Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Οσμή ευωδίας πνευματικής:Οι δύο επισκέπτες από τη Θεσ/νικη

Αποτέλεσμα εικόνας για two friends painting

Το περασμένο καλοκαίρι ανάμεσα στους επισκέπτες του νησιού,ήταν και δύο συνταξιούχοι από τη Θεσ/νικη.Να 'ναι καλά οι άνθρωποι,γνώριζαν καλά την ψαλτική,ο ένας ειδικά πάρα πολύ καλά και βοήθησαν ώστε να βγουν ακολουθίες και λειτουργίες σε υψηλό επίπεδο.Αν και εδώ που τα λέμε κύριο μέλημά μας είναι να βγαίνουν οι ακολουθίες κι ας βγαίνουν και διαβαστά.

Οι άνθρωποι ήταν εξαιρετικοί,χαμηλών τόνων,πολύ ευχάριστοι,με συνειδητή  εκκλησιαστική ζωή και άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις.Μάλιστα ο ένας εκ των δύο ήταν γιατρός.Δε θυμάμαι την ειδικότητα αλλά ήταν κάποια δύσκολη.



Παρένθεση :στα Κύθηρα,αρκετοί γιατροί ήταν και είναι από δύσκολοι χαρακτήρες εώς πραγματικά κακοί.Από τη τελευταία κατηγορία κάποιοι αυτοαναγορεύτηκαν κατά καιρούς γενικοί δερβέναγες του χωριού ή και του νησιού.Δεν είναι περισσότεροι από τους νορμάλ γιατρούς αλλά είναι τόσο ενοχλητικοί που η μπάλα παίρνει και τους υπόλοιπους όπως καταλαβαίνετε.Δηλαδή οι τρεις είναι αρκετοί για να σχηματιστεί άποψη για τους δέκα.Τέλος παρένθεσης.

Μόλις μαθεύτηκε λοιπόν ότι είναι γιατρός ο ένας εκ των δύο επισκεπτών ήρθε μια κυρία,συγχωριανή,και μου είπε όλο απορία:"Μου είπαν ότι ο κύριος τάδε είναι γιατρός"."Ναι,είναι"απάντησα."Μα αυτός είναι ήσυχος και ευγενικός" μου ξαναείπε."Και τι περίμενες,να απαιτεί να τον υπηρετείτε αυτόν και όλο του το σόι ή να σας επιβάλει την άποψή του σε όλα τα θέματα"της απάντησα και πάλι με το μειλίχιο και βαθιά πνευματικό ύφος μου(χοχοχοχο)."Ο άνθρωπος ούτε ακολούθησε το επάγγελμα για κοινωνική ή οικονομική  καταξίωση ούτε πάει στην εκκλησία για να συνεχίσει να χαίρει αυτής της καταξιώσεως".

Μην τα πολυλογώ,που τα πολυλόγησα,οι δυο αυτοί φίλοι από τη Θεσ/νικη ήταν μια κινητή διαφήμιση της γνήσιας εκκλησιαστικής ζωής.Αυτές τις περίπου 20 μέρες που έμειναν τους κέρδισαν όλους και δεν ακούστηκε μισή κακή κουβέντα γι'αυτούς.Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για τα Κύθηρα;Γεγονός απίστευτο.Να τους έχει ο Θεός καλά,μας έδωσαν την ευκαιρία να αντιληφθούμε λίγη από την ψυχοθεραπευτική δύναμη της Ορθοδοξίας και τα αποτελέσματά της.


2 σχόλια:

  1. Παπα Κώστα μάλλον πρέπει να κάνεις ...επανάσταση στο νησί. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα πράγματα. Ακου γιατρός λέει πως είναι ήρεμος!
    Που ζουν οι άνθρωποι αυτοί, τόσο πολύ έχουν ξεφύγει; Κι αν ναι στην εκκλησία ξέρουν γιατί πάνε; Έχουν καταλάβει γιατί; Τι δουλειά έχουν εκεί, γιατί παρακαλάνε (αν) τον Κύριο; Και κυρίως μετά που θα φύγουν από κει πως πρέπει να είναι; Πως να φέρονται ο ένας στον άλλον;
    Ήμαρτον αλλά κάτι δεν πάει καλά.
    Με αγάπη λιώνουν οροσειρές ολόκληρες παπα Κώστα. Δώστους μια τέτοια βόμβα αγάπης να την..ακούσουν καλά επιτέλους. Κι αν δεν χαμπαριάζουν κι άλλη, κι άλλη.
    :)
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα στην αρχή κι εγώ τράβαγα τα μαλλιά μου.Αλλά τώρα πια αρχίζω και μπαίνω στο νόημα.Δεν είναι χειρότεροι οι Κυθήριοι ή πιο χαζοί από τους υπόλοιπους Έλληνες.Αλλά πρέπει να συνυπολογίσεις και τη γεωγραφική και συγκοινωνιακή απομόνωση του νησιού,την ιστορία του,τι κόσμο μαζεύει και υπό ποιες συνθήκες αλλά και νοοτροπίες που πηγαίνουν πίσω μέχρι και αιώνες και διατηρούνται.Μη ξεχνάς ότι πρόκειται για 3000 νοματαίους και σε τέτοιες κλειστές κοινωνίες οι επαναστάσεις δεν είναι εύκολες.Μιλάω με φίλους και τους εξηγώ κάποια πράγματα(πιο αναλυτικά,όχι όπως στο μπλογκ) και δεν μπορούν να τα καταλάβουν.Η Εκκλησία λειτουργεί σαν φολκλορικό συμπλήρωμα.Γενικά προς τα εκκλησιαστικά και την πίστη είναι εντελώς αδιάφοροι.Αλλά εδώ φταίμε κι εμείς.Άλλοι βολευόμαστε με τον λίγο κόσμο,άλλοι επιβαλλόμαστε ευκολότερα και περνάμε τις απόψεις μας ,άλλοι απλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.Υπάρχουν πολλά θέματα και στην κοινωνία και στην εκκλησία των Κυθήρων.Αλλά αυτά δεν λύνονται παρά μόνο σε βάθος χρόνου και με κινήσεις που μπορεί να έχουν κόστος.

      Για να ρίξεις βόμβες αγάπης πρέπει να έχεις και αποθέματα αγάπης

      Διαγραφή

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...