Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

 


Στα Εισόδια της Θεοτόκου, στη σημερινή γιορτή δηλαδή, γιορτάζουμε την είσοδο της Θεοτόκου, μικρό κορίτσι τότε η Μαρία ακόμα, στα Άγια των Αγίων. Σύμφωνα με το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου, ένα απόκρυφο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, σε ευχαριστία για τη γέννηση της κόρης τους Μαρίας, ο Ιωακείμ και η Άννα αποφάσισαν να την αφιερώσουν στον Θεό και την πήγαν ως νήπιο στον Ναό της Ιερουσαλήμ. Υπάρχει παραλληλία των Εισοδίων με την ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης για τον προφήτη και Κριτή Σαμουήλ, του οποίου η μητέρα, επίσης ονομαζόμενη Άννα, πίστευε ότι ήταν στείρα και προσέφερε έτσι το τέκνο της ως δώρο προς τον Θεό στο Σιλόχ, μια πόλη στη περιοχή της Σαμάρειας. Η Μαρία παρέμεινε στον Ναό μέχρι το δωδέκατο έτος της ηλικίας της, οπότε οι ιερείς του Ναού όρισαν τον Ιωσήφ ως προστάτη της. Σύμφωνα με την Κοπτική παράδοση, ο πατέρας της, ο Ιωακείμ, είχε αποβιώσει όταν η Μαρία ήταν έξι ετών και η μητέρα της, η Άννα, είχε αποβιώσει όταν η Μαρία ήταν οκτώ ετών. Ακόμα και αν η ιστορία είναι ένας θρύλος χωρίς ιστορικές αποδείξεις, έχει σκοπό να τονίσει πως ακόμα και στην παιδική της ηλικία η Μαρία ήταν αφιερωμένη στον Θεό με απόλυτο τρόπο.

Να κάνουμε μια παρένθεση εδώ. Όταν λέμε για Απόκρυφα Βιβλία της Παλαιάς ή της Καινής Διαθήκης μη πηγαίνει το μυαλό μας σε απαγορευμένες γνώσεις και βιβλία με δηλητηριασμένες σελίδες ώστε όποιος τα διαβάζει να πεθαίνει. Πρόκειται για βιβλία των οποίων ο συγγραφέας δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί και το περιεχόμενό τους θεωρήθηκε πως δε προσέφερε κάτι το ιδιαίτερο στο σκοπό της Αγίας Γραφής, ο οποίος είναι ο αγιασμός της ψυχής και η σωτηρία του ανθρώπου. Έτσι τα βιβλία αυτά έμειναν έξω από τον Κανόνα, από τον επίσημο κατάλογο των βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης αλλά χρησιμοποιήθηκαν και στη συγγραφή ύμνων και στη γενικότερη παράδοση της Εκκλησίας μας. Και ναι, είναι πολύ εύκολο να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτά. Αρκεί να πάμε σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε μια βιβλιοθήκη. Πολλά τα βρίσκουμε και στο διαδίκτυο δωρεάν. Και όχι κανένα επιτίμιο δεν υπάρχει γι' αυτούς που τα διαβάζουν. 

Η Είσοδος της Θεοτόκου στον Ναό, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, εγκαινιάζει μια μακρά περίοδο προετοιμασίας πνευματικής της Μαρίας για να μπορέσει, εφόσον συμφωνήσει όπως τελικά έκανε, να γίνει η γέφυρα που θα φέρει το Θεό κοντά στους ανθρώπους ξανά. Να γεννήσει τον Χριστό, τον Υιό του Θεού, τον Σωτήρα του κόσμου. Μέσα στα άδυτα του Ναού, εκεί που και οι ιερείς έμπαιναν μι αφορά το χρόνο ζούσε η Μαρία, τρεφόμενη από τροφές που της έφερναν οι άγγελοι, και διδασκόμενοι από αυτούς. Και έτσι εξηγείται και η σχεδόν αναιδής αρχική της απάντηση όταν εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μπροστά της για να της μεταφέρει το χαρμόσυνο νέο ότι θα γεννήσει τον Χριστό. 

Η Μαρία, η Παναγία, η Θεοτόκος, τίτλοι που κανείς άλλος άνθρωπος δεν σκέφτηκε καν να φέρει σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, μαθήτευσε στην Ιερά Ησυχία, την εν ησυχία ενατένιση του Θεού, τη μνήμη του Θεού.  Και την τήρησε αυτή την ησυχία σε όλη της τη ζωή. Δε διεκδίκησε θέση προεδρική, δε ζήτησε να την υπηρετούν, δεν αξίωσε τιμές και δόξες. Δεν δίδασκε με λόγια παρά μόνο με έργα, με την ταπεινότητα, με την πραγματική της πίστη. 

Και έδωσε έτσι και σε μας ένα παράδειγμα να ακολουθούμε. Να μιλάμε λιγότερο, να μην αξιώνουμε αναγνώριση και επευφημίες. Να δίνουμε το παράδειγμα με τη ζωή που κάνουμε και όχι με πολύπλοκους λόγους. Αναρωτιόμαστε καμιά φορά γιατί υποχωρεί ο χριστιανισμός στον κόσμο. Μα γιατί ενώ στηρίχθηκε στο παράδειγμα της ζωής και της πίστης, αναλώνεται πλέον στα πολλά λόγια και στα λίγα έργα. Γιατί τη θέση της μυστικής ησυχίας την πήραν οι φανφαρόνικες εκδηλώσεις. Γιατί την απλότητα την αντικατέστησε μια κακόγουστη συνήθως πολυτέλεια. Γιατί η Παναγία μιλούσε ελάχιστα και ήταν λαμπρό παράδειγμα, ενώ εμείς μιλάμε πολύ και είμαστε εξίσου λαμπρά παραδείγματα αλλά προς αποφυγή. Γιατί ακόμα και οι πιστοί δε ζητούν ταπεινότητα από τους πρεσβύτερους αλλά πομπώδεις τρόπους. 

Η Απλότητα, είναι εξίσου σημαντική στη ζωή της Εκκλησίας, όσο η Αγάπη και η Προσευχή. Στο πρόσωπο της Παναγίας, ενός απλού ανθρώπου σαν όλους μας, μη το ξεχνάμε αυτό, έχουμε συγκεντρωμένα και τα τρία αυτά στοιχεία στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Δεν είναι αδύνατο για εμάς να τα αποκτήσουμε αλλά πράγματι είναι πολύ δύσκολο. Αν όμως θέσουμε ένα τέτοιο υψηλό στόχο, ακόμα κι αν αποτύχουμε, το τελικό αποτέλεσμα δε θα είναι καθόλου μα καθόλου ευκαταφρόνητο.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βονιφάτιος και Αγλαΐα

  Ο Βονιφάτιος ήταν οικονόμος της πλούσιας Ρωμαίας, Αγλαϊας. Προσεκτικός στη διαχείριση των χρημάτων της, δεν αδικούσε τους εργαζόμενους στο...