Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Και πάλι ένταση στα Βαλκάνια

 


https://ardin-rixi.gr/archives/245774

της Κατερίνας Νικολοπούλου | αναδημοσίευση από το liberal.gr


Ώρες αφού ακούστηκαν οι σειρήνες στην Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο την Κυριακή το απόγευμα, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι το Κόσοβο συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να απειλήσουν την σερβική μειονότητα εκεί. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε, ΗΠΑ και ΕΕ να σταματήσουν τις «προκλήσεις» και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κόσοβο.


«Οι νέοι κανόνες του Κοσόβου για επανέκδοση προσωπικών εγγράφων και πινακίδων κυκλοφορίας για τους ντόπιους Σέρβους αποτελούν ακόμα ένα βήμα για την εκδίωξη τους από το Κόσοβο», πρόσθεσε. Και τόνισε : «Οι Κοσοβάροι ηγέτες ξέρουν ότι οι Σέρβοι δεν θα μείνουν αδιάφοροι μπροστά σε μια ευθεία επίθεση στις ελευθερίες τους, και κλιμακώνουν ηθελημένα για να ξεκινήσουν ένα στρατιωτικό σενάριο».


Όπως επισήμαινε πρόσφατο ρεπορτάζ του ισπανικού ABC με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στη Σερβία, «παραμένει μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διατηρήσει φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία παρά την εισβολή στην Ουκρανία και αρνήθηκε να ακολουθήσει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της».


Ευκαιρία λοιπόν για τη Μόσχα να δημιουργήσει άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης με τη Δύση. Η κρίση αυτή αποτελεί αφορμή για την Ρωσία να ορθώσει το ανάστημα της απέναντι στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση της η Jerusalem Post. «Οι πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις από τη Ρωσία αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν από τις ΗΠΑ την ισχυρή θέση που απέκτησαν το 1999 στην περιοχή μετά από τον πόλεμο του Κοσόβου», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.


Και ο Πούτιν να παίξει με την πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων εναντίον της Δύσης.


«Το όνειρο του Πούτιν που γίνεται πραγματικότητα»


Στις 9 Ιανουαρίου φέτος, στην Δημοκρατία της Σέρπσκα, (Σερβική Δημοκρατίας της Βοσνίας), ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο εθνικιστής ηγέτης των Σερβοβόσνιων και υπέρμαχος της αυτονόμησης της σερβικής πλειονότητας περιοχής και προσάρτησης της στη Σερβία, αγνόησε την απόφαση δικαστηρίου και οργάνωσε μια γιορτή για την σερβική ηγεσία. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Κίνας και βέβαια της Σερβίας. Από την εκλογή του το 2020 οι εντάσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα με τους παρατηρητές να κάνουν λόγο για συστηματική προσπάθεια του να αποδυναμώσει την κεντρική διοίκηση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην περιοχή, μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες της σε τοπικούς θεσμούς. Αυτή του η στάση προκάλεσε κυρώσεις σε βάρος του από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία που τον κατήγγειλαν ανοιχτά ότι προσπαθούσε να υποβαθμίσει τη σταθερότητα της Βοσνίας. Ωστόσο, χάρη στην ανοιχτή στήριξη της Μόσχας παραμένει πανίσχυρος.


«Oταν πηγαίνω στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν υπάρχουν αιτήματα. Λέει απλώς, “σε τι μπορώ να βοηθήσω;”. Σε ό,τι κι αν συζήτησα μαζί του, δεν με κορόιδεψε ποτέ. Δεν ξέρω σε τι άλλο να βασίσω την εμπιστοσύνη αν όχι σε αυτό. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει επίσης πει “αν υπάρχει κάτι που μπορώ να βοηθήσω, είμαι εδώ”», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στον Guardian από το Νοέμβριο του 2021, μη αφήνοντας έτσι καμία απορία για τους συνομιλητές του.


Στις αρχές Ιουλίου, η Ιβάνα Στράντνερ, σύμβουλος στο think tank Foundation for Defense for Democracies, είχε σχολιάσει ότι οι αποσχιστικές απειλές από τον Μίλοραντ Ντόντικ, ήταν όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.


«Η Ρωσία υπονομεύει την σταθερότητα της Βοσνίας σε συνεργασία με τη Σερβία για να οξύνει τους εθνικιστικούς διαχωρισμούς μεταξύ Κροατών, Βόσνιων και Σέρβων», είχε δηλώσει η Στράντερ χαρακτηριστικά σε συνέντευξη της στην Express. Μόλις τον Ιούνιο δε, ο Ντόντικ, σύμφωνα με το Associated Press δήλωσε ότι η Σερβία θα «περίμενε τις κατάλληλες παγκόσμιες συνθήκες» για να πετύχει το σχέδιο της να αποσχιστεί η Δημοκρατία της Σέρπσκα από τη Βοσνία.


«Αυτό που βλέπουμε στα Βαλκάνια είναι το ίδιο εγχειρίδιο που χρησιμοποιεί ο Πούτιν στη Γεωργία και τη Μολδαβία: μετατρέπει σε όπλα τα αποσχιστικά κινήματα και ‘ξεπαγώνει’ παλιές συρράξεις», προσθέτει η Στράντνερ.


Ο Ντόντικ δείχνει να ρίχνει κατά παραγγελία συνεχώς λάδι στη φωτιά που ξεπαγώνει αυτήν την σύρραξη που κατά την δεκαετία του ‘90 στιγματίστηκε από αγριότητες και χιλιάδες νεκρούς. Ο εθνικιστής ηγέτης αποκαλεί τους Βόσνιους «ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας» και «ύπουλους προσηλυτισμένους» ενώ χαρακτηρίζει την σφαγή στην Σρεμπρένιτσα «κατασκευασμένο μύθο».


Όλο αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2020, υπό την καθοδήγηση της Ρωσίας, δεν αξιολογήθηκε επαρκώς από τα ραντάρ της Δύσης, όπως επισημαίνεται από την έκθεση του International Crisis Group, που από τις 27 Ιανουαρίου κιόλας προειδοποιούσε ότι σε μια κατάσταση που χαρακτήριζε ως «την πιο σοβαρή πρόκληση μετά τις συμφωνίες του Ντέιτον» το 1995, μια απόφαση του δικαστηρίου να περιορίσει την αυτονομία της Δημοκρατίας της Σέρπσκα θα ήταν το πάτημα που έψαχνε ο Ντόντικ αφού θα μπορούσε να οδηγήσει στην «ανάφλεξη του αποσχιστικού συναισθήματος στον σερβοβοσνιακό πληθυσμό». Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ανάφλεξη σε πυριτιδαποθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αισθητική της σοβαρότητας

  Η πιο αποκρουστική αισθητική είναι, κατά τη γνώμη μου πάντα, η αισθητική του σοβαρού. Αυτή η προσποιητή και τόσο περιοριστική σοβαρότητα π...