Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Η "σύναξη" των αγίων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλων των "επουράνιων δυνάμεων"

 


Γράφει ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τους Αγγέλους: Η Αγία Γραφή δίνει σαφή και ακράδαντη μαρτυρία ότι οι άγγελοι ακαταπαύστως επικοινωνούν με τούτο τον κόσμο. Η Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μάς διδάσκει τα ονόματα των επτά αρχηγών των αγγελικών δυνάμεων: Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ, Ουριήλ, Σαλαθιήλ, Ιεγουδιήλ και Βαραχιήλ (ενίοτε συμπληρώνεται και ένας όγδοος, ο Ιερεμιήλ). 

«Μιχαήλ» στην Εβραϊκή γλώσσα σημαίνει «ποιός είναι όμοιος με τον Θεό;» (τις ως ο Θεός ημών;). Ο άγιος Αρχάγγελος Μιχαήλ απεικονίστηκε ήδη από τους πρώτους χριστιανούς ως στρατηγός, ο οποίος κρατάει στο δεξί χέρι του δόρυ, με το οποίο επιτίθεται στον Εωσφόρο, τον Σατανά, και στο αριστερό του χέρι κρατά ένα πράσινο κλαδί φοίνικα. Στην κορυφή του δόρατος υπάρχει μια λινή κορδέλα με κόκκινο σταυρό. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται ως ο φρουρός της Ορθοδόξου πίστεως, ο οποίος μάχεται κατά των αιρέσεων.

«Γαβριήλ» σημαίνει «Άνθρωπος του Θεού», η «ισχύς του Θεού». Είναι ο αγγελιαφόρος των μυστηρίων του Θεού, ιδιαιτέρως δε της Ενσαρκώσεως του Θεού και όλων των σχετικών με αυτήν μυστηρίων. Απεικονίζεται συνήθως κρατώντας στο δεξί χέρι του φανάρι με φωτισμένη λαμπάδα και στο αριστερό του χέρι έναν καθρέφτη από πράσινο ίασπη. Ο καθρέφτης σηματοδοτεί τη σοφία του Θεού ως ένα κρυμμένο μυστήριο.

«Ραφαήλ» σημαίνει «Θεία θεραπεία» ή «Θεός ο θεραπευτής» (Τωβίτ 3, 17 και 12, 15). Ο Ραφαήλ απεικονίζεται να οδηγεί με το δεξί χέρι του τον Τωβίτ (ο οποίος κρατάει ένα ψάρι αλιευμένο στον Τίγρη ποταμό) και με το αριστερό μία αλαβάστρινη ιατρική θήκη.

Η σλαβική παράδοση, βασιζόμενη σε απόκρυφα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης δέχεται και τα παρακάτω ονόματα:

«Ουριήλ» σημαίνει «Πυρ του Θεού», ή «Φως του Θεού» (Γ΄ Έσδρας 3,1 και 5,20). Απεικονίζεται να κρατάει ένα σπαθί κατά των Περσών στο δεξί χέρι του και μια πύρινη φλόγα στο αριστερό,

«Σαλαθιήλ» σημαίνει «πρεσβευτής προς τον Θεό» (Γ΄ Έσδρας 5, 16), Απεικονίζεται με χαμηλωμένο το πρόσωπο και τα μάτια του, κρατώντας τα χέρια του στο στήθος σε στάση προσευχής.

«Ιεγουδιήλ» σημαίνει «αυτός που δοξάζει τον Θεό». Απεικονίζεται με χρυσό στεφάνι στο δεξί του χέρι και τριπλό μαστίγιο στο αριστερό.

«Βαραχιήλ» σημαίνει «Ευλογία του Θεού». Απεικονίζεται να κρατά στο χέρι του λευκό τριαντάφυλλο κοντά στο στήθος του.

«Ιερεμήλ» σημαίνει «εξύμνηση του Θεού». Τιμάται ως εμπνευστής υψηλών σκέψεων, που ανυψώνουν τον άνθρωπο προς τον Θεό (Γ΄ Έσδρας 4, 36).

Οι άγγελοι όπως λέει και το όνομά τους είναι πνευματικά όντα που λειτουργούν ως αγγελιοφόροι του θεού στους ανθρώπους. Λόγω της πνευματικής άυλης φύσης τους, η Εκκλησία ήταν πολύ προσεκτική στη διδασκαλία της για τους αγγέλους αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να γίνουν αντικείμενο λατρείας από τους ανθρώπους και να έχουμε έτσι φαινόμενα ειδωλολατρίας. Τους αγγέλους τους τιμούμε τις καθορισμένες από την Εκκλησία μέρες αλλά δεν τους λατρεύουμε. Ακόμα η ενασχόληση μας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική καθώς δε πρέπει να ξεχνάμε πως και οι δαίμονες, άγγελοι ήταν κάποτε και διατηρούν ακόμα κάποιες από τις ιδιότητές τους. Είναι εύκολο λοιπόν, αυτά τα πανούργα πλάσματα να μας κοροϊδέψουν παριστάνοντας τους αγγέλους. Ακόμα, λόγω της φύσης των αγγέλων, η ενασχόλησή μας με αυτούς μπορεί να οδηγήσει τη φαντασία μας σε καλπασμό με αποτέλεσμα να είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλούς πνευματικούς κινδύνους και πλάνες. Η παράδοσή μας έχει αρκετές τέτοιες ιστορίες. Άλλωστε οι άγγελοι οι οποίοι μετά από προτροπή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ έμειναν δίπλα στον Θεό και δεν αποστάτησαν, το έκαναν χάρη στην ταπείνωσή τους, οπότε τέτοια όντα, στερεωμένα πια στο καλό δε θα ζητούν ούτε τη λατρεία μας ούτε την υποταγή μας σε αυτούς. Και να έχουμε πάντα υπόψη μας πως άγιοι άνθρωποι δεν αξιώθηκαν να δουν αγγέλους στην επίγεια ζωή τους. Πόσο μάλλον εμείς που απέχουμε σε αρετή και αγιότητα κατά πολύ από αυτούς. 

Τη σημερινή ημέρα, που γιορτάζουμε τη Σύναξη των αγίων αρχαγγέλων και όλων των επουρανίων δυνάμεων είναι ευκαιρία ακόμα, να θυμηθούμε και να κατανοήσουμε ότι πέρα από τον ορατό μας κόσμο, υπάρχει και ένας αόρατος πνευματικός κόσμος, ο οποίος δεν είναι άσχετος με τον δικό μας αλλά αλληλοεπιδρά με αυτόν. Και όπως οι άγγελοι, ο κάθε βαπτισμένος χριστιανός έχει ένα φύλακα άγγελο, μας προστατεύουν, μας ωθούν με κάποιο τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν σε καλά έργα, έτσι και οι δαίμονες, με τα τεχνάσματά τους θέλουν αν μας οδηγήσουν σε σκοτεινές πράξεις. Καλό λοιπόν είναι σήμερα να θυμηθούμε τα λόγια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ο οποίος βροντοφωνάζοντάς τα σταμάτησε την πτώση των αγγέλων οι οποίοι ήθελαν να ακολουθήσουν τον Σατανά μακριά από τον Θεό:«Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού» (σταθείτε γερά, σταθείτε με σεβασμό στο Θεό). και να τον ακολουθήσουμε τόσο σε σταθερότητα στο καλό όσο και σε ταπείνωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...