Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Των Αγίων Πάντων


Η σημερινή  Κυριακή ονομάζεται Κυριακή των Αγίων Πάντων.Τιμούμε δηλαδή,όλους τους αγίους, γνωστούς και αγνώστους.

Υπάρχουν και άγνωστοι σε μας άγιοι,άγιοι που μόνο ο Θεός τους γνωρίζει και δεν αποκάλυψε την ύπαρξή τους σε μας για λόγους που δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Συνήθως όταν λέμε πως γιορτάζει ένας άγιος,το μυαλό των περισσοτέρων πάει σε πανηγύρια με δημοτικούς χορούς,τραπέζια με νόστιμα εδέσματα και άλλα παρόμοια.Είναι γνωστά άλλωστε στη χώρα μας τα πανηγύρια ιδίως του καλοκαιριού.Σε κάποια μέρη μάλιστα,όλο αυτό το πανηγύρι που περιγράψαμε πραγματοποιείται το βράδυ της παραμονής της ημέρας μνήμης του αγίου και κρατά μέχρι τα ξημερώματα.Φυσικά οι παρευρισκόμενοι δεν έχουν ούτε τη διάθεση ούτε τη δύναμη να πάνε στη Λειτουργία που τελείται για τον τιμώμενο άγιο.


Αυτά λοιπόν δεν είναι τιμή προς τους αγίους.Ούτε καν το να πάμε στην εκκλησία έτσι από συνήθεια ή για το καλό δεν είναι τιμή για τους αγίους.

Πραγματική τιμή είναι η συνειδητή συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία,κατά την οποία κοινωνώντας ενωνόμαστε με όλους τους αγίους όλων των εποχών μέσω του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Πραγματική τιμή είναι να γίνουμε μαθητές των αγίων.Να διδαχθούμε από τη ζωή τους,από τις πράξεις τους,από τη θεία σοφία τους.

Πραγματική τιμή είναι να φέρουμε αυτά που οι άγιοι διδάσκουν στη καθημερινή ζωή μας,στη σχέση μας με τον Θεό αλλά και τους ανθρώπους.

Όλοι μας έχουμε κάποιους αγίους που θεωρούμε πιο "κοντινούς" μας,πιο αγαπητούς και πιο οικείους.Ας ξεκινήσουμε από σήμερα λοιπόν,ας τους αφήσουμε να μας διδάξουν και να αλλάξουν και εμάς και τη ζωή μας.Έτσι θα τους τιμήσουμε πραγματικά.

4 σχόλια:

  1. οντως ετσι ειναι! Οπως λεει και ο Αποστολος Παυλος "ΜΙΜΗΤΑΙ ΜΟΥ ΓΙΝΕΣΘΕ ΚΑΓΩ ΕΝ ΧΡΙΣΤΟΥ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπήρχε στο Βυζάντιο η κακιά συνήθεια να τιμούν τους μάρτυρες τρώγοντας και πίνοντας είτε στους τάφους τους είτε στους ναούς τους.Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έγραψε μια σειρά από επιγράμματα πολεμώντας το φαινόμενο αυτό.

      Διαγραφή
    2. α! Σε ευχαριστω που μου το ειπες! Αυτο αποτελει και απαντηση στα κακοβουλα σχολια των παγανιστων και των αιρετικων οτι ο Χριστιανισμος στην πορεια της ιστοριας του ενστερνιστηκε στοιχεια απο τους εθνικους αδιαμαρτυρητα! Οποτε καλως απαντησα σε αυτον που ειπε αυτα τα μυθευματα οτι ολοι οι Αγιοι Πατερες εχυσαν ιδρωτα και αιμα να μην ενστερνιστει ο Χριστιανισμος παγανιστικα εθιμα

      Διαγραφή
    3. Ναι,είναι γνωστά αυτά τα πράγματα.Όταν άρχισαν να εισέρχονται στον χριστιανισμό οι ειδωλολάτρες δόθηκε μεγάλος αγώνα για να μη φέρουν και τις παλιές συνήθειες.

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...