Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Τα σοβιετικά μνημεία της Γεωργίας-Αρχιτεκτονικοί τιτάνες υπό εξαφάνιση

Georgia's Soviet-era monuments featured on CNN
georgianjournal.ge

Η σοβιετική αρχιτεκτονική, τα μωσαϊκά και τα μνημεία του παρελθόντος της Γεωργίας συχνά προσελκύουν την προσοχή των δημοσιεύσεων των κορυφαίων διεθνών  μέσων ενημέρωσης. 

Αυτή τη φορά, το CNN αφιερώνει ένα αρκετά ενημερωτικό άρθρο στα μνημεία της σοβιετικής εποχής της Γεωργίας και τα αποκαλεί πανύψηλους τιτάνες του παρελθόντος. 

«Σε όλη τη Γεωργία, το παρελθόν επισκιάζει το παρόν. Ξεφυτρώνουν παντού από τις πλατείες των παραδρόμων  των χωριών έως τις κορυφές των βουνών, τα μνημεία από χάλυβα και μπετόν επιβιώνουν ως η κληρονομιά ενός παρελθόντος που πολλοί θα προτιμούσαν να ξεχάσουν ", αναφέρει το άρθρο. 
geotv.ge
Η Τίγρη και ο Ιππότης από τον αρχιτέκτονα

Elguja Amashukeli
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η Γεωργιανή Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία δημιούργησε έναν εντυπωσιακό αριθμό ιδεολογικών μνημείων κατά την διάρκειά της από το 1936 έως το 1991. Τα σοβιετικά μνημεία της Γεωργίας χαρακτηρίστηκαν από θέματα σοβιετικού ιστορικισμού - αστέρια, γροθιές και στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, αν και στη δεκαετία του '70 και στη δεκαετία του '80, αυτός ο φορμαλισμός θα έδινε τη θέση του σε νέα και συχνά αφηρημένα έργα μοντερνισμού. 


Ο συγγραφέας του άρθρου ασχολείται με μια τεράστια ποικιλία σοβιετικών μνημείων στη Γεωργία, όπως το Μνημείο της Συνθήκης του Γκεοργκίεφσκ στο Gudauri, χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στο νότιο πλάτωμα της Οροσειράς του Μεγάλου Καυκάσου και το  υπερμεγέθες σοβιετικό μνημείο στην πόλη εξόρυξης Chiatura, μια πόλη στην περιοχή Imereti της Δυτικής Γεωργίας.
geotv.ge
Μνημείο της Συνθήκης του Γκεοργκίεβσκ στο Gudauri. Φωτογραφία που παραχωρήθηκε ευγενικά από τον Morten Oddvik 


Η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του τουρισμού στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα τονίζεται επίσης στο άρθρο. 

"Ο τουρισμός είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ταχεία νέα ανάπτυξη εμφανίζεται, εν μέρει, μέσω κινεζικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Μεγάλο μέρος της artr nouveau αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα της Τυφλίδας (που προηγουμένως καταδικάστηκε ως αστική από το σοβιετικό καθεστώς) απήλαυσαν πρόσφατη επαναξιολόγηση και επισκευή και το 2002 το Ταμείο Παγκόσμιων Μνημείων προσέθεσε τη γεωργιανή art nouveau στον κατάλογο των έργων που απειλούνται με εξαφάνιση », αναφέρει το Cnn.com . 
geotv.ge
Το μνημείο των Γεωργιανών πολεμιστών ήρωων στο Γκόρι. Φωτογραφία που παραχωρήθηκε  ευγενικά από τον  Darmon Richter

Ένας σημαντικός αριθμός μνημείων της σοβιετικής εποχής στην Τιφλίδα έχει ήδη απομακρυνθεί, συμπεριλαμβανομένων των μνημειωδών  καμαρών σε αυτό που  κάποτε ήταν η πλατεία της Δημοκρατίας, με το ψευδώνυμο "Αυτιά του Andropov", που χτίστηκε το 1983 από τον Ο. Kalandarishvili και τον G. Potskhishvili για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ. Τα αυτιά του Andropov κατεδαφίστηκαν τον Απρίλιο του 2005, όταν ο τρίτος πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσε την καταστροφή τους. 
geotv.ge
Τα αυτιά του Ανδροπόβ κατά τη σοβιετική εποχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν κάθε μνημείο που οικοδομήθηκε στη Σοβιετική Γεωργία  απόλυτα πολιτικό, όπως για παράδειγμα το Μνημείο της Αγίας Νίνο(Νίνας), Φωτίστριας της Γεωργίας ή το μνημείο του Χρονικού της Γεωργίας, που σχεδιάστηκαν από τον Ζουράμπ Τσερετέλι, Γεωργιανό ζωγράφο, γλύπτη και αρχιτέκτονα γνωστό για μεγάλα και ενίοτε αμφιλεγόμενα μνημεία. 


geotv.ge
Μνημείο στην Αγία Νίνο από τον Ζουράμπ Τσερετέλι. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε ευγενικά από τον Darmon Richter
Η δημοσίευση αναφέρει  επίσης ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Παλιάς Τιφλίδας, το άγαλμα της Μητέρας της Γεωργίας (Kartlis Deda στη Γεωργιανή) και το αποκαλεί «ένα διαρκή σύμβολο της εθνότητας με ή χωρίς το πλαίσιο των σοσιαλιστικών αδελφών της στο εξωτερικό. "

Το άγαλμα της Κάρτλης Ντέντα ανεγέρθηκε το 1958, έτος που η Τιφλίδα γιόρτασε την 1500η επέτειό της. Ο διαπρεπής γεωργιανός γλύπτης Elguja Amashukeli σχεδίασε μια εικόνα μιας γυναίκας με γεωργιανό εθνικό φόρεμα. Συμβολίζει τον γεωργιανό εθνικό χαρακτήρα: στο αριστερό της χέρι κρατά μια κούπα με κρασί για να χαιρετήσει εκείνους που έρχονται σαν φίλοι και στο δεξί της χέρι είναι ένα σπαθί για όσους έρχονται ως εχθροί. 
geotv.ge
Το άγαλμα του Kartlis Deda

Στο τέλος του άρθρου, ως συμπέρασμα, επισημαίνεται η τάση για κατεδάφιση των μνημείων της Σοβιετικής εποχής. 
"Ωστόσο, στον 21ο αιώνα στη Τιφλίδα - αν όχι κιόλας σε όλη τη Γεωργία - τα μνημεία της Σοβιετικής εποχής που δεν μπορούν να επανενταχθούν ως εθνικά σύμβολα αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο την κατεδάφιση ή την αφάνεια και τη φθορά" - ενημερώνει το CNN τους αναγνώστες του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άγιος Στυλιανός και πλούτος

  Ο άγιος Στυλιανός γεννήθηκε από βαθύπλουτους χριστιανούς γονείς. Από τους γονείς του έμαθε πως το χρήμα δεν είναι μέσο ατομικής καλοπέραση...