Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ν.Γούναρης:ελαφρό τραγούδι με ειδικό βάρος

GOUNARIS 1
«Όσο υπάρχει Γούναρης το λαϊκό τραγούδι δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι», φέρεται να είχε πει ο Βασίλης Τσιτσάνης, «αυτό το παιδί είναι δικός μας», ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ενώ «αξέχαστο τροβαδούρο» τον αποκαλεί ο Μίμης Πλέσσας
Από το 1936 οπότε και έκανε το επίσημο ντεμπούτο στο τραγούδι και τη δισκογραφία, ο Γούναρης έκλεψε τις εντυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσωπο και την τέχνη του υποκλίθηκαν τόσο οι εκπρόσωποι του ελαφρού όσο και του λαϊκού τραγουδιού και μάλιστα σε μια εποχή που ανάμεσα στα δύο μουσικά στρατόπεδα η κατάσταση ήταν σχεδόν… εμπόλεμη. Θαυμαστές του υπήρξαν μεταξύ άλλων -εκτός, προφανώς, από τον Βασίλη Τσιτσάνη- ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Στέλιος Καζαντζίδης και πολλοί άλλοι… Λέγεται ότι στα μισά του ’50, στο κέντρο Βυζάντιο της Νέας Υόρκης ο πολύς Αντρέ Σεγκόβια, με τον οποίο και συνδεόταν με φιλικούς δεσμούς, δήλωσε τον θαυμασμό του για το περίτεχνο παίξιμό του στην κιθάρα… 

Μ. ΠΛΕΣΣΑΣ: ΣΗΚΩΣΕ ΣΤΠΟΔΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του Μίμη Πλέσσα μέσα από την αυτοβιογραφία του (εκδόσεις Κάκτος) όπου περιγράφει ανάγλυφα στιγμές απ’ τη συναυλία που δόθηκε το 1953 στο Καλλιμάρμαρο για τους σεισμόπληκτους του Βόλου:

Φως στην εξέλιξη των ελεφάντων,των μαμούθ και των μαστόδοντων από Ελληνίδα γενετίστρια

Για πρώτη φορά μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής Ελληνίδα επιστήμονα, ανέλυσε ταυτόχρονα το DNA των αρχαίων και των σύγχρονων ελεφάντων, φωτίζοντας –περισσότερο από κάθε άλλη φορά έως τώρα– την άκρως πολύπλοκη εξελικτική ιστορία αυτών των ζώων, καθώς και των συγγενών τους (μαμούθ και μαστόδοντες).
Οι ελέφαντες, τα πιο μεγαλόσωμα ζώα πάνω στη Γη σήμερα, εμφανίσθηκαν πριν από πέντε έως δέκα εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική και σήμερα ζουν λιγότεροι από 500.000.
Ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς, παρά τα μέτρα προστασίας, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους από τους λαθροκυνηγούς, με συνέπεια περίπου 50.000 ελέφαντες να σκοτώνονται κάθε χρόνο.
Οι σύγχρονοι ελέφαντες ταξινομούνται σε τρία είδη: τον ασιατικό (Elephas maximus) και δύο αφρικανικούς – των δασών (Loxodonta cyclotis) και της σαβάνας (Loxodonta africana). Ο διαχωρισμός των αφρικανικών ελεφάντων σε δύο ξεχωριστά είδη έγινε μόλις το 2010 (έως τότε θεωρούνταν ενιαίο είδος).

Θέμης Ανδρεάδης - " Το ρομαντικό γεύμα " 1973 LP ''Γελοιογραφίες''


H Monsanto απαιτεί φακέλωμα όσων αντιδρούν στα σχέδιά της


Η γιγαντιαία πολυεθνική Monsanto επιτίθεται δικαστικά εναντίον της οργάνωσης ακτιβιστών Avaaz, επειδή είχε κινητοποιήσει την κοινή γνώμη εναντίον της χρησιμοποίησης βλαβερού ζιζανιοκτόνου.

Μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περίμενε προ ημερών τους υπεύθυνους της πλατφόρμας ακτιβιστών Avaaz, που διοργανώνει εκστρατείες παγκοσμίως. Τους απεστάλη δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων από τον χημικό κολοσσό Monsanto. Η εταιρεία δίνει ελάχιστες μέρες διορία στην Avaaz για να απαντήσει και την «διατάζει» να παραδώσει όλα τα προσωπικά email, τις σημειώσεις και τα αρχεία που διαθέτει για τη Monsanto, ακόμη και τα ονόματα και email των μελών της πλατφόρμας που έχουν υπογράψει εκστρατείες εναντίον πρακτικών της εταιρείας.


Έκθεση για τα θύματα επίθεσης με οξύ στην Τεχεράνη


TEHRAN - Μια συλλογή από ξυλοκατασκευές που δημιουργήθηκαν με θέμα τις επιθέσεις με οξύ εκτίθεται επί του παρόντος κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης στην Τεχεράνη. Η έκθεση με τίτλο "Ταυτότητα" εγκαινιάστηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στην γκαλερί Ashiane-ye Mehr (گالری آشیانه مهر), στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες και πολλά θύματα επιθέσεων με οξύ.
 
"Η έκθεση μιλάει πραγματικά για μια ταυτότητα που χάνουν και μια νέα που αναλαμβάνουν μετά το πικρό ατύχημα", δήλωσε στην τελετή ο επιμελητής Mohsen Mortazavi, ο οποίος είναι ο ίδιος θύμα μιας επίθεσης με οξύ.
"Η ανθρωπιά είναι ο πρωταρχικός στόχος για έναν επιτιθέμενο με οξύ και η έκθεση έχει επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα", πρόσθεσε.

Πότε έχω πνεύμα φιλαρχίας;

Αποτέλεσμα εικόνας για ephraim the syrian
philalethe00

Μία από τις πιο γνωστές ίσως ευχές που διαβάζονται στην Μ. Σαρακοστή που ξεκίνησε αυτήν την Δευτέρα(δεν πειράζει για όσους δεν το ξέρουν…) είναι αυτή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που «αναγινώσκεται» κατά το (Μικρό)Απόδειπνο. Το πρώτο μέρος της λέει:

«Κύριε(=Εσύ που ελεύθερα, θεληματικά και «αυτοπροαίρετα» δέχομαι ως τέτοιον) και Δέσποτα της ζωής μου,

πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας και αργολογίας μη μοι δως…»

Και το απλό -και αγωνιώδες- ερώτημα είναι: πότε αλήθεια θα μπορούσα να πω ότι έχω εγώ πνεύμα φιλαρχίας…;;; Χμ… Παρακατω, θα θέσω, λοιπόν, μερικά ερωτήματα……

Η ιστορία του Ρουσσέλ του Μπαγιέλ:οι περιπέτειες ενός Νορμανδού στο Βυζάντιο


rogerios.wordpress.com

 Από τη διήγηση αυτή δεν πρέπει να περιμένετε βαθυστόχαστες αναλύσεις. Δεν έχει αναφορές σε κοινωνίες διαπολιτισμικές, σε πόλεις λαμπρές και πλούσιες, όπου ζουν διάφορες εθνότητες που εκτός από εμπορεύματα ανταλλάσσουν και τη σοφία των πολιτισμών τους. Ούτε υπάρχει και κάποια προσωπικότητα που με τη δράση της διαμόρφωσε την Ιστορία κρατών και λαών ή άλλαξε τον τρόπο σκέψης και ζωής των ανθρώπων. Ο ήρωάς μας είναι ένας απλός τυχοδιώκτης και τίποτε άλλο. Δεν γνωρίζουμε πού και πότε γεννήθηκε, από πού καταγόταν και ποιός στ’ αλήθεια ήταν. Ξέρουμε μόνο πως απίστευτες συγκυρίες μαζί με τις αδιαμφιβήτητες ικανότητές του ως πολεμιστή τον έφεραν στο προσκήνιο της Ιστορίας και του έδωσαν την ευκαιρία να κυνηγήσει όνειρα που μοιραία αποδείχτηκαν χίμαιρες. Ίσως και να πρόβαρε τα πορφυρά αυτοκρατορικά ενδύματα, μα η πρόβα ήταν ανεπιτυχής. Οι πράξεις του δεν καθόρισαν το μέλλον του χώρου δράσης του. Κάθε αναφορά στο όνομά του θα μπορούσε να παραλειφθεί δίχως να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην κατανόηση της ιστορίας της εποχής του. Κι ούτε γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιό ακριβώς ήταν το τέλος του. Όπως έγραψε εύστοχα ο ποιητής  για κάποιον που έζησε δώδεκα αιώνες νωρίτερα από τον ήρωά μας κι ήταν μάλλον λιγότερο προικισμένος κι ικανός από αυτόν:

«Το τέλος του κάπου θα γράφηκε κ’ εχάθη·
ή ίσως η ιστορία να το πέρασε,
και, με το δίκιο της, τέτοιο ασήμαντο
πράγμα δεν καταδέχθηκε να το σημειώσει.»

Ακόμη κι έτσι, πάντα έχουν ενδιαφέρουν οι ιστορίες των ωραίων αποτυχημένων που πάσχισαν να πραγματοποιήσουν άπιαστα όνειρα. Η περιπέτεια του Ρουσσέλ του Μπαγιέλ, μια κι αυτό είναι το όνομα του ήρωά μας, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας ιστορίας.

Ο Ρουσσέλ (ή Ροσκελίνος) πρέπει να γεννήθηκε γύρω στα 1040. Δεν είμαστε βέβαιοι για το πού ακριβώς, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον τρία μέρη στη Γαλλία με το τοπωνύμιο Μπαγιέλ: τα δύο από αυτά βρίσκονταν στο Δουκάτο της Νορμανδίας (στους σημερινούς γαλλικούς νομούς του Ορν και του Ερ αντίστοιχα). Ίσως, όμως, να μην ήταν καν Νορμανδός: το τρίτο Μπαγιέλ βρίσκεται στην Πικαρδία, στον νομό του Σομμ. Πριν τρέξουμε να διορθώσουμε τον τίτλο, ας πούμε ότι υπέρ της νορμανδικής καταγωγής συνηγορούν οι όποιες αναφορές στις πηγές, οι στατιστικές πιθανότητες κι ο τυχοδιωκτικός χαρακτήρας του.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Η ανήθικη σύλληψη του Σαλέχ Μουσλέμ

Του Δημοσθένη Γκαβέα από την huffingtonpost.gr
Ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κινήματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (TEV-DEM) τη σύλληψη στην Πράγα, ενός εκ των πιο σημαντικών αξιωματούχων των Κούρδων της Συρίας, του Σαλέχ ΜουσλίμΗ σύλληψη του, θυμίζει υπόθεση Οτσαλάν, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΕΕ, αλλά και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και ίσως πλέον να μην περιορίζονται στην περιοχή του Αφρίν δεδομένης της αχαλίνωτης επιθετικότητας της τουρκικής ηγεσίας.
Ο 67χρονος Σαλέχ Μουσλίμ, είναι ο ιδρυτής και πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο η Άγκυρα το θεωρεί μαζί με την πολιτοφυλακή του, το YPG, προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.Σημειώνεται ότι το YPG αντιμετωπίζει εδώ και εβδομάδες την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας, ενώ πρωτοστάτησε στις μάχες μαζί με τους Αμερικανούς κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση Ερντογάν είχε επικηρύξει τον Σαλίχ Μουσλίμ για ένα ένα εκατομμύριο δολάρια.
«Εμείς, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κινήματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (TEV-DEM), καταδικάζουμε αυτό το παράνομο περιστατικό εναντίον του μέλους της Επιτροπής Διπλωματικών Σχέσεων της Κίνησης μας και τονίζουμε ότι αυτό που συνέβη στην Τσεχία είναι μια ανήθικη πράξη, αντίθετη προς τις διεθνείς αξίες, και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της MIT έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν στην ευρωπαϊκή αρένα και δεν δεσμεύονται από νόμους, ούτε από σεβασμό στην κυριαρχία των κρατών»τονίζεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαλέχ Μουσλίμ, συνελήφθη στο ξενοδοχείο Marriott από Τσέχους αστυνομικούς έπειτα από πληροφόρηση που είχαν από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών που τον παρακολουθούσαν.
Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ο κ. Μουσλίμ πραγματοποιούσε περιοδεία στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ενημερώσει για τις τουρκικές επιχειρήσεις επιχειρήσεις στο Αφρίν και γενικότερα για τις εξελίξεις στη Συρία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του TEV-DEM το τουρκικό κράτος δεν έχει δικαίωμα να διώξει ή να συλλάβει οποιοδήποτε πρόσωπο δεν είναι πολίτης τoυ. Τονίζει δε πως ο κ. Σαλέχ Μουσλίμ είναι Σύρος πολίτης και έχει μια επαναστατική ιστορία στον αγώνα και την αντίσταση για όλους τους λαούς. 

Λίβανος,Ιορδανία και Παλαιστίνη αντιτίθενται στην αντιεκκλησιαστική πολιτική του Ισραήλ

Προσκυνητές και δημοσιογράφοι συγκεντρώνονται στην αυλή της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη του Ιερουσαλήμ al-Quds στις 25 Φεβρουαρίου 2018. (Φωτογραφία από την AFP)
Η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Παλαιστίνη μίλησαν εναντίον των σχεδίων φορολογίας και αρπαγής του Τελ Αβίβ που στοχεύουν σε εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ al-Quds, με τη Βηρυτό και τον Αμάν να περιγράφουν τα μέτρα ως παραβίαση των διεθνών κανονισμών.
Ο δήμος της Ιερουσαλήμ al-Quds ακύρωσε πρόσφατα τη φορολογική απαλλαγή που χορηγούσε σε εκκλησιαστικές εμπορικές ιδιοκτησίες στην πόλη του Ισραήλ.
Ανακοινώνει επίσης ότι σκοπεύει να εισπράξει 650 εκατομμύρια σέκελ (πάνω από 186 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρους από 887 ακίνητα, τα οποία δεν έχουν κτίρια προσευχής και να κατασχέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αρμενικών, καθολικών και ελληνορθόδοξων εκκλησιών.
Σε μια άλλη αμφιλεγόμενη εξέλιξη, Ισραηλινοί υπουργοί  μελετούν ένα νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση της γης στην Ιερουσαλήμ al-Quds που οι εκκλησίες πώλησαν σε ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων τα τελευταία χρόνια.
Η νέα φορολογική πολιτική και ο προτεινόμενος νόμος για την απαλλοτρίωση γης οδήγησαν τους αρχηγούς του Ναού του Παναγίου Τάφου, που θεωρείται ένα από τα πιο ιερά μέρη του χριστιανισμού, να κλείσουν τις πόρτες του μέχρι νεωτέρας λόγω της ισραηλινής "συστηματικής και άνευ προηγουμένου επίθεσης εναντίον των χριστιανών".

Αλλαγές στο Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ιράν με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που έρχονται

Mustafa Hijri, leader of the Kurdistan Democratic Party-Iran (KDP-I). Photo: Rudaw

rudaw.net

ΕΡΜΠΙΛ, Περιφέρεια Κουρδιστάν - Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν-Ιράν (KDP-I) ​​πραγματοποίησε το 16ο συνέδριό του το Σάββατο. Το κόμμα ενέκρινε ψήφισμα για περαιτέρω μεταβίβαση εξουσίας στις τάξεις του.   

"Το έργο που υπέβαλα στην πρώην κεντρική επιτροπή του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος-Ιράν για αλλαγή στη δομή και το σύστημα του κόμματος παρέχει την ευκαιρία για τη διανομή της εξουσίας", δήλωσε ο Μουσταφά Χίρι, επικεφαλής του PDKI, στο Rudaw. 

Το κόμμα, ως πρώτο βήμα, αποφάσισε να αναδιαρθρώσει σε δύο κέντρα: το πολιτικό κέντρο, το οποίο είναι επιφορτισμένο με νόμους, και την εκτελεστική επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των υποθέσεων του κόμματος υπό την αιγίδα του πολιτικού κέντρου.   

Η θέση του γενικού γραμματέα, που κατέχει ο Hijri, έχει καταργηθεί. Το παλιό σύστημα δεν θα είναι πλέον σε χρήση, είπε ο Hijri.  

Χειροβομβίδα και σημείωμα μετανοίας βρέθηκαν σε εκκλησία της Γεωργίας

Αποτέλεσμα εικόνας για repentance painting
πίνακας της Elisheva Nesis

kavkaz-uzel

Οι εκκλησιαστικοί υπάλληλοι στην περιοχή Shida Kartli βρήκαν μια χειροβομβίδα ανάμεσα στις εικόνες, δίπλα στην οποία υπήρχε ένα σημείωμα που ζητούσε να του συγχωρηθούν οι αμαρτίες.

Η χειροβομβίδα βρέθηκε στην Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Γκόρι στις 19 Φεβρουαρίου.

Στο σημείωμά του, ένας άγνωστος άνθρωπος εξέφρασε τη λύπη του για τις αμαρτίες του και ζήτησε από τους ιερείς να δώσουν τη χειροβομβίδα στην αστυνομία. Δεν υπήρχαν απειλές ή εκδηλώσεις μίσους προς την εκκλησία στο σημείωμα, αναφέρει η "Lenta" επικαλούμενη τον Αντρέι (Gvazava), τον Μητροπολίτη Γκόρι και Ατένι.

Το Κρακ ντε Σεβαλιέ αντέχει ακόμα στη Συρία



slpress 

Είναι ίσως από τα ελάχιστα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας (αλλά και του κόσμου) που διασώθηκε σαν από θαύμα από το πολεμικό μένος που κατέστρεψε την Συρία. Το τεράστιο Κρακ, όπως ονομάστηκε, αποτελεί σπάνιο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένα φρούριο χτισμένο από τους σταυροφόρους και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία μεσαιωνικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.

Υπήρξε έδρα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Επεκτάθηκε μεταξύ των ετών 1150 και 1250 και στέγαζε φρουρά 2.000 ανθρώπων. Ο Βασιλιάς Α’ Εδουάρδος της Αγγλίας, είδε το φρούριο κατά τη διάρκεια της ένατης σταυροφορίας το 1272 και το χρησιμοποίησε σαν πρότυπο για τα κάστρα του στην Αγγλία και την Ουαλία.

"Μονόδρομος" για το Ισραήλ η συμμαχία με την Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για greece israel

 Defencepoint.gr Παρασκευή 23.02.2018
Του Δρ. Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου 
Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 δημοσιεύθηκε ένα ενδιαφέρον άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah με τίτλο «The Eastern Mediterranean and the South China Sea» [1]Το άρθρο ούτε λίγο ούτε πολύ αποδέχεται το γεγονός της ομοιότητας των δύο γεωπολτικών παίγνιων της νότιας Σινικής θάλασσας και της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο η Τουρκία δικαιούται (!) να αναλάβει παγκόσμιο ρόλο μέσω των ενεργειακών τεκταινόμενων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ρόλος της Τουρκίας θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη Daily Sabah, ανάλογος του ρόλου της Κίνας στη Σινική θάλασσα…

Η θυσία του Ισαάκ



pemptousia

Η θυσία του Ισαάκ περιγράφεται στο βιβλίο της Γενέσεως στο κεφάλαιο 22, 1-19. Μελετώντας τους εν λόγω στίχους αντιλαμβάνεται κανείς την ένταση και το βαθύ θεολογικό στοχασμό της διήγησης. Η εντολή της θυσίας του Ισαάκ δόθηκε από το Θεό στον Αβραάμ προκειμένου να αποδειχθεί η πίστη και η υπακοή του Αβραάμ στο Θεό. Ο Αβραάμ κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε ήδη υποστεί κάποιες σημαντικές δοκιμασίες που αποδείκνυαν την πίστη του, αλλά η θυσία του μονάκριβου υιού του, τον οποίο απέκτησε σε μεγάλη ηλικία και γι’ αυτό του ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός, αποτέλεσε την ύψιστη κρίση. Η υπακοή και στη συνέχεια τήρηση της εντολής του Θεού από τον Αβραάμ αποδεικνύει έμπρακτα την αφοσίωσή του στο Θείο θέλημα.



     Η διήγηση της θυσίας του Ισαάκ στο βιβλικό κείμενο έχει ως εξής:

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Η καταγωγή των Βλάχων

Οι Βλάχοι: Η καταγωγή, η γλώσσα, και η μακραίωνη ιστορία τους

protothema.gr

Με ένα ακόμα…επίμαχο και πολυσυζητημένο θέμα θα ασχοληθούμε σήμερα. Με τους Βλάχους. Με την καταγωγή και την ιστορία τους. Τις αναφορές γι’ αυτούς σε βυζαντινές πηγές. Την προέλευση της ίδιας της λέξης «Βλάχος» αλλά και της λέξης «Αρμάνοι» με την οποία αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι. Αλλά και την «πορεία» τους στο πέρασμα των αιώνων.


Ποιοι είναι οι Αρμάνοι – Βλάχοι;

Όπως γράφει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Μέρτζος, βλάχος κι ο ίδιος στην καταγωγή, στο βιβλίο του «Οι Αρμάνοι Βλάχοι», έκδ. της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, 2010, «ο όρος Βλάχοι αποτελεί ετεροπροσδιορισμό. Έτσι ορίζονται από τρίτους όσοι αυτόχθονες αρχαίοι πληθυσμοί, προ πάντων ορεσίβιοι αλλά και αστοί, λατινοφώνησαν στην προφορική αποκλειστικά λαλιά τους επειδή υπηρέτησαν όλη τη ζωή τους ως στρατιώτες και αξιωματούχοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής. Επί μακρούς αιώνες παρέμειναν επίμονα ενδογαμικοί, δηλαδή παντρεύονταν μονάχα μεταξύ τους, και, γι’ αυτό, διατήρησαν ανόθευτη τη γηγενή καταγωγή τους. Ανέκαθεν εμείς οι αποκαλούμενοι Βλάχοι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Αρμάνοι, δηλαδή Ρωμαίοι πολίτες της καθ’ ημάς Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που κατά τους τελευταίους αιώνες της επονομαζόταν και Ρωμανία. Ως Ρωμαίοι, άλλωστε, αυτοπροσδιορίζονται επί χίλια διακόσια και άνω χρόνια όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες οι οποίοι ακόμη μέχρι σήμερα αυτοπροσδιορίζονται, επίσης, ως Ρωμιοί. Αρειμάνιοι στην ελληνική γλώσσα σημαίνει αγέρωχοι πολεμιστές. Και ανέκαθεν οι Βλάχοι ήμασταν πολεμιστές». 

Επεισόδια με νεκρό σε πορείες οργανωμένες από τις εκκλησίες στο Κονγκό

DR Congo police kill protester in church-led march against Kabila
africanews.com

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Κινσάσα πυροβόλησαν έναν αντικυβερνητικό διαδηλωτή και τραυμάτισαν άλλους δύο που είχαν συγκεντρωθεί για να λάβουν μέρος σε πορεία υπό την ηγεσία των εκκλησιών κατά της κυριαρχίας του προέδρου Ιωσήφ Καμπίλα την Κυριακή.

Καθολικοί και ευαγγελικοί εκκλησιαζόμενοι σε όλο το Κονγκό είχαν σκοπό να βγουν στους δρόμους μετά τις λειτουργίες της Κυριακής, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν τις κύριες εκκλησίες της Κινσάσα και μπλόκαραν τους δρόμους, εμποδίζοντας τις περισσότερες διαδηλώσεις από το ξεκίνημα.

Ο θάνατος και οι τραυματισμοί συνέβησαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Κινσάσα, αλλά όλα τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αγίου Ιωσήφ της Κινσάσα, όπου τους είδε δημοσιογράφος του Reuters.


Στην εξουσία από το 2001, ο Kabila έκανε  μια συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2016 με το κύριο μπλοκ της αντιπολίτευσης να παραμείνει μετά την εκπνοή της εκλεγμένης εντολής του, υπό τον όρο ότι θα διεξαχθούν εκλογές μέχρι τα τέλη του 2017.

Η υποκρισία της ΕΕ και των ΗΠΑ απέναντι στην ακροδεξιά Ουκρανία



slpress.gr

του Βαγγέλη Γεωργίου  – 

«Ευχαριστώ το θεό που η γυναίκα μου δεν είναι Εβραία ούτε Σέρβα» είχε πει κάποτε ο Φράνκο Τούτζμαν, ο ηγέτης της Κροατίας, που επί των ημερών του πραγματοποιήθηκαν εθνοκαθάρσεις επί του σερβικού πληθυσμού. Παρόλα αυτά ο ίδιος και η χώρα του πήραν τον δρόμο της ΕΕ. Πολλά χρόνια πριν, στους δρόμους του ουκρανικού Λβιβ, πολλές ‘τέτοιες’ Εβραίες θα τρέχανε γυμνές και κακοποιημένες στους δρόμους, ακριβώς διότι ήταν Εβραίες. Οι Ουκρανοί ‘πατριώτες’ τις έσφαξαν το καλοκαίρι του 1941. Τα χρόνια πέρασαν και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας συνοδεύεται από την αναβίωση του αντισημιτισμού και του εξτρεμισμού ενώ στη Δύση επικρατεί σιγή ιχθύος.

Πρόσφατα, η Πολωνία προκάλεσε τη μήνη της Δύσης λόγω των νόμων που ψήφισε στο Κοινοβούλιό της. Ευρώπη και ΗΠΑ εξαγριώθηκαν με τους Πολωνούς διότι πέρασαν νόμο που ποινικοποιεί τον ισχυρισμό ότι οι Πολωνοί συμμετείχαν στο Ολοκαύτωμα. Λόγω του νέου νομικού πλαισίου και της ευρύτερης «ενοχλητικής» ατζέντας της Βαρσοβίας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, πρότεινε στη γερμανική Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου, η χορήγηση των κοινοτικών πόρων να συνδεθεί με νέους όρους, όπως την αποδοχή προσφύγων και τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες.

«Είναι ανυπόφορο» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Inge Dekker «ότι οι δύο αυτές χώρες [Πολωνία και Ουγγαρία], που παίρνουν τη μεγαλύτερη κοινοτική βοήθεια, να συμπεριφέρονται με τόση ξεροκεφαλιά όταν πρόκειται για σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και στάνταρντ«. Ποιά είναι άραγε το ευρωπαϊκά στάνταρ; Το κοινοτικό κεκτημένο και οι Συνθήκες, ή οι πολιτικές συνθήκες; Άραγε πόσο αξιόπιστοι είναι οι Δυτικοί;

Το 2015 το Κίεβο επικύρωσε νόμους που αναγνώρισαν σαν ηρωικές δύο παραστρατιωτικές οργανώσεις που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν συνεργαστεί με τους ναζί. Πρόκειται για την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και τον Ουκρανικό Ανεξάρτητο Στρατό (UPA). Είναι γνωστόν ότι η OUN είχε συνεργαστεί άριστα με τους Ναζί –τουλάχιστον στα αρχικά στάδια– ενώ η UPA είχε κατακρεουργήσει –μέσω λυσσαλέων πογκρόμ– τους Εβραίους και τους Πολωνούς στη Λβίβ.

Στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ τιμήθηκε και μια ηγετική μορφή των παραπάνω ακραίων οργανώσεων, ο Ivan Rohach. Όπως το έθεσε ο συγγραφέας Lev Golinkin, «είναι σαν να βλέπεις Ταλιμπάν στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου στο σημείο μηδέν». Είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα των αντιφάσεων που βιώνουμε τις μέρες αυτές. Ακόμα και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο δεν αντέδρασε στην εκδήλωση.

Οι σφαγείς βαφτίστηκαν ήρωες

Όταν η μόδα του αντικληρικαλισμού κατακτά την Ελλάδα.

Του Τάσου Αναστασίου από την Ρήξη φ. 141. 
Eνα θέμα που αναδύεται στην επικαιρότητα όταν υπάρχει ανάγκη αποπροσανατολισμού του κόσμου ή έτσι, επειδή είναι πιασάρικο και πουλάει, είναι η περιουσία της Εκκλησίας και η φορολόγηση αυτής. Επειδή σε αυτήν τη χώρα έχουμε πήξει από πρωτότυπες ιδέες, «προοδευτισμό» και δίψα να μοιάσουμε στους «Ευρωπαίους», καλό θα ήταν να διασαφηνιστούν κάποια ιστορικά δεδομένα. Καταρχάς, η περιουσία αυτή αποκτήθηκε από δωρεές και κληροδοτήματα μοναχών, απλών πιστών του λαϊκού σώματος, καθώς και στρατηγών και αυτοκρατόρων και ανήκε στις ανά την ελληνική επικράτεια μητροπόλεις, στους ναούς και τα μοναστήρια. Χρησιμοποιήθηκε ένα μέρος της για την άσκηση κοινωνικής αλληλεγγύης στους έχοντες ανάγκη, τη δημιουργία σχολείων για τη διάσωση της γλώσσας και των παραδόσεων και τη χρηματοδότηση των δεκάδων επαναστάσεων την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατ’ εξοχήν της Επανάστασης του 1821.

Έκλεισε ο Ναός της Αναστάσεως

Σε μια σπάνια κίνηση προχώρησαν σήμερα εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι, κλείνοντας Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ισραηλινών φορολογικών μέτρων.

Ο ναός έκλεισε το μεσημέρι και δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα θα παραμείνει κλειστός.
Η πρόθεση του δήμου Ιερουσαλήμ να επιβάλει επιπλέον φόρους από τα ακίνητα της Εκκλησίας, που δεν αποτελούν χώρους λατρείας, καταργώντας σχετική εξαίρεση, αλλά και ενός σχεδίου νόμου που θα περιορίζει την πώληση γης της Εκκλησίας σε ιδιώτες, προκάλεσαν την αντίδραση των εκκλησιαστικών αξιωματούχων. Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας επιτροπή της ισραηλινής κυβέρνησης πρόκειται να εξετάσει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο κράτος να απαλλοτριώσει ακίνητα στην Ιερουσαλήμ τα οποία έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια από εκκλησίες σε ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων.

Η Σαμαρείτιδα

AgiaPhotini02
Τις πρώτες πληροφορίες για την Αγία αυτή βρίσκουμε στο Δ’ κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Ήταν κάτοικος της Σαμαρειτικής πόλης Συχάρ. Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και γέμιζε τη στάμνα της. Εκεί μια μέρα συνάντησε τον Ιησού, πού φανέρωσε όλα τα  ιδιαίτερα της. Σ’ αυτήν, επίσης, είπε ο Κύριος μας τη μεγάλη αλήθεια, ότι Αυτός  είναι «το ύδωρ το ζών», δηλαδή η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος. Και  συνέχισε ο Κύριος: 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ά Νηστειών: Γεύσασθε και ίδετε


Αποτέλεσμα εικόνας για jesus calls philip and nathanael

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα και θυμόμαστε την Αναστήλωση των εικόνων μετά το τέλος της Εικονομαχίας.Επιπλέον η σημερινή γιορτή μας θυμίζει ότι η Ορθοδοξία δεν λυγίζει παρά τους διωγμούς,φανερούς ή κρυφούς,τις κατηγορίες,τις συκοφαντίες τις δυσκολίες και τους κινδύνους που κατά καιρούς αντιμετωπίζει.


 "Έλα και δες".Έτσι ξεκινά η κλήση που ο Φίλιππος,που είχε ήδη πιστέψει,απεύθυνε στον Ναθαναήλ που είχε τις αμφιβολίες του,βασιζόμενος στις Γραφές.Έλα και δες σημαίνει έλα ελεύθερα,με τη θέληση σου να δεις τι διαφορετικό έχει να προσφέρει ο Ιησούς.Σημαίνει,φέρε τις αμφιβολίες σου,την διάθεσή σου για πραγματική αναζήτηση της αλήθειας και ψάξε.


Η πίστη στον Χριστό δεν επιβάλλεται.Αν επιβληθεί δεν είναι πίστη,είναι ένα κακοστημένο προξενιό,το οποίο οδηγεί μόνο σε οδυνηρό χωρισμό.Ο Χριστός μας απευθύνει το κάλεσμα,μας αποκαλύπτεται,μας δίνεται ολοκληρωτικά και περιμένει το δικό μας βήμα.


Η φύση μας,από την Πτώση και μετά,μας βάζει ένα σωρό εμπόδια σε αυτή τη προσέγγιση.Είναι σαν μια κακιά πεθερά θα λέγαμε.Όταν όμως δούμε και ερωτευθούμε τον Χριστό δεν υπάρχει καμία δύναμη και κανένα αντάλλαγμα και καμία απειλή που μπορεί να μας κρατήσει μακριά του.Τα βασανιστήρια και οι διωγμοί που υπέμειναν οι προφήτες και οι δίκαιοι της Π.Διαθήκης και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας το αποδεικνύουν περίτρανα.


Άγιος Ταράσιος

AgiosTarasios02

imconstantias

Γεννήθηκε, ανατράφηκε και μορφώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς άνθρωποι και του δίδαξαν την χριστιανική πίστη. Λόγω της μεγάλης μόρφωσής του, ανέβηκε στο αξίωμα του πρωτοασηκρίτου. Στις 25 Δεκεμβρίου του 784, όταν χήρεψε ο πατριαρχικός θρόνος της Κωνσταντινούπολης, εξελέγη με τη σύμφωνη γνώμη λαού, συγκλήτου, κλήρου και βασιλείας, από λαϊκός σε Πατριάρχη, διαδέχόμενος τον πατριάρχη Παύλο τον Δ’. Πρωτοστάτησε στην 7η Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, υπερασπιζόμενος την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων. Στις 25 Φεβρουαρίου 806 πέθανε ο Πατριάρχης Ταράσιος, αφού επί 21 χρόνια ποίμανε την Εκκλησία μετά πάσης μετριοπάθειας και συνέσεως.

23-2-1921:Οι μάχες στις περιοχές Kojori και Tabakhmela

February 23 commemorates Georgian cadets who fought Soviet Red Army

georgianjournal

Η 23η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την ημέρα των Γεωργιανών Δοκίμων και αποτίει φόρο τιμής στους γενναίους Γεωργιανούς στρατιώτες. Αυτή τη μέρα θυμούνται τους νεκρούς νεαρούς Γεωργιανούς δόκιμους που έπεσαν θύματα του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού στη μάχη των Κογιόρη και Ταμπακμέλα. Οι νέοι Γεωργιανοί φοιτητές της στρατιωτικής ακαδημίας έμειναν στην ιστορία μετά από τις μάχες που έδωσαν κατά του Κόκκινου Στρατού το 1921. Η στρατιωτική ακαδημία της Γεωργίας ιδρύθηκε το 1919. Περίπου ένας αιώνας πέρασε από τις μάχες αυτές,οι οποίες παραμένουν από τις πιο αιματηρές και πιο τραγικές ημέρες στην ιστορία της Γεωργίας. 

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην Achandara της Αμπχαζίας

Abkhazia archaeology achandara jewels
abkhazworld

SUKHUM - Ο τάφος που βρέθηκε με κοσμήματα στην Αχαντάρα είναι μία από τις πλουσιότερες ταφικές τοποθεσίες σε ολόκληρη την ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε στο Σπούτνικ ο Διευθυντής του κρατικού μουσείου της Αμπχαζίας Αρκάδι Ντζόπουα, σχολιάζοντας το εύρημα του Rustam Chkhebelia, κάτοικου του χωριού.

"Συνολικά, εννέα χρυσά στολίδια, ένα χάλκινο κράνος, κασόνια, δόρυα, ένα ασημένιο μπολ με σχέδια σε ανατολίτικο στυλ, δύο μαχαίρια  τύπου akinak- τύπος μαχαιριού (ένα κοντό σιδερένιο σπαθί των Σκυθών ), καθώς και δοχεία για τα κοσμήματα ", δήλωσε ο Αρκάδι Ντζόπουα, διευθυντής του κρατικού μουσείου της Αμπχαζίας.

Τα ανακαλυμμένα κοσμήματα χρονολογούνται σε μια προγενέστερη περίοδο από αυτά που ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους της Αμπχαζίας κατά τις ανασκαφές στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο χωριό Αχαντάρα.

"Αυτά που βρήκαμε στον ίδιο τόπο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 χρονολογούνται περίπου στον IV-V αιώνα μ.Χ., και εκείνα που βρέθηκαν μόλις 1,5 μέτρο μακριά από τον τόπο των ανασκαφών μας από τον κάτοικο Rustam Chkhebelia ανήκουν σε προηγούμενες περιόδους και πιο συγκεκριμένα στον V-IV αιώνα π.Χ. Σίγουρα είναι πιο αρχαία, σχεδόν χίλια χρόνια ", πρόσθεσε ο Dzhopua.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, τα χρυσά κοσμήματα έχουν μεγάλη αξία.

"Για παράδειγμα, από τα χρυσά έργα υπάρχει ένα κρεμαστό κόσμημα για το λαιμό, είχαμε ήδη βρει μπρούντζινα δείγματα, υπάρχουν και διαφορετικά είδη δαχτυλιδιών που φαίνονται στην φωτογραφία". Έχουμε χάλκινα ανάλογα, και δεν είναι λιγότερο πολύτιμα. Πιθανώς, αυτά τα διακοσμητικά έγιναν από τοπικούς τεχνίτες ", σημείωσε ο Αρκάδι Ντζόπουα.

Όσο για τα άλλα στολίδια, τα χρυσά σκουλαρίκια, ο επιστήμονας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οτιδήποτε.

Παshλούκ ή bashlik,ο κεφαλόδεσμος των Καυκάσιων λαών και των Ποντίων


Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο τύπος κεφαλόδεσμου δεν φοριόταν μόνο από τους πόντιους αλλά κι από άλλους λαούς στην περιοχή του Πόντου και γενικά του Καυκάσου. Ο  Δ.Η. Οικονομίδης, μελετητής της ποντιακής διαλέκτου και γενικά της ποντιακής λαογραφίας, αναφέρει ότι η ζήπκα (το παντελόνι και γενικά όλη η αντρική ποντιακή φορεσιά) φοριόταν από τους Λαζούς πολύ πριν φορεθεί από τους Έλληνες του Πόντου. Ακόμη λέει ότι πρώτοι οι Τούρκοι (μουσουλμάνοι) της περιοχής Τραπεζούντας υιοθέτησαν την φορεσιά αυτή και από αυτούς την πήραν οι χριστιανοί της περιοχής Σάντας και Κρώμνης και στην συνεχεία διαδόθηκε ως νεανική πολεμική στολή και σε κάποιες περιοχές ακόμη και ως γαμπριάτικη στολή.
Γεωργιανοί
Λαζοί

                                                                              

Έλληνας του Πόντου
Αμπχάζιος


Η συνθηματική γλώσσα των καλαντζήδων της Μουργκάνας

katoci

Τη δική τους, συνθηματική γλώσσα, μιλούσαν οι καλαντζήδες της Μουργκάνας! Ο Νικόλαος Νίτσος έστειλε, το 1922, επιστολή στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη, όπου διασώζει λέξεις και φράσεις από τη γλώσσα των καλαντζήδων. Τις λέξεις και τις φράσεις αυτές, που αποτέλεσαν το γλωσσικό ιδίωμα  "αλειφιάτικα", τις χρησιμοποιούσαν για να μην τους καταλαβαίνουν οι άλλοι και να αποφεύγουν τη λογοκρισία της εποχής. Η γλώσσα αυτή, που αποτελείται μόνο απο ονόματα, επίθετα
και ρήματα, δημιουργήθηκε από ανθρώπους χωρίς, κατά κανόνα, γραμματικές γνώσεις. Πήραν λέξεις από την ελληνική γλώσσα και τις απέδωσαν παραλλαγμένα, έτσι ώστε μόνο οι μυημένοι να μπορούν να μπορούν να αντιλαμβάνονται την έννοιά τους.

Α'. Λέξεις. 

Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το επεισόδιο στα Ίμια



slpress.gr

του Μάκη Ανδρονόπουλου  – 

Το «no troops, no ships, no flags», δηλαδή «ούτε στρατεύματα, ούτε πλοία, ούτε σημαίες» συμφωνία που απέσπασε το 1996 ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την Αθήνα και την Άγκυρα για την εκτόνωση της τότε κρίσης των Ιμίων, εμβολίστηκε από την τρέχουσα τουρκική προκλητικότητα. Η όποια συμφωνία έχει παραβιαστεί κατ’ επανάληψη από την Τουρκία και στην ουσία δεν ισχύει.
Αυτή είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, διότι εκείνη η μυστική ρηματική συμφωνία που είχε χαρακτήρα αυξημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) έχει στην πράξη καταλυθεί από την Τουρκία. Η ύπαρξη της συμφωνίας αποτυπώνεται άλλωστε μόνο σε απολογιστικά έγγραφα του State Department που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Έτσι, μέσω της εγκατάλειψης εκείνης της ρηματικής συμφωνίας, ίσως είναι ευκαιρία να τελειώσει και η θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Η συγκυρία μοιάζει θετική για κάτι τέτοιο, χωρίς να σημαίνει ότι είναι εύκολο να υλοποιηθεί στην πράξη, δεδομένου ότι ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας έχει προσλάβει υπαρξιακές διαστάσεις, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι μάλλον σαφές ότι οι ΗΠΑ καταβάλουν τις τελευταίες τους προσπάθειες να κρατήσουν την Τουρκία στο δυτικό άρμα για λόγους γεωστρατηγικής προβολής ισχύος κυρίως προς τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Βέβαια, στην πράξη αυτό το στρατηγικό αυτό δόγμα αποκαλύφθηκε ως μεταφυσική παραίσθηση των σχεδιαστών της Ουάσιγκτον, που τώρα προσπαθούν να μπαλώσουν την δομική τους άγνοια, καθώς εξακολουθούσαν να αντιλαμβάνονται τον τουρκικό χώρο με όρους του Ψυχρού Πολέμου.

Αναποφάσιστη Ουάσινγκτον
Φυσικά, η Ουάσιγκτον διαθέτει plan b που μάλλον ευνοεί τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα. Σύντομα πάντως θα καταλάβουμε στην πράξη τα αποτελέσματα της τρεισήμισι ωρών συζήτησης Τίλερστον-Ερντογάν. Η Αθήνα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα, διότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται όπως είδαμε και στο Κουρδικό. Άλλωστε, η υπενθύμιση που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, για τις δεσμεύσεις πού έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σημίτη, αποτελεί δείγμα αυτής της αναποφασιστικότητας και της προσπάθειας να κερδηθεί χρόνος.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ των τεραστίων αναλυτικών δυνατοτήτων, με τα δεκάδες think tank της Ουάσιγκτον, δεν φημίζονται ούτε για την ορθή κρίση των καταστάσεων, ούτε για τις ορθές τους αποφάσεις, ούτε για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους, όπως κατέδειξε η εξωτερική πολιτική τους μεταπολεμικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Είναι δε άγνωστο εάν η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται τι έχει αλλάξει στην Αθήνα σε σχέση με το παρελθόν.

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Το θαύμα των κολλύβων:Σοφία και γνώση δεν ταυτίζονται

Σχετική εικόνα

Σήμερα θυμόμαστε το θαύμα των κολλύβων του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.Τα χρόνια που κυβερνούσε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης είχε ήδη επικρατήσει στην Αυτοκρατορία ο Χριστιανισμός.Ο Ιουλιανός  ήθελε να επαναφέρει τη λατρεία των ειδώλων και δυσκόλευε σε κάθε ευκαιρία τη ζωή των Χριστιανών.Σε αυτά τα πλαίσια συνέλαβε και αυτό το σχέδιο.Να ραντίσει τις νηστίσιμες τροφές,που θα έτρωγαν οι Χριστιανοί κατά την Καθαρή Εβδομάδα,με το αίμα ζώων που θυσιάστηκαν σε ειδωλολατρικές τελετές.Ο Άγιος Θεόδωρος εμφανίστηκε σε όνειρο στον Αρχ/πο Κων/πολεως Ευδόξιο και του φανέρωσε το σχέδιο.Έτσι οι Χριστιανοί έφαγαν μόνο κόλλυβα εκείνη την εβδομάδα και κράτησαν τη νηστεία.

H Κιβωτός της Διαθήκης

Ark of the Covenant

Η κιβωτός της διαθήκης υπήρξε ένα από τα πιο ιερά και σημαντικά λατρευτικά αντικείμενα για τον αρχαίο Ισραήλ. Ήταν ένα κιβωτιόσχημο αντικείμενο το οποίο ήταν τοποθετημένο εντός του Αγίου των Αγίων κατά τις περιόδους της Σκηνής του Μαρτυρίου και του Ναού του Σολομώντα. Πάνω από την κιβωτό βρισκόταν το ιλαστήριο επίθημα το οποίο ήταν χρυσό και ονομαζόταν kapporeth, ενώ στα δύο άκρα της κιβωτού ήταν τοποθετημένα δύο χρυσά χερουβείμ με ανοιγμένες τις φτερούγες τους. Οι διαστάσεις της κιβωτού ήταν 1,20 μ. μήκος, 0,67 μ. πλάτος και 0,67 μ. ύψος. Σύμφωνα με την παράδοση του βιβλικού κειμένου ο Γιαχβέ αποκαλυπτόταν στο λαό Του μέσα σε νεφέλη επί του ιλαστηρίου επιθήματος.

Η πρώτη Ορθόδοξη ηγουμένη στα νησιά Φίτζι

Ενθρονίστηκε στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Νησιά Φίτζι η πρώτη Ορθόδοξη ηγουμένη. Η μονή βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας – του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η μοναχή Μελάνη, η οποία θα ηγηθεί της μοναστικής αδελφότητας του Saweni των Νήσων Φίτζι.
Η τελετή ενθρόνισης πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιο και αποτελεί κάτι νέο για την περιοχή καθώς η μοναχή Μελάνη είναι η πρώτη ηγουμένη στα Φίτζι.

Πέθανε ο-κατηγορούμενος για γενοκτονία στν Οσσετία-A.Tatunashvili

Ossetian Media : Georgian citizen, detained for “genocide”, dies in prison

interpressnews

Ο Αρτσίλ Τατουνασβίλι, πολίτης της Γεωργίας, ο οποίος κρατούνταν με κατηγορίες για  γενοκτονία, πέθανε στη φυλακή Τσχινβάλι, - αναφέρει το "Sputnik Ossetia" επικαλούμενο το γραφείο Τύπου της de facto υπηρεσίας ασφαλείας . 
Το πρακτορείο ενημερώνει ότι ο Τατουνασβίλι κρατήθηκε στο Αχαλγκόρι για «γενοκτονία που διέπραξε κατά του λαού της Οσσετίας» και είχε σταλεί στην κατεχόμενη περιοχή Τσχινβάλι για ανάκριση. 

Δύο δεξιοί Ιάπωνες ακτιβιστές πυροβόλησαν σε Βορειοκορεάτικη Ένωση της Ιαπωνίας

Police officers are seen in front of the headquarters of the General Association of Korean Residents in Japan (Chongryon), after police arrested two men suspected of shooting in to the building in Tokyo, Japan, February 23, 2018

sputniknews

Δυο δεξιοί ακτιβιστές οι Yoshinori Kawamura και Satoshi Katsurada έφτασαν με αυτοκίνητο την Παρασκευή στο κτίριο της Γενικής Ένωσης Κορεατών Κατοίκων στο Τόκιο και πυροβόλησαν στην πύλη, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Κανείς δεν τραυματίστηκε και οι ακτιβιστές συνελήφθησαν από την αστυνομία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Το Ιράν εισέρχεται στο Αφρίν


Του Κώστα Ράπτη από το capital.gr 
Οι πολιτοφύλακες που έσπευσαν προς ενίσχυση του πολιορκούμενου από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του ισλαμιστές αντάρτες κουρδικού θύλακα του Αφρίν απεστάλησαν από τον Ιρανό ταξίαρχο Κάσεμ Σολεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης «Αλ Κοντς” των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Αυτό υποστήριξε, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ”, ο εκ των διοικητών των ισλαμιστών ανταρτών (επικεφαλής των Ταχιαρχιών Αμπόού Αμμάρα) Μπουχάνα Τζαφάλα.
Κατά τον Τζαφάλα, η αυτοκινητοπομπή για το Αφρίν επαναδρώθηκε από σιιτικές ομάδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ, όπως οι Al-Nujabaa, Liwaa al-Quds και Liwaa Mohammad Baqir, με επικεφαλής τον πολέμαρχο Χάλεντ Χασάν Αλούς από την περιοχή Σεφίρα του Χαλεπίου.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στόχος της αποστολής ήταν να ανακοπεί η «ταχεία προέλαση” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού προς το κέντρο του Αφρίν.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για Ράμα

Χαστούκι στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα έριξαν με το γάντι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την πρότασή του Κόσοβο και Αλβανία να έχουν κοινό πρόεδρο και ενιαία πολιτική ασφαλείας!

Με ανάρτηση στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την «απρόσεχτη ρητορική» που βλάπτει τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της.
«Η απρόσεχτη ρητορική που υπαινίσσεται την ενοποίηση δεν βοηθά και βλάπτει τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Καλούμε όλους τους ηγέτες να είναι καλοί γείτονες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος», σημειώνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ἐγὼ δὲν εἶμαι Θεός.

Αποτέλεσμα εικόνας για ego painting
agiazoni.gr

Freeman Stephen, Fr


Πρὶν ἀπὸ πολλὰ χρόνια, ὡς νεαρὸς φοιτητὴς τῆς θεολογικῆς σχολῆς, ἤθελα νὰ ζωγραφίσω εἰκόνες. Δὲν γνώριζα τίποτε γιὰ τὶς εἰκόνες, παρὰ μόνο ὅτι μοῦ ἄρεσαν καὶ ὅτι ἦταν ἅγιες. Γιὰ μένα ἦταν σὰν νὰ μὴν ὑπῆρχε ἡ πλούσια βιβλιογραφία γιὰ τὰ ὑλικὰ καὶ τὸ νόημά τους καθὼς καὶ γιὰ τὴν τεχνική τῆς εἰκονογραφίας. Τὸ ἴδιο μηδαμινὴ ἦταν καὶ ἡ γνώση μου τῆς ζωγραφικῆς. Ἀλλὰ ἔσπευσα σὰν τρελὸς νὰ ἀγοράσω ὑλικὰ (τὰ ὁποῖα ἦταν λανθασμένα ἔτσι κι ἀλλιῶς) καὶ ἔστησα ἕνα τεράστιο καμβὰ στὴν εἴσοδο τοῦ διαμερίσματός μου. Καὶ ἐκεῖ ἄρχισα νὰ ζωγραφίζω μία εἰκόνα τοῦ Χριστοῦ Παντοκράτορα. Δὲν εἶχα ἐκπαιδευτεῖ καθόλου καὶ δὲν χρησιμοποίησα κανένα μοντέλο. Ἁπλῶς ζωγράφιζα. Ἡ προσπάθειά μου διήρκεσε σχεδὸν ἕνα μήνα. Ὅταν τελικὰ ἔφτασα τὸ σημεῖο ποὺ λογικὰ θὰ ἔλεγε κανεὶς ὅτι «τελείωσα», ρώτησα ἕνα φίλο μου, συμφοιτητή, ποὺ ἦταν καὶ ζωγράφος νὰ ἀξιολογήσει τὸ ἔργο μου.

Καὶ ἦρθε. Καὶ γέλασε.

«Ξέρεις σὲ ποιὸν μοιάζει;»

«Τὸν Χριστό;» ἀντέτεινα δειλά.

«Ὄχι, σὲ σένα μοιάζει!» Καὶ μοῦ ἐξήγησε κάτι ποὺ γνωρίζουν ὅλοι οἱ ζωγράφοι. Ἂν ζωγραφίζεις χωρὶς μοντέλο ὑπάρχει μεγάλη πιθανότητα νὰ ζωγραφίσεις ἀσυναίσθητα τὸν ἑαυτό σου. Ἡ εἰκόνα ἦταν «ὁ ἑαυτούλης μου».

Σκέφτομαι ἀρκετὰ συχνὰ αὐτὸ τὸ συμβὰν (καὶ ἔχω γράψει κιόλας γι’ αὐτό). Ὑπάρχει ἕνα πνευματικὸ μάθημα σ’ αὐτό. Τὸ νὰ ζωγραφίζει κάποιος χωρὶς μοντέλο, κατ’ εὐθείαν ἀπὸ τὴ φαντασία, σημαίνει νὰ ζωγραφίζει χωρὶς ὅρια. Τὸ μόνο πράγμα ποὺ ὑπάρχει χωρὶς ὅρια εἶναι τὸ ἐγώ μου, ὁ φανταστικὸς ἑαυτός μου. Ἡ «εἰκόνα» ποὺ ζωγράφισα τοῦ Χριστοῦ ἀποτέλεσε τὴν ἰδανικὴ ἀναπαράσταση τῆς ἁμαρτίας: τὸ ἐγὼ ὡς Θεός.

Πῶς διαφοροποιοῦμαι τὸ ἐγώ μας ἀπὸ τὸν Ἄλλο; Ὁ μόνος τρόπος εἶναι νὰ ἀναγνωρίσουμε τὰ ὅρια, ὅτι ὑπάρχει μία γραμμή, ἕνας χῶρος, ἕνας φράκτης ποὺ μὲ χωρίζει ἀπὸ τὸν Ἄλλο. Ἡ ἀγάπη δὲν προσπαθεῖ νὰ διαπεράσει τὸ ὅριο, οὔτε νὰ τὸ θολώσει. Ἡ ἀγάπη προϋποθέτει ἕνα περιορισμὸ τοῦ ἑαυτοῦ μας καὶ τοῦ προβαλλόμενου ἐγώ. Ἡ ζωή σου δὲν ἔχει νὰ κάνει μὲ μένα.

Τὰ ὅρια παίρνουν πολλὲς μορφές. Μπορεῖ νὰ εἶναι ἀνησυχίες, ἀπόψεις, ἀνάγκες, φόβοι γιὰ κάποιο ἄλλο πρόσωπο. Αὐτὰ τὰ ψυχολογικὰ χαρακτηριστικὰ δὲν χρειάζεται νὰ εἶναι ἀπόλυτα γιὰ νὰ εἶναι ὅρια. Ὡς ὅρια κάποιας ἄλλης ὕπαρξης δὲν εἶναι ὁ ἑαυτός μου. Σταματῶ ἐκεῖ ποὺ ἀρχίζεις ἐσύ.

Παραμονή Χριστουγέννων

  Ακούμε συχνά πως για την περίοδο αυτή πρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να μοιράσουμε αγάπη και καλοσύνη στους γύρω μας. Να γίνουμε φι...