Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Η ημιμάθεια αφήνει ”σκιές” και συντηρεί το φόβο


Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να υποστηρίζει ότι η γιόγκα «δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών», αλλά ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης δεν συμφωνεί καθόλου.

Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, Κωνσταντίνος
 Διδάκτορας Κοινωνιολογίας

″Γιόγκα”. Πιασάρικο θέμα. Με αντικρουόμενες απόψεις και επιχειρήματα. Κάνει νούμερα και τηλεοπτικές αψιμαχίες. Τρίβουν τα χέρια τους οι παρουσιαστές των εκπομπών. Οι υποστηρικτές, την προβάλλουν ως πανάκεια για το ανθρώπινο σώμα και ψυχή. Στον αντίποδα, οι κατακριτές, της καταλογίζουν ότι περιέχει ελκυστικό περιτύλιγμα αλλά με σκοτεινό και αποκρυφιστικό περιεχόμενο. 

Χωρίς να καταλάβω την αφορμή το ζήτημα αυτό έγινε και πάλι επίκαιρο. Μήνα Ιούνιο. Στο μήνα που την ”φιλοξενεί” ως παγκόσμια ημέρα. Η σκέψη μου ταξίδεψε στον χρόνο. Πέντε χρόνια πριν. Στον πρώτο εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ”γιόγκα” που καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ξαναδιάβασα τις αποτυπωμένες στο ημερολόγιο σκέψεις μου:



21η Ιουνίου 2015. Μια μέρα ήταν κι αυτή και πέρασε…

Θα το εξομολογηθώ. Επιφυλακτικός ήμουν πάντα με τις παγκόσμιες ημέρες εορτασμού κάποιου γεγονότος που ορίζει ο ΟΗΕ. Όχι από ιδιοτροπία ή τάση σνομπ αλλά γιατί... ”το κάθε μέρα κάτι άλλο” καταντά και λίγο φαιδρό στην τελική βρε αδελφέ Σημαντικά και ασήμαντα όλα στο ίδιο καζάνι. Άντε βγάλε άκρη.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, όταν έφθασε στα αυτιά μου η είδηση για την καθιέρωση της παγκόσμιας μέρας γιόγκα ένιωσα καχυποψία. Κακό πράγμα η καχυποψία. Και όσο πλησίαζε ο καιρός για την μέρα του πρώτου εορτασμού τόσο περισσότερο είχα τις “κεραίες” μου τεντωμένες για να αφουγκραστώ τι γίνεται και κυρίως τι “κρύβεται”. 

Κακό πράγμα η καχυποψία! Συνέχισα να ψάχνω και να παρατηρώ πιστεύοντας ότι θα ανακαλύψω τι κρύβεται και δεν μας το λένε!

Μια μέρα ήταν και πέρασε! Και εγώ την έζησα στην Ινδία, στην πατρίδα της γιόγκα.

Είδα την Ινδική κυβέρνηση να προωθεί με κάθε τρόπο τον εορτασμό. Γιγαντιαίες διαφημίσεις, μηνύματα στα κινητά μας τηλέφωνα. Ατελείωτες εκπομπές στις τηλεοράσεις. Εκδηλώσεις στις πλατείες και τους δρόμους σε όλες τις πόλεις των Ινδιών. Ο πρωθυπουργός της χώρας να δίνει πρώτος το παρόν στον εορτασμό. Πρώτο θέμα σ′ όλα τηλεοπτικά κανάλια. Η πρόθεση της κυβέρνησης διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή: Η γιόγκα γεννήθηκε στην Ινδία. Η ”προσφορά” μας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Εθνική υπερηφάνεια. Ένα κομμάτι της ινδικής κληρονομιάς που έχει απήχηση σε κάθε πλευρά του πλανήτη. Ακόμα, και αν ακολουθείτε τις σύγχρονες μορφές γιόγκα. Μορφές που δεν έχουν καμία σχέση με την παραδοσιακή μορφή της (ανσάνες).

Κακό πράγμα η καχυποψία! Συνέχισα να ψάχνω και να παρατηρώ πιστεύοντας ότι θα ανακαλύψω τι κρύβεται και δεν μας το λένε! 

Η έρευνα μου ”καρποφόρα”.
Παρατήρησα τους Ινδουιστές γκουρού να φωνάζουν πως η γιόγκα παίρνει δύναμη και διάσταση μόνο όταν την εμπλουτίσεις με τις ινδουιστικές δοξασίες. Επιστροφή στις ρίζες.
Τους μουσουλμάνους να διαλαλούν σε όλους τους τόνους πως συμμετέχουν στον εορτασμό χωρίς να κάνουν τις θρησκευτικές ινδουιστικές κινήσεις στις ανσάνες (π.χ. όπως η επίκληση στον θεό ήλιο).
Τις προτεσταντικές ομάδες να διαμαρτύρονται πως ο εορτασμός είναι Κυριακή και πως θα πρέπει να την μεταφέρουν την Δευτέρα. Πρώτα η εκκλησία και μετά ο εορτασμός. Φώναξαν, αλλά συμμετείχαν στον εορτασμό ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κυβέρνησης.
Τους γιατρούς να προτρέπουν τον κόσμο να κάνει τις ασκήσεις της γιόγκα για καλή υγεία.
Πολυεθνικές αθλητικών ειδών να δίνουν διαφημιστικά δωράκια εκμεταλλευόμενες τον εορτασμό για την δική τους διαφήμιση και προβολή. Βουλευτές της αντιπολίτευσης να δηλώσουν πως η γιόγκα είναι για τους πλούσιους ”κοιλαράδες” που θα πρέπει να χάσουν κανα κιλό και όχι για τον φτωχό λαό που πρέπει για το μεροκάματο να δουλεύει όλη μέρα. Η κυβέρνηση σκορπάει άσκοπα χρήματα. Όλα ”άρτον και θεάματα”. Εκλογές εδώ και τώρα! 
Κάθε άνθρωπος και μια γνώμη. Η Ινδία έχει και μεγάλο πληθυσμό. Που να βγάλεις άκρη. Σωστή Βαβέλ. Απόψεις πολλές, έντονα επιχειρήματα, παθιασμένες αντιδράσεις. Τίποτα όμως σκοτεινό και αποκρυφιστικό.

Μετά ενημερώθηκα τι λένε στη χώρα μας. Στις ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές ο καθείς προσπαθεί να χρισθεί ειδικός και να πει ότι του κατέβει στο κεφάλι. Όλα σε μια επένδυση lifestyle χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν πραγματικά. Δυστυχώς, ελάχιστοι είχαν γνώση….

Είδα τους εορτασμούς σε διάφορες χώρες του κόσμου. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι το Ιράν! Και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Εντύπωση μου έκανε.  

Τα παιδιά μου είχαν κάνει μάθημα. Όχι εγώ. Δάκρυσα. Μικρά παιδιά και ήξεραν να ξεχωρίζουν την παράδοση τους σαν Ινδοί και την πίστη τους σαν Ορθόδοξοι Ινδοί.

Στα ορφανοτροφεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στην Καλκούτα των Ινδιών συνάντησα τα παιδιά μας και θέλησα να τους μιλήσω γι αυτό το θέμα… Να τους εξηγήσω. Να τα προστατεύσω. Να δω τι γνώμη έχουν. Παιδιά επτά, οκτώ, δέκα και δώδεκα χρόνων. Τους ρώτησα, λοιπόν, τι ξέρετε για τη γιόγκα; Πέσανε όλα επάνω μου, μου τράβαγαν τα χέρια, τα ράσα και με τις φωνές τους και τα χαμόγελά τους με πήγαν στην τραπεζαρία. Εκεί μπήκαν σε σειρά μόνα τους και άρχισαν τις γυμναστικές ασκήσεις. Τα μεγαλύτερα παιδιά μου εξηγούσαν πως αυτό που έβλεπα ήταν γιόγκα. Απόρησα. Έβλεπα διαφορετικές ασκήσεις από αυτές που είχα δει στο παρελθόν. Τα παιδιά μου χαμογέλασαν. Άρχισαν να μου εξηγούν:

 Εμείς δεν κάνουμε αυτές τις κινήσεις γιατί είναι μόνο για τους ινδουιστές. Ούτε εκείνες και κάποιες άλλες…. εμείς δεν κάνουμε διαλογισμό”.  Δεν χρειάσθηκε να πω κουβέντα. Τα παιδιά μου είχαν κάνει μάθημα. Όχι εγώ. Δάκρυσα. Μικρά παιδιά και ήξεραν να ξεχωρίζουν την παράδοση τους σαν Ινδοί και την πίστη τους σαν Ορθόδοξοι Ινδοί. Το ήξεραν μόνα τους.

Κακό πράγμα η καχυποψία. Μα τι ευλογία είναι η διάκριση. Εκείνη, που δεν απορρίπτει την παράδοση ενός λαού με μεγάλη και αρχαία ιστορία. Εκείνη που απομακρύνει και δεν αποδέχεται τα κομμάτια εκείνα που δεν συνάδουν με την πίστη μας και την επικοινωνία μας με το Θεό.

Στην Ινδία υπάρχουν 30.000 “Γιουνάνι” ιατροί που θεραπεύουν αποκλειστικά με τις μεθόδους του Ιπποκράτη.

Άλλωστε και εμείς το ίδιο κάναμε στην δική μας αρχαιοελληνική παράδοση. Την “ανακαινίσαμε” μέσα από την χριστιανική διδασκαλία και απομακρύναμε όλα τα παγανιστικά στοιχεία που δεν είχαν περιεχόμενο και τα αντικαταστήσαμε με τα χριστιανικά που πλέον μας εξέφραζαν! Δεν αρνηθήκαμε, όμως, ούτε την παράδοσή μας ούτε την ταυτότητά μας! Απλά δώσαμε καινούργιο νόημα και ουσία.

Ούτε φυσικά αρνηθήκαμε ότι καλό μας προσφέρει το ”παρελθόν” μας. Στην εποχή του, ο Ιπποκράτηςκατηγορήθηκε ουκ ολίγες φορές πως ο ορθολογικός του τρόπος για την αντιμετώπιση των ασθενειών ήταν ασεβής προς τους θεούς. Σήμερα, ο Ιπποκράτης θεωρείτε από όλους ως ο πατέρας της Ιατρικής! Ποτέ δεν ήταν ασεβής! Ακόμα και σήμερα στην Ινδία υπάρχουν 30.000 “Γιουνάνι” ιατροίπου θεραπεύουν αποκλειστικά με τις μεθόδους του Ιπποκράτη. 

Οι φυσιοθεραπευτές είναι βουδιστές και μας το κρύβουν;

Την ίδια στιγμή θυμήθηκα πως το παραδοσιακό ταϊλανδέζικο θεραπευτικό μασάζ προέρχεται από τον Βουδισμό. Η παράδοση αναφέρει πως ο γιατρός του Βούδα με αυτό τον τρόπο τον βοηθούσε να χαλαρώσει στον διαλογισμό και του θεράπευε κακώσεις του σώματός του από την ακινησία. Μάλιστα στην παραδοσιακή μορφή του, υπάρχουν συγκεκριμένες προσευχές για πριν και μετά το μασάζ. Ήταν μια θρησκευτική ιεροτελεστία! Να υποθέσω πως όποιος σήμερα κάνει μασάζ ή φυσικοθεραπείες αποδέχεται τις αρχές του Βουδισμού; Οι φυσιοθεραπευτές είναι βουδιστές και μας το κρύβουν;

Μια μέρα ήταν και πέρασε. Και η μέρα αυτή μου δίδαξε πως η διάκριση είναι ευλογία. Μεγάλη αρετή. Τίποτα δεν είναι κακό αν δεν με προσβάλλει ως άνθρωπο και δεν μου αλλάζει τις επιλογές μου και την πίστη μου. Η γνώση και η πίστη νικά την καχυποψία και τον φόβο. Η ημιμάθεια αφήνει ”σκιές” και συντηρεί το φόβο. Γνώση χρειάζεται. Και διάκριση. Αυτή βάζει τα όρια. 

Οτιδήποτε ξένο προς την δική μου παράδοση, τον δικό μου τρόπο σκέψης δεν είναι  a priori καταδικαστέο... Ο,τι απορρίπτουμε όμως δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε.

″Γιόγκα”. Μια ακόμα παγκόσμια ημέρα για τον ΟΗΕ. Σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ινδίας. Για τον Ινδουιστή είναι ”δρόμος” για τη νιρβάνα. Για τον δυτικό άνθρωπο, μιαν ακόμη αφορμή αναζήτησης στην ”εξωτική” ατμόσφαιρα της Ανατολής. Για τους γυμναστές, μορφή εκγύμνασης.  Για μένα αφορμή για ένα σημαντικό ”μάθημα”. Οτιδήποτε ξένο προς την δική μου παράδοση, τον δικό μου τρόπο σκέψης δεν είναι  a priori καταδικαστέο. Μπορεί να μην μου ταιριάζει. Να μην ”χωράει” στη ζωή μου. Να μην γίνει ποτέ δική μου επιλογή. Ο,τι απορρίπτουμε όμως δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε. Δεν υπάρχει λόγος. 

Εξάλλου, για τον Χριστιανό  ο Θεός είναι η Αλήθεια. Η Αλήθεια που ”φωτίζει” τα πάντα. Ακόμα και τα ”σκοτεινά” μονοπάτια. Συνήθως φοβόμαστε το σκοτάδι... Αλλά άμα είσαι στο Φως γιατί φοβάσαι; 

Πηγή: huffingtonpost

18 σχόλια:

  1. Παπα-Κωστα μου βλεπω οτι θυμηθηκες τη πρωτη φορα που λεγαμε για το "τσουβαλιασμα". Βεβαιως εκει μιλουσαμε για το παρεμφερες κομματι των πολεμικων τεχνων! Ξερεις αναρωτιεμαι υστερα απο ολα οσα εμαθα και σου ειπα για τις φυσικες θεραπειες εαν θα μπορουσαμε να κανουμε οτι και ο Ιπποκρατης στην αρχαιοτητα! Δηλαδη να αφαιρεσουμε απο μια ανθρωπολογικη τεχνη και επιστημη με αρχαιες καταβολες οτιδηποτε παγανιστικο περιεχουν και να τις κανουμε αυτες τις τεχνες να εχουν μια ωραιοτατη προσφορα στην αναπτυξη της ψυχοσωματικης υγειας! Για θυμησε μου σε παρακαλω πως τη λεγαμε τη λεξη στο σχολειο? ΑΡΩΓΗ δε τη λεγαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α! Ναι! Το εχω πει και εγω αυτο! η Χριστιανικη διδασκαλια αφαιρεσε απο την αρχαια Ελληνικη γραμματεια τις πλανες και τα παγανιστικα στοιχεια στα οποια ειχαν πεσει απο λαθος τους οι Αρχαιοι Ελληνες φιλοσοφοι και κρατησε καθαρο τον σπερματικο λογο! Για αυτο το λογο ελεγε ο Μεγας Βασιλειος στα ανηψια του εαν θυμαμαι καλα που πηγαν να σπουδασουν αρχαια Ελληνικη φιλοσοφια να διδασκονται μονο οσα ωφελουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπραβο σου και για το αρθρο με τις αμαζονες! Σε καποιο βυζαντινο χειρογραφο εαν θυμαμαι καλα ελεγε οτι ο Μεγας Αλεξανδρος ειχε βρει τις αμαζονες! Ελπιζω πρωτα ο Θεος οταν οι αρχαιολογικες υπηρεσιες "αποφασισουν" να φερουν στο φως και τους σκελετους των νεφελιμ να αναρτησεις κατι! Ψοφαω για κατι τετοια! χα!χα!χα!

      Διαγραφή
    2. Από το σχολείο μόνο τις κοπάνες θυμάμαι.

      Έτσι έκανε ο χριστιανισμός παντού.Τα παλαιά έθιμα και τις γιορτές τις φώτιζε με το μήνυμα του Ευαγγελίου.

      Διαγραφή
  3. το αρθρο λεει και για τους γιατρους Γιουνανι! Θυμαναι μου ελεγε παλια ο Νασιουλας οτι υπαρχει στα μερη αυτη ενα παλιο στυλ γιογκα που λεγεται Γιουναν! Γιουναν σημαινει Ελληνικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίες οι σκέψεις του Μητροπολίτη όμως να πω ότι αυτή η ημιμάθεια που πολύ σωστά κι εύστοχα αναφέρει έχει βάλει τον (αφελή)κόσμο σε μονοπάτια με μπελάδες, εννοώ την γιόγκα που μπορεί να είναι απλά γυμναστική. Ίσως υπερβάλουν κάποιοι που την κατηγορούν λόγω ασχετίλας ή ότι άλλο και συμφωνώ σε αυτό, αλλά υπάρχει και η ανάποδη πλευρά. Αυτοί που λόγω πάλι ημιμάθειας ή βλακείας μπλέκουνε και αντι να "θεραπευτούν" (πίστεψε με αυτό νομίζουν ότι θα πετύχουν πάνω κάτω) τα κάνουν χειρότερα και χάνουν τον χρόνο τους αν όχι και το μυαλό τους τελείως. Έγινε μόδα, στα σχολεία πχ κάνουν γιόγκα, άραγε ως γυμναστική-ασκήσεις σώματιος ή και πνεύματος; Γιατί σιγά σιγα γλυστράει προς τα κει το θέμα. Εν τω μετξύ το ένα φέρνει το άλλο, γιόγκα, μετά ρέικι και πάει λέγοντας, υπάρχουν πολλά τέτοια ανάλογα συστήματα ινδουσιτικής προελευσεως, νοτιοαμερικανικής κλπ. Κάνουν θραύση στην ευρώπη έστω και αθόρυβα.
    Δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα πάντως, το αντίθετο θα έλεγα.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ερώτημα είναι λάθος.Το ερώτημα είναι γιατί αυτοί όλοι ζητούν καταφύγιο δε ινδουιστικές παραδόσεις ή νοτιοαμερικάνικες ή ό,τι άλλο και όχι στις δικές τους παραδόσεις;Τι συμβαίνει με το λόγο της Εκκλησίας και είναι απωθητικός;

      Στη γιόγκα τώρα.Αν 7 στα 10 γυμναστήρια κάνουν μόνο γυμναστική,χωρίς πνευματιστικές βλακείες,οι περισσότεροι θα τύχουν σε τέτοια.Όταν η Εκκλησία λέει πως αυτά είναι θρησκευτικά συστήματα κλπ,ο περισσότερος κόσμος θα πει πως η Εκκλησία λέει βλακείες κι έτσι αποδυναμώνεται η προσπάθειά της να αναδείξει το πραγματικό πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Ασχολούνται για πολλούς λόγους, είναι και η αμορφωσιά, η πολυμορφωσιά, το τρέντι, η μόδα, η επανάσταση, ο τρόπος ζωής κι ένα σωρό άλλα πάνω στο γιατί.
      Άλλωστε δεκαετίες πίσω άρχισε ο βομβαρδισμός ινδουστικών πρακτικών σε ευρώπη και αμερική, ο διαλογισμός το ομ η μουσική...φρίντομ.. κλπ, δεν είναι νέο. Κάποτε αν δεν πήγαινες ινδία να μυηθείς ήσουν ντεμοντε. Τώρα έγινε και παγκόσμια μέρα, οκ. Βέβαια είναι και προσοδοφόρο επάγγελμα-απασχόληση εκτός των άλλων να το λέμε κι αυτό, όλα έχουν τη σημασία τους.
      Η εκκλησία λέει αυτά που λέει, ίσως ο τρόπος να μην είναι λες αποτελεσματικός; ίσως, τουλάχιστον η ενημέρωση θα μπορούσε να είναι περισσότερο επιθετική, ενδεχομένως.
      Απο κει και πέρα ο καθένας είναι και υπέυθυνος για τις πράξεις του, δεν ήξερες δεν ρώταγες;
      Π

      Διαγραφή
    3. O βομβαρδισμός όμως έγινε επειδή υπήρξε ένα κενό.Φυσικά και στήθηκε βιομηχανία σε όλο αυτό το πράγμα.Αλλά το θέμα είναι τι προτείνεις και όχι τι αποκλείεις.

      Τέλος πάντων,προσωπικά όλον αυτό τον γιόγκα-πανζουρλισμό δεν τον είδα ποτέ με καλό μάτι,βλέπουμε τώρα που την Ινδία την κυβερνούν αυτοί οι τύποι πόσο ειρηνικοί και φιλικοί είναι,αλλά ο καταγγελτικός-αφοριστικός λόγος δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα και κανένα αντίκρισμα.

      Διαγραφή
    4. Στις δυτικες κοινωνιες ο κοσμος στρεφεται σε ανατολικες μορφες ασκησης, διαλογισμου και "αυτογνωσιας" για τον απλουστατο λογο επειδη ο δυτικος "Χριστιανισμος" δε μπορει να προσφερει τιποτα καθως δεν ειναι βιωμα Ευαγγελιου αλλα ενας Ουμανιστικος ορθολογισμος και μηδενισμος! Ακομη και εδω στην Ελλαδα λογω της μακροχρονιας εισαγωγης των στοιχειων της παπικης και της προτεσταντικης διδασκαλιας μεσα στην Ορθοδοξη διδασκαλια εχει παψει να λειτουργει η Ορθοδοξια ως θεραπευτικη αγωγη καθως εχει νοθευτει με τη διδασκαλια των αλλων "εκλλησιων". Αποδειξη ειναι οτι εχουν και εδω στην Ελλαδα πλλαπλασιαστει τα φαινομενα των ψυχιατρικων παθησεων τα οποια τα περισσοτερα απο αυτα ειναι διαφορων μορφων κοινωνιοπαθειες! Δεν ειναι αποριας αξιο το οτι οι ψυχιατροι εχουν περισσοτερη δουλεια απο τις αλλες ιατρικες ειδικοτητες! Επιπλεον πολλοι ψυχιατροι συνιστουν σε ασθενεις να ασχολουνται η να στρεφονται σε ανατολικες μορφες ασκησης-θεραπειας

      Διαγραφή
    5. H εισαγωγή στοιχείων δυτικών φταίει ή ο τρόπος που "διδάσκεται" σήμερα η Ορθόδοξη διδασκαλία;Μακάρι να είναι το πρώτο γιατί κάποια στιγμή θα γίνει μια "εκκαθάριση" αν και προσωπικά δε βλέπω σε αυτούς που προβάλλουν ως "πολύ" Ορθόδοξους κάτι καλύτερο από τους αντίστοιχους "δυτικοτραφείς".Γενικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και η καθημερινή τριβή μου με τα της Εκκλησίας με κάνεις ακόμα πιο απαισιόδοξο.

      Διαγραφή
    6. Θυμαμαι καποτε που μου ειχες πει οτι κατα τη διαρκεια της Τουρκοκρατιας εισηχθησαν πολλα στοιχεια του παπισμου και του προτεσταντισμου μεσα στη διδασκαλια των Ορθοδοξων! Αυτο το ακουσα και απο αλλου! Το προβλημα κιολας στις μερες μας ειναι οτι η Εκλλησια εχει εκκοσμικευτει σε ασχημο σημειο! Αντιλαμβανομαι οτι η Εκλλησια ειναι ζωντανος οργανισμος και μεταμορφωνεται αδιακοπα με το περασμα των αιωνων αλλα μονο ως προς το συμφερον της σωτηριας των ανθρωπων χωρις να καταργειται ο νομος του Θεου! Το θεμα ειναι ομως οτι πολλοι Εκλλησιαστικοι φορεις "μεταμορφωνονται" μονο ως προς το δικο τους συμφερον μονο

      Διαγραφή
    7. Το πρόβλημα με αυτά τα "στοιχεία" είναι πως σήμερα θεωρούνται ακραιφνώς ορθόδοξα.

      Η άποψή μου είναι πως όλη η διοικητική-ποιμαντική δομή της Εκκλησίας πρέπει να γκρεμιστεί ώστε να χτιστεί από την αρχή.Δεν μεταμορφώνουμε ανθρώπους,απλά κανακεύουμε τα πάθη τους πια.Δεν είμαστε εκκλησία αλλά μια ακόμα κρατική υπηρεσία.Είναι πολλά τα στραβά και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα διορθώσει.Ούτε κι εγώ εδώ που τα λέμε.Μόνο θεωρητικά μιλάω...

      Διαγραφή
    8. Καλα! Σιγουρα! Πολλοι Εκλλησιαστικοι φορεις δεν προσπαθουν να μεταμορφωσουν σωστα τους ανθρωπους και να θεραπευσουν τα παθη τους επειδη προσπαθουν να φανουν αρεστοι στο κοσμο η μαλλον καλυτερα να ειναι αρεστοι και συμφωνοι με τις κοινωνικες προκαταληψεις που υπαρχουν μεσα στο κοσμο! Υπαρχει υπερβολικη επιεικια σε σημειο να τους χαιδευουν τα αφτια χωρις να τους λενε καποια πραγματα καταμουτρα! Οταν κρυβεις απο τον αλλον πραγματα του κανεις πολλες φορες κακο! Βεβαια εννοειται οτι δεν ειναι ετσι ολοι οι ιερεις! Υπαρχουν και εκεινοι που λενε τα πραγματα με το ονομα τους αλλα βρισκουν εμποδια μπροστα στις "εντολες" που εχει βαλει η θειποιημενη και δογματικη επιστημη! Αλλο μεγαλο θεμα και αυτο!

      Διαγραφή
  5. Ο καταγγελτικός λόγος και μάλιστα ο σκληρός φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, αυτό είναι το κακό, μπερδεύει τα πράγματα περισσότερο. Τώρα άντε να μαζευτεί, χρειάζεται μάλλον άλλη τακτική, το δέντρο απο τους καρπούς φαίνεται αργά ή γρήγορα έτσι κι αλλιώς.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα.Δεκαετίες μετράει.Θέλουν οι "διοικούντες" να ακούγονται ευχάριστα σε συγκεκριμένη μερίδα που φωνάζει πολύ.Και χάνουν το πρόβατο το πλανηθέν. Πολλές φορές χάνουν και αρκετούς από τους πιστούς που δεν ξημεροβραδιάζονται κυνηγώντας εχθρούς και "εχθρούς"

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...