Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Μητροπολίτη Διοκλείας κ. Καλλίστου Ware

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/oikomeniko_patriarxio/archiepiskopi-thyateiron/se-krisimi-katastasi-o-mitropolitis-diokleias-kallistos-gouear/

Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Μητροπολίτη Διοκλείας κ. Καλλίστου Ware (Γουέαρ), με πολλές πηγές να αναφέρουν ότι εκοιμήθη και άλλες να υποστηρίζουν ότι είναι πολύ βαριά αλλά δεν εκοιμήθη. Προσφάτως, μάλιστα, στην προσωπική του σελίδα ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας αναφέρει ότι εκοιμήθη. Ωστόσο, ο Σεβασμιώτατος ταλαιπωρείται τον τελευταίο καιρό με το περιβάλλον του να είναι πολύ ανήσυχο για την πορεία του.

Ο Μητροπολίτης Διοκλείας είναι άνθρωπος με βαθιά θεολογική μόρφωση, και θεωρείται ότι είναι ένας από τους κορυφαίους διανοούμενους του ορθόδοξου κόσμου και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίτερα διαδόθηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Σεβασμιώτατος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί. Συγκεκριμένα, από τον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Μπέρμιγχαμ ανάρτησαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την είδηση ότι εκοιμήθη.

Η ανάρτηση του Μητροπολίτη Βελγίου:

Η ανάρτηση από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Μπέρμιγχαμ:

Βιογραφικά Στοιχεία

Γεννήθηκε στο Μπαθ της Αγγλίας το 1934, με το όνομα Timothy Ware. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη θεία λειτουργία και την παράδοση της μυστικής θεολογίας.

Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος. Τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.

Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέχθηκε λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1982 εκλέχθηκε επίσκοπος Διοκλείας από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Από το 1983 ηγούνταν του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ορθόδοξης Πνευματικότητας Η Αγία Θεοσέβεια και το 1966 ίδρυσε την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη. Από το 1973 συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών.

Ήταν πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed Virgin Mary και ήταν συνεκδότης του περιοδικού Subornst.

  •  Τιμητικές διακρίσεις

Είχε αναγορευθεί διδάκτωρ επίτιμος στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο Lawrence University του Wisconsin των Η.Π.Α., στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μερικά από τα βιβλία του που κυκλοφορούν στην Ελλάδα:

Το έσχατο μυστήριο
Το ανθρώπινο πρόσωπο ως εικόνα της Αγίας Τριάδος
Οικολογική κρίση και ελπίδα
Η ορθόδοξη θεολογία στον 21ο αιώνα
Η εντός ημών βασιλεία
Ο ορθόδοξος δρόμος κ.α.

Η πρώτη του εμπειρία από την Ορθόδοξη Εκκλησία

O Σεβασμιώτατος σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία είχε μιλήσει για την πρώτη του εμπειρία από την Ορθόδοξη Εκκλησία και για τη νέα γενεά Ορθοδόξων στην Αγγλία.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος σε συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει το 2019 στην Πεμπτουσία είχε μιλήσει για το τι μπορεί να προσφέρει σήμερα η Ορθοδοξία στην Δυτική κοινωνία.

 

     

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...