ένα μάλλιο παλτό, που συνήθως φοριέται από τους άνδρες, με θήκες φυσιγγίων στο στήθος. Ήταν κάποτε απλές πτυχές, αργότερα φτιάχνονταν για να κρατούν σφαίρες και πυρίτιδα. τώρα, είναι απλά διακοσμητικές.
Το Chokha είναι ένα μάλλινο παλτό, που συνήθως φοριέται από άνδρες
Στην επιστημονική βιβλιογραφία,το Chokha είναι γνωστό ως Cherkeska, που σημαίνει ότι εφευρέθηκε στην Circassia και στη συνέχεια μεταδόθηκε μεταξύ των καυκάσιων εθνών. Το Cherkeska είναι ένα ρωσικό όνομα για τους Κικρκασσιανούς.
Chokha. 19ος αιώνας
Γενικά, η ενδυμασία Chokha περιλαμβάνει ένα khanjali (σπαθί), το akhalukhi (πουκάμισο που φοριέται κάτω από το chokha), τις masrebi (σφαίρες) και το kabalakhi (κουκούλα ξεχωριστή από τη ρόμπα) ή το nabdis kudi (ψηλό γούνινο καπέλο ).
Σύμφωνα με την ιστορική και εθνογραφική πλευρά, ο Chokha-Akhalukhi διέφερε.
Ιππείς που φορούν το Chokha. Φωτογραφία ευγενική προσφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Υπάρχουν τέσσερις τύποι Chokha: Kartl-Kakhetian Chokha (Kartli και Kakheti είναι ανατολικές επαρχίες της Γεωργίας), Khevsuretian Chokha (από την περιοχή Khevsureti της Γεωργίας), Adjarian Chokha, που ονομάζεται επίσης Chakura (κυρίως στις επαρχίες της Δυτικής Γεωργίας όπως οι Adjara και Guria και επίσης χρησιμοποιείται στην Lazeti που είναι τώρα μέρος της δημοκρατίας της Τουρκίας), και ο γενικός καυκάσιος τύπος Chokha ο οποίος μοιάζει με την Kartl-Kakhetian Chokha αλλά είναι ελαφρώς μακρύτερος.
Παιδί με Κεβσουριανή Chocka
Η σημερινή μορφή του Chokha αναπτύχθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα. Το τελικό σχήμα του Chokha-Akhalukhi δημιουργήθηκε όταν ξεκίνησε η ενεργή χρήση των πυροβόλων όπλων.
Οι θήκες φυσιγγίων στο στήθος πρόσθεσαν στην ομορφιά και την κομψότητα του Chokha. Αυτός ο τύπος Chokha χρησιμοποιήθηκε ενεργά στη Γεωργία από τον 18ο αιώνα.
Οι θήκες φυσιγγίων στο στήθος πρόσθεσαν στην ομορφιά του Chokha
Το γεγονός ότι το Chokha-Akhalukhi στην Γεωργιανή / Cherkeska (που φορούσαν Κιρκάσσιοι) σχηματίστηκε από την εξέλιξη της παραδοσιακής γεωργιανής ενδυμασίας Chokha, επιδεικνύεται στις μεσαιωνικές γεωργιανές εκκλησιαστικές τοιχογραφίες. Αυτές οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τους ιδρυτές της εκκλησίας. Ήταν κοσμικές προσωπικότητες, και εκπρόσωποι της ανώτερης τάξης. Όπως είναι γνωστό, αρχικά το Chokha-Akhalukhi ήταν ένα ένδυμα που φορούσε η ανώτερη φεουδαρχική τάξη.
Παραδοσιακό γεωργιανό τραπέζι (supra) στην αγκαλιά της φύσης
Ένα κοντό φόρεμα ήταν η παραδοσιακή, επίσημη και στρατιωτική ενδυμασία των Γεωργιανών πριγκίπων και ευγενών. Ένας άνδρας ντυμένος με ένα τέτοιο κοντό φόρεμα, απεικονίζεται στον τοίχο του ναού Yenashi του XIII-XIV αιώνα στο Svaneti, μια ιστορική περιοχή στη βορειοδυτική Γεωργία. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το κοινό Καυκάσιο Chokha / Cherkeska εφευρέθηκε στη Γεωργία από τους Γεωργιανούς. Από τους Γεωργιανούς, εξαπλώθηκε στους λαούς του Βόρειου Καυκάσου ως αποτέλεσμα των πολιτιστικών-ιστορικών σχέσεων.
Κοζάκος που φορά Chokha
Το Chokha-Akhalukhi, με τις φυσιγγιοθήκες στο στήθος, ήταν ένα άνετο ρούχο για τους μαχητές.
Η αποτελεσματική λειτουργία του Chokha-Akhalukhi ενίσχυσε την εξάπλωσή του από τη Γεωργία στον Βόρειο Καύκασο. Από τον Βόρειο Καύκασο, εξαπλώθηκε στους Κοζάκους.
Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα αντικαταστάθηκαν τα πυροβόλα όπλα και χάθηκε η πρακτική αξία των φυσιγγιοθηκών, αλλά παρέμειναν ως αδιάσπαστο χαρακτηριστικό του Chokha και σύμβολο της ανδρικής γενναιότητας.
Το Chokha εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη Γεωργία ως σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και συχνά φοριέται από Γεωργιανούς σε ειδικές περιστάσεις, γάμους, εορτασμούς κλπ. Φοριόταν από τους Γεωργιανούς για περισσότερο από χίλια χρόνια, το μάλλινο σακάκι με τον ψηλό λαιμό σπάνια έκανε την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της σοβιετικής διακυβέρνησης αλλά τώρα, για πολλούς δείχνει υπερηφάνεια για το παρελθόν της χώρας και χρησιμεύει ως σύμβολο της εθνικής ταυτότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομορφιά αυτής της ανδρικής ενδυμασίας αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς εξαίρετους Γεωργιανούς σχεδιαστές, κυρίως τον David Koma, ο οποίος ενσωμάτωσε στοιχεία από την εθνική γεωργιανή ενδυμασία στις συλλογές του.
: Λάλι Πατσία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου