Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Τα μικρά πήλινα ανθρωπάκια που γέμισαν τους δρόμους της Τιφλίδας


https://jam-news.net/the-little-clay-figures-in-georgia-that-got-out-more-than-you-did-during-quarantine/

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η δημοσιογράφος Eka Chitanava, σε απομόνωση και σε αναζήτηση ψυχαγωγίας, άρχισε να φτιάχνει πλαστικές φιγούρες. Εδώ είναι η ιστορία της για ένα νέο χόμπι.


Eka Chitanava

Πήγα το μυαλό μου πίσω στην παιδική μου ηλικία και άρχισα να σμιλεύω πήλινα ανθρωπάκια. Και άρχισαν να αντικαθιστούν τους ανθρώπους που κάποτε περπατούσαν στους δρόμους της ερημικής Τιφλίδας: πουλούσαν γιαούρτι στην ιταλική αυλή, έπλευσαν με μια βάρκα στον ποταμό, ψώνισαν από το παράθυρο μπροστά από ένα κλειστό κατάστημα ρούχων, έκαναν ηλιοθεραπεία στο σολάριουμ, έκαναν κούνια.

Βασίζονται σε πραγματικά πρωτότυπα. Είναι οι ίδιοι πραγματικοί. Σε έναν άλλο χώρο - απομόνωση - θα είχαν χάσει το νόημά τους.

Ο Γάλλος ανθρωπολόγος Claude Levy Strauss είπε ότι η μινιατούρα μπορεί να αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για ένα αντικείμενο. Συχνά βλέπουμε μεγάλα αντικείμενα στο σύνολό τους και δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες, αλλά δημιουργώντας μινιατούρες μοντέλα, κατά κάποιο τρόπο τους δίνουμε ζωή .


Η κατασκευή πήλινων φιγούρων είναι μια συναρπαστική μορφή ψυχαγωγίας και περιλαμβάνει παρατήρηση του κόσμου γύρω σας, ενώ προσπαθείτε να τον αλλάξετε έστω τόσο λίγο.

Η θεία Τσίτσο φτάνει στην Τιφλίδα κάθε πρωί από το χωριό Λίσι και πουλά γιαούρτι. Τα προϊόντα της είναι από φυσικό γάλα.



Οι οδοκαθαριστές  μπόρεσαν να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας - κανείς δεν πέταγε σκουπίδια στην άδεια πόλη, καθώς όλοι κάθονταν στο σπίτι.





Αυτή είναι η γιαγιά Νίνο, που έψηνε ψωμί σε ένα τονέ(παραδοσιακός φούρνος) κατά τη διάρκεια της καραντίνας, γι 'αυτό ολόκληρη η οικογένειά της πάχυνε.



Αλλά αυτό το κορίτσι έκανε μια δίαιτα χωρίς ψωμί, επειδή πρόσεχε τη σιλουέτα της. Στην καραντίνα, ονειρεύτηκε να μαυρίσει τόσο πολύ που το ψυγείο άρχισε να μοιάζει με κρεβάτι μαυρίσματος.





Αλλά αυτά τα δύο άτακτα πιτσουνάκια παραβίασαν την καραντίνα. Ενώ όλοι διατάχτηκαν να μείνουν στο σπίτι, η φλόγα του ρομαντισμού φούντωσε μέσα τους, και άρχισαν να κάνουν μεγάλες βόλτες γύρω στην άδεια πόλη, έχοντας ο ένας τον άλλον αγκαλιά .



Τους είδα ακόμη και να προσπαθούν να οδηγήσουν ένα σκούτερ.



Και εδώ είναι ο τεμπέλης Shako, ο οποίος έπρεπε να πάει παντού με το αυτοκίνητο, ακόμα και στο πλησιέστερο κατάστημα για ψωμί.




Η Τιφλίδα είχε τόσο έντονες βροχές την άνοιξη που αυτός ο άντρας έπρεπε να πάει με βάρκα (ναι, οι δρόμοι, δυστυχώς, είναι σε κακή κατάσταση).




Για μερικούς, ο εγκλεισμός δεν έχει τελειώσει - τα άτομα με αναπηρία στην Τιφλίδα έχουν λίγες ευκαιρίες να μετακινούνται στην πόλη.




Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε τη στιγμή που τα καταστήματα ρούχων έκλεισαν στην Τιφλίδα - όταν δεν έχετε τίποτα να φορέσετε, θα κλέψετε ακόμη και ένα μανεκέν.




Αλλά η πόλη ξυπνά αργά. Οι μουσικοί του δρόμου επιστρέφουν ήδη στα αγαπημένα τους σημεία




Όπως και οι συλλέκτες χρημάτων




Και αυτά τα όμορφα κορίτσια με φωτεινά φορέματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...