Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Το ssirum μπαίνει στη λίστα της UNESCO και ενώνει Βόρεια και Νότια Κορέα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ssireum
koreatimes
Kwon Mee- yoo 

Το "Ssireum", η παραδοσιακή κορεατική πάλη, κατάφερε να φτάσει  στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη Δευτέρα, μέσω της πρώτης κοινής υποψηφιότητας της Βόρειας και Νότιας Κορέας. 

Η Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CHA) ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια των δύο Κορεάτικων χωρών να καταγραφεί το ssireum στον κατάλογο έγινε αποδεκτή κατά τη διάρκεια της 13ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Διαφύλαξη της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο Port Louis,στον  Μαυρίκιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ssireum north korea

"Το γεγονός ότι και οι δύο Κορεάτικες χώρες δέχτηκαν να υποβάλλουν τις αντίστοιχες αιτήσεις τους είναι άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο επικεφαλής της UNESCO Audrey Azoulay. "Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη μεγάλη εμπιστοσύνη στην ΟΥΝΕΣΚΟ από όλες τις κορεατικές αρχές.Η κοινή εγγραφή αποτελεί ένα πολύ συμβολικό βήμα στο δρόμο προς τη συμφιλίωση μεταξύ των Κορεατικών χωρών  και μας υπενθυμίζει την δύναμη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως γέφυρα μεταξύ των λαών.Αυτό το γεγονός  σηματοδοτεί μια νίκη για τους μακροχρόνιους και βαθιούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών των κορεατικών συνόρων ». 

Η επιτροπή της UNESCO αποφάσισε να την καταγράψει ως "Παραδοσιακή κορεατική πάλη, Ssirum / Ssireum", αναγνωρίζοντας τους διαφορετικούς κανόνες λατινοποίησης των δύο Κορεατικών χωρών με την μεταγραφή της Βόρειας Κορέας να έρχεται πρώτη.

Το Ssireum είναι λαϊκή πάλη στην οποία δύο αγωνιζόμενοι φορούν "satba" (υφασμάτινες ζώνες  ) γύρω από τη μέση τους και τους μηρούς τους και παλεύουν σε σκάμμα με άμμο. Η ιστορία της χρονολογείται από το βασίλειο Goguryeo του 4ου αιώνα . Το παραδοσιακό άθλημα αρχικά ασκούνταν από το στρατό, αλλά έγινε ένα δημοφιλές χόμπι, ειδικά στις γιορτές . 

Η UNESCO αναγνώρισε τις πολιτιστικές και παραδοσιακές αξίες του αθλήματος, με την ιδιότητά του ως εθνικού αθλητικού και θεμελιώδους σημείου σύνδεσης με τη γη και τη γεωργία, που το απολάμβαναν κυρίως κατά τη διάρκεια αγροτικών εκδηλώσεων.

Ο Βορράς και ο Νότος έχουν υποβάλει αιτήσεις στην UNESCO ανεξάρτητα για παρόμοιες παραδόσεις, όπως το τραγούδι "Arirang", και η παρασκευή kimchi, έχουν καταχωρηθεί χωριστά. Το 2014, οι δύο Κορέες συζήτησαν την υποβολή κοινής υποψηφιότητας για το ssireum, αλλά  το σχέδιο ματαιώθηκε και ο Βορράς υπέβαλε αίτηση το 2015, ακολουθούμενος από το Νότο το 2016. 

Ωστόσο, μετά τη διακορεατική σύνοδο κορυφής τον Απρίλιο,προέκυψαν συζητήσεις για κοινή εγγραφή του αθλήματος. Ο Πρόεδρος Moon Jae-in έθεσε το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον Azoulay τον Οκτώβριο και ο αρχηγός της UNESCO επισκέφθηκε το Βορρά νωρίτερα αυτό το μήνα για να προτείνει το κοινό σχέδιο.

Οι ξεχωριστές αιτήσεις επρόκειτο να εξετασθούν στις 29 Νοεμβρίου, αλλά οι δύο Κορέες αποφάσισαν να συγχωνεύσουν τις δύο υποψηφιότητες και συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα της συνάντησης της UNESCO, η οποία θα κρατήσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου στο νησί της Αφρικής. 

Το Ssireum έγινε η 20η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Νότιας Κορέας που αναγνωρίζεται από την UNESCO, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις Jeju Haenyeo (θηλυκό δύτες) το 2016. 

Το άθλημα είναι το τρίτο του Βορρά μετά το παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι «Arirang» (2014) και την παρασκευή kimchi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τινάζοντας τη σκόνη από τα παπούτσια

  Από όποιο τόπο, χώρο ή χρόνο περνάμε, αν μείνουμε κάποιο ικανό χρονικό διάστημα και ζήσουμε εκεί και δεν είμαστε απλοί περαστικοί ως τουρί...