Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Κατάχρηση εξουσίας

George Floyd: Ανθρωποκτονία από κατάχρηση εξουσίας

https://xristianiki.gr/george-floyd-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%87%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%cf%83/

Όλοι αυτές τις μέρες παρακολουθήσαμε το φοβερό βίντεο με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός ανθρώπου, του Αφροαμερικανού George Floyd, μόλις 46 ετών, στη Μινεάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στις 25 Μαΐου 2020.

Η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση κάνει λόγο για ανθρωποκτονία που προκλήθηκε από την ασφυξία που προξενήθηκε από την εντελώς αχρείαστη και έκνομη ενέργεια του περιορισμού με το γόνατο, ενώ ο αστυνομικός Derek Chauvin που έκανε την εν λόγω “σύλληψη” ήδη κατηγορείται με δολοφονία τρίτου βαθμού, που επιφέρει 25-40 χρόνια φυλάκισης στις Πολιτείες στις οποίες ισχύει.



Όλη αυτή η σύγχυση προκλήθηκε από την αγορά πακέτου με τσιγάρα από κοντινό “μίνι-μάρκετ” με όνομα Cup Foods. Ο υπάλληλος, βάσει του νόμου, αφού δέχτηκε πλαστό χαρτονόμισμα -το οποίο ενδέχεται να αγνοούσε ότι είχε μαζί του ο Floyd- ενημέρωσε τις αρχές. Ο Floyd, βάσει αυτοπτών μαρτύρων δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη, κάτι που καθιστά το έγκλημα του αστυνομικού ακόμη ειδεχθέστερο. Ο νέος ηλικιακά ιδιοκτήτης του καταστήματος Mahmoud Abumayyaleh εξέδωσε έντονα καταδικαστική ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να “προστατεύει και να υπηρετεί την κοινότητα”, κάνοντας λόγο για κατάχρηση εξουσίας, συνεχείς θανάτους αθώων που υπαγορεύουν πλέον απόλυτα την εύρεση άλλων μεθόδων μη-βίας για επίλυση τέτοιων ζητημάτων.


Το μιντιακό σύστημα στις ΉΠΑ προσπαθεί να καθοδηγήσει την οργή του κόσμου έναντι απλώς του νυν προέδρου Ντ. Τραμπ. Όμως, όπως φαίνεται από τις διακηρύξεις του, ο υποψήφιος Τζο Μπάιντεν που εμφανίζεται ως ο “νέος καταλληλότερος” πολύ πιθανώς θα ακολουθήσει δεξιότερες πολιτικές του Τραμπ, ο οποίος έχει μετατοπιστεί ήδη αριστερότερα σε πολλά σημεία του κατεστημένου του κόμματος αυτού.

Για μας τους Χριστιανούς, το έγκλημα δε βρίσκεται στην ανάγκη που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό, δε βρίσκεται στον Γιάννη Αγιάννη, αλλά στον Ιαβέρη, που, όντας αμείλικτος με το φτωχό άνθρωπο που μπορεί να παραβεί κάποιο (άδικο) νόμο λόγω επιβίωσης, είναι απολύτως εντάξει με το σύστημα της αδικίας, το νεοφιλελεύθερο σύστημα και καθεστώς, που εξαγιάζει, επιτείνει εντονότατα την αδικία, χαρίζοντας πακτωλούς χρημάτων στην “αργόσχολη τάξη” της Οικονομικής Ολιγαρχίας και ψιχία, μισθούς στο όριο λιμοκτονίας στους εργαζόμενους ανθρώπους. Αυτό το σύστημα, αν δεν καταργηθεί μόνιμα, θα επιφέρει κοινωνική σήψη και στασιασμούς πολύ χειρότερα από αυτή που ήδη βλέπουμε  και εκεί θα πρέπει να εντοπίζεται και η δουλειά της αστυνομίας, να εφαρμόζει δηλαδή ένα νόμο όντως δίκαιο και όχι να εφαρμόζει με υπερβάλλοντα ζήλο το “συμφέρον του ισχυροτέρου” που καταχρηστικά έχει γίνει νόμος και καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...