Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Χιλιάδες στον αγώνα δρόμου ειρήνης Αιθιοπίας-Ερυθραίας

Competitors hold a banner with images of

theeastafrican

Χιλιάδες Αιθίοπες και Ερυθραίοι συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου συμφιλίωσης 10 χλμ. την Κυριακή στην Αντίς Αμπέμπα στην πρώτη κοινή αθλητική εκδήλωση, αφότου οι πρώην εχθροί ξεκίνησαν μια γρήγορη αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων τον Ιούλιο.

Ο αγώνας ειρήνης που διέρχεται από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας έφερε μια νέα θετική διάθεση μετά από χρόνια «ψυχρού πολέμου».

Οι δύο χώρες πολέμησαν από το 1998-2000 με αποτέλεσμα περίπου 80.000 ανθρώπους νεκρούς και στις δύο πλευρές.

Ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Abiy Ahmed ανέλαβε την Αντίς Αμπέμπα τον Απρίλιο και ξεκίνησε τις ειρηνευτικές κινήσεις, συμφωνώντας να παραδώσει αμφισβητούμενες περιοχές στην Ερυθραία.


Η ευτυχία μου

Οι γείτονες έχουν αποκαταστήσει τους διπλωματικούς δεσμούς, τους εμπορικούς και τηλεφωνικούς συνδέσμους, επανέλαβαν τις πτήσεις τους και άνοιξαν εκ νέου τα κοινά σύνορά τους.


Την Κυριακή έγινε το πρώτο αθλητικό γεγονός για τους νέους φίλους και ο Αιθίοπας Mohammed Ahmed είπε ότι πήρε άδεια  και προπονήθηκε σκληρά για την "ευγενή" κούρσα.

"Είμαι πολύ χαρούμενος, δεν ξέρω πώς μπορώ να σας  εκφράσω σωστά την χαρά μου  , δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από την αγάπη, τη συμφιλίωση και την ευτυχία σε αυτόν τον κόσμο", είπε.

Ο Αιθίοπας αστυνομικός  Chalachew Addis είχε προσωπικούς λόγους να παρευρεθεί μετά το άνοιγμα των συνόρων στις 11 Σεπτεμβρίου.

"Με το άνοιγμα των συνόρων ο αδερφός μου επέστρεψε στην Αιθιοπία μετά από 20 χρόνια και  συναντηθήκαμε», είπε ο Chalachew.

"Θα τρέξω σε αυτόν τον αγώνα, φορώντας τη σημαία της Ερυθραίας, αισθάνομαι χαρούμενος που έρχεται αυτή η μέρα", δήλωσε στην AFP.

Μια συνοριακή διαφορά

Ο Nega Belay, πρώην προπονητής του  αστέρα του στίβου της Ερυθραίας Zersenay Tadese και εκπρόσωπος της κοινότητας της Ερυθραίας στο Λονδίνο, γιορτάζει επίσης.

"Αυτό δεν είναι μια κούρσα δύο λαών , αλλά μια κούρσα ενός λαού, αυτό που τους διαφοροποιεί είναι ήσσονος σημασίας ή μπορεί να λεχθεί ότι είναι ανύπαρκτο, είναι όμοιοι με κάθε έννοια", ανέφερε ο Nega στο AFP.

Είπε ότι διεξάγει συζητήσεις με την Εθνική Ομοσπονδία Στίβου της Ερυθραίας (ENAF) για να διοργανώσουν παρόμοιο γεγονός στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η Ερυθραία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο πόλεμος ξέσπασε αργότερα τη δεκαετία αυτή  για  μια συνοριακή διαμάχη.

Μια οριοθέτηση των συνόρων που υποστηρίχθηκε από το ΟΗΕ το 2002 αποσκοπούσε στη διευθέτηση της διαφοράς, αλλά η Αιθιοπία αρνήθηκε να την τηρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...