Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ερευνώντας για τον Αντεροβγάλτη...

Πτώματα γυναικών που υποδείκνυαν άγριους θανάτους, ακρωτηριασμοί, αφαίρεση ζωτικών οργάνων, γράμματα «δολοφόνων» και μια σειρά από θεωρίες που ο Τύπος παρουσίαζε στους έντρομους κατοίκους του κακόφημου Γουάιτ Τσάπελ του Λονδίνου ήταν αρκετά για να βρεθεί το επόμενο πιο φοβερό στο άκουσμά του προσωνύμιο δολοφόνου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Της Όλγας Παρθενέα - Γεωργάτσου
Η σειρά δολοφονιών που συντάραξε τη βρετανική πρωτεύουσα το 1888, με θύματα γυναίκες που εργάζονταν ως ιερόδουλες κατάφερε να αναδείξει τον πιο διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο που υπήρξε ποτέ: Τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη.
Η Αγγλία του 19ου αιώνα και το πρόσφορο έδαφος για τη δράση του Τζακ του Αντεροβγάλτη
Ήταν τέλη του 19ου αιώνα, όταν το Λονδίνο βρέθηκε αντιμέτωπο με μια σειρά άγριων επιθέσεων κατά γυναικών, η οποία ήρθε να χειροτερέψει την ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατούσε  στην Αγγλία την εποχή εκείνη. Η μαζική είσοδος Ιρλανδών και Εβραίων προσφύγων στο Ηστ Εντ είχε οδηγήσει στην ύπαρξη κοινωνικών ομάδων που υπέφεραν οικονομικά και είχαν μετατρέψει τις συγκεριμένες περιοχές σε επικίνδυνο «γκέτο», με πολλές γυναίκες να καταλήγουν στην πορνεία για να επιβιώσουν.

Το 1888, τη χρονιά που βρέθηκε το πρώτο θύμα του Τζακ στο Γουάιτ Τσάπελ, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου υπολόγιζε πως οι εκδιδόμενες γυναίκες ανέρχονταν στις 1.200, την ίδια ώρα που 62 οίκοι ανοχής βρίσκονταν σε λειτουργία. Τα υποψήφια θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη; Πολλά. Τα «εξακριβωμένα»; Μόλις πέντε.
H «μέθοδος» που συγκλόνισε αστυνομία και ιατροδικαστές
Απλός και αποτελεσματικός. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο διασημότερος serial killer όλων των εποχών, ο οποίος φρόντιζε να «υπογράφει» τα εγκλήματά του, χωρίς ωστόσο να αφήνει το «χάος» στον τόπο εκτέλεσης των γυναικών - θυμάτων του. Με ποιο τρόπο; Φρόντιζε να τις σκοτώσει πριν τις ακρωτηριάσει ώστε να μην αντισταθούν και… λερώσουν τα πάντα με το αίμα τους.
 Σύμφωνα με τις έρευνες, ο Τζακ προσέγγιζε τις πόρνες ως πελάτης και αφού τις απομόνωνε στα ερημικά στενά της πιο κακόφημης γειτονιάς του Λονδίνου, τις στραγγάλιζε και στη συνέχεια τους έκοβε το λαιμό –πάντα με κατεύθυνση από τα δεξιά προς τα αριστερά- και αφαιρούσε τα εντόσθιά τους σκίζοντας την κοιλιά τους. Ο τρόπος που «χειριζόταν» τα εντόσθια έκανε ορισμένους να πιστεύουν πως ο δράστης είχε γνώσεις ανατομίας.
Πολλοί είχαν κάνει λόγο για έναν άνθρωπο που εργαζόταν ως γιατρός  ενώ κάποιοι άλλοι θεώρησαν πως τέτοια «δουλειά» θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμα και από έναν χασάπη. Κατά τα λεγόμενα των ιατροδικαστών και των ψυχολόγων, όμως, τα χτυπήματα ήταν βιαστικά, άτσαλα και ερασιτεχνικά, ενώ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ο δράστης ήταν πράος και απόλυτα συνειδητοποιημένος.
Αντιθέτως, τα θύματα βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ και συνεπώς είχαν μειωμένες αντιστάσεις. Πρόκειται για γυναίκες άνω των 40 ετών –εκτός από μία περίπτωση, όπου το θύμα ήταν μόλις 25- οι οποίες τριγυρνούσαν στους δρόμους του Λονδίνου μεταξύ Αυγούστου και αρχών Νοεμβρίου του 1888 και προσέφεραν σεξουαλικές υπηρεσίες. Το παράδοξο; Καμία τους δεν είχε βιαστεί…
«Canonical five»: Τα 5 θύματα του Τζακ
Αν και για πολλούς η δράση του Τζακ άφησε απολογισμό περίπου 9 θύματα, η αστυνομία απέδωσε επίσημα σ’ αυτόν μόλις 5 δολοφονίες: Των Μέρι Αν Νίκολς, Άνι Τσάπμαν, Ελίζαμπεθ Στράιντ, Κάθριν Έντοους και Μάρι Τζέιν Κέλι. Κάποιοι αμφισβήτησαν την υπογραφή του Τζακ στο θάνατο της Στράιντ, ενώ άλλοι θεώρησαν πως το πρώτο του θύμα έφερε το όνομα Μάρθα Τάμπραμ, ωστόσο οι υποθέσεις που «έκλεισαν» με το κωδικό όνομα «Jack the Ripper» σε αυτό του θύτη –γνωστά και ως «Canonical five»- ήταν μόνο αυτά και πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 4 μήνες.
Πτώμα Νο1: Μέρι Αν Νίκολς
Η 43χρονη και μητέρα 5 παιδιών, Μέρι Αν Νίκολς, ήταν σύμφωνα με τα πρακτικά το πρώτο θύμα του Τζακ. Βρέθηκε στις 31 Αυγούστου του 1888 στο δρόμο Buck's Row του Γουάιτ Τσάπελ, ο οποίος μετονομάστηκε την ίδια χρονιά σε «Durward Street» λόγω της κακής φήμης που απέκτησε μετά την εύρεση του πτώματος της Νίκολς.
Η γυναίκα βρέθηκε με κομμένο το λαιμό και ανοιγμένη την κοιλιά της, με τα όργανά της να κρέμονται και να ακουμπούν στο δρόμο μέσα σε μια λίμνη αίματος. Η φούστα της ήταν σηκωμένη –γεγονός που ενισχύει την άποψη πως ο Τζακ προσέγγιζε τα θύματά του ως πελάτης- και τα γεννητικά της όργανα κατακρεουργημένα με πιθανό όπλο μια κοφτερή λεπίδα.
Μαχαιριές υπήρχαν σε ολόκληρο το κορμί της, όμως ο ιατροδικαστής κατέλεξε στο συμπέρασμα πως ο θάνατος είχε επέλθει από στραγγαλισμό. Εννέα μόλις ημέρες μετά την εύρεση του κορμιού της και δύο αφότου είχε ταφεί, το νεκροτομείο της περιοχής υποδέχτηκε το 2ο θύμα του Τζακ.
Πτώμα Νο2: Άνι Τσάπμαν
8 Σεπτεμβρίου 1888 και ακόμα μια νεκρή πόρνη ταράζει τους κατοίκους του Γουάιτ Τσάπελ. Ο λόγος για την 47χρονη Άνι Τσάπμαν η οποία βρέθηκε στην πίσω αυλή ενός σπιτιού της οδού Χάντμπερυ  στον αριθμό 29.
Είχε γαλανά μάτια, καστανά μαλλιά, ήταν μετρίου αναστήματος και εύσωμη. Τα τραύματα που έφερε ήταν όμοια με αυτά της Νίκολς, ενώ η μυρωδιά του ρούμι ήταν διάχυτη στο κορμί της. Ήταν χωρισμένη και μητέρα 3 παιδιών.
Πτώμα Νο3: Ελίζαμπεθ Στράιντ
Το πτώμα της 45χρονης Ελίζαμπεθ Στράιντ έκανε την εμφάνισή του στις 30 Σεπτεμβρίου 1888. Όπως και στην περίπτωση της Τσάπμαν, το κορμί του 3ου κατά σειρά θύματος του Τζακ βρέθηκε στην αυλή ενός από τα σπίτια της οδού Βέρνερ στο Γουάιτ Τσάπελ.
Η γυναίκα είχε αιμορραγήσει μέχρι θανάτου από μία και μόνο μαχαιριά κατά μήκος του λαιμού. Το γεγονός πως η Στράιντ δεν ακρωτηριάστηκε οφείλεται ίσως στο γεγονός πως το ίδιο ακριβώς βράδυ, ο δολοφόνος αποφάσισε να «ασχοληθεί» και με ακόμα μία πόρνη που έμελλε να αποτελέσει το επόμενο θύμα του.
Πτώμα Νο4: Κάθριν Έντοους
Η Κάθριν Έντοους, μητέρα τριών παιδιών, αποτέλεσε το δεύτερο θύμα της διπλής ανθρωποκτονίας της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου του 1888. Σε αντίθεση με την Στράιντ, η 43χρονη Έντοους έφερε πολλαπλά τραύματα στο κορμί της, ενώ τα έντερά της είχαν αφαιρεθεί προσεκτικά και τοποθετηθεί πάνω από τον δεξιό της ώμο. Τα νεφρά της δεν βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος.
Ο λαιμός της ήταν σχισμένος, ενώ έκπληξη προκάλεσε και ένα κομμάτι κομμένου αφτιού που έπεσε στο πάτωμα κατά τη μεταφορά της στο νεκροτομείο. Βρέθηκε στη μικρή πλατεία Μitre Square μόλις μία ώρα μετά την εύρεση της σορού της Ελίζαμπεθ Στράιντ. Το κορμί της ήταν ακόμα ζεστό…
Πτώμα Νο5: Μέρι Τζέιν Κέλι
Πρόκειται για το μικρότερο ηλικιακά θύμα του Τζακ, καθώς όταν δολοφονήθηκε ήταν μόλις 25 ετών. Ψηλή, εύσωμη, με κοκκινόξανθα μαλλιά και γαλάζια μάτια,  η Μέρι Τζέιν Κέλι βρέθηκε νεκρή την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου του 1988 και θεωρείται το τελευταίο –και γοητευτικότερο- θύμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.
Η αστυνομία και ο Τύπος της εποχής αναφέρονταν συχνά σε αυτά με τα προσωνύμια «Ginger» και «Fair Emma» και ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με την περίπτωσή της κυρίως λόγω του γεγονότος πως εκείνη βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της και όχι στους ερημικούς δρόμους του Γουάιτ Τσάπελ.
Το πτώμα της ανακάλυψε ο σπιτονοικοκύρης της, όταν αποφάσισε να μπει στο σπίτι της από το παράθυρο για να ζητήσει τα χρωστούμενα ενοίκια, Το θέαμα που αντίκρισε και αργότερα περιέγραψε στους αστυνομικούς ήταν κάτι παραπάνω από αποτρόπαιο.
Η Μέρι Τζέιν βρισκόταν γυμνή στο κρεβάτι της, με το πρόσωπό της να μην αναγνωρίζεται από τα πολλαπλά χτυπήματα. Ο λαιμός της ήταν κομμένος από τη μία άκρη έως την άλλη, ενώ ο ακρωτηριασμός της ήταν φρικτός. Το δεξί της μπράτσο είχε αποκοπεί εντελώς και βρισκόταν λίγο πιο δίπλα από τον κορμό της, ενώ το δέρμα από την κοιλιακή χώρα και τους μηρούς είχε απομακρυνθεί. Και τα δύο στήθη της είχαν κοπεί, με το ένα να έχει τοποθετηθεί κάτω από το κεφάλι της και το άλλο κάτω από το δεξί της πόδι.
Τα εντόσθιά της είχαν αφαιρεθεί και διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία: η μήτρα και οι νεφροί κάτω από το κεφάλι (μαζί με το ένα στήθος), το συκώτι ανάμεσα στα δύο της πόδια, ο σπλήνας στα δεξιά του κορμιού της, οι μηροί επάνω σε ένα τραπέζι που βρισκόταν στο δωμάτιο ενώ η μύτη, τα φρύδια, τα χείλη, τα μάγουλα και τα αυτιά είχαν αποκοπεί από το πρόσωπο και το κεφάλι. Η καρδιά της είχε βγαλθεί κι αυτή, με τους ιατροδικαστές να κάνουν λόγο για τον πιο άγριο ακρωτηριασμό που είχαν να αντιμετωπίσουν στη μέχρι τότε καριέρα τους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δολοφόνος είχε άπλετο χρόνο στη διάθεσή του να κατακρεουργήσει το πτώμα, γι’ αυτό φρόντισε να εκμεταλλευτεί αυτή του την ευκαιρία στο έπακρο.
Το προφίλ του δράστη
Παρότι η υπόθεση δεν είχε καταφέρει τότε να διαλευκανθεί, η αστυνομία είχε παρουσιάσει το προφίλ του ανθρώπου που αναζητούσε ως δράστη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, επρόκειτο για έναν άνδρα λευκό, μετρίου αναστήματος, ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών και πιθανότατα ανύπαντρο. Χαρακτηριστικό του Τζακ, ήταν το γεγονός πως σκότωνε μόνο τα Σαββατοκύριακα, πράγμα που έκανε την αστυνομία να υποθέσει πως τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας εργαζόταν.
Πιθανολογούταν μάλιστα πως ο serial killer είχε προβλήματα στύσης, από τα οποία πήγαζε το μίσος του για τις γυναίκες που παρείχαν σεξ. Την άποψη αυτή ενίσχυε το γεγονός πως καμία από τις πόρνες δεν είχε βιαστεί πριν ή μετά θάνατον παρότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά εύκολο.
Οι άκαρπες έρευνες και τα γράμματα του Τζακ στην  Αστυνομία
Το αστυνομικό τμήμα «Σκότλαντ Γιάρντ» απέτυχε παταγωδώς να εντοπίσει τον «δολοφόνο του Γουάιτ Τσάπελ» όπως αποκαλούσαν τον δράστη πριν τα γράμματα που ξεκίνησε να στέλνει ο ίδιος στις Αρχές. Είναι άλλωστε σύνηθες η αστυνομία να δίνει κωδικά ονόματα σε τέτοιου είδους υποθέσεις, γι’ αυτό και ο Τζακ αποφάσισε να… επέμβει και να συστηθεί μέσω των γραμμάτων που έστελνε  στην αστυνομία ως «Τζακ ο Αντεροβγάλτης».
Παρότι στάλθηκαν εκατοντάδες γράμματα στη Σκότλαντ Γιάρντ και σε εφημερίδες από ανθρώπους που θέλησαν να παρουσιαστούν ως υπεύθυνοι για τους φόνους των ιερόδουλων και να κερδίσουν λίγη δημοσιότητα, εντοπίστηκαν ελάχιστα «αυθεντικά» που προέρχονταν από τον άνθρωπο που διέπραξε τους φόνους. Από αυτά, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε σε τρία συγκεκριμένα, μέσα στο οποία υπήρχαν πληροφορίες για τους φόνους που κανένας άλλος πέρα από τον ίδιο τον δράστη δε θα μπορούσε να γνωρίζει.
Dear Boss
Το πρώτο γράμμα που φαίνεται να γράφτηκε από τον Τζακ είναι αυτό που έγινε γνωστό ως «Αγαπητό αφεντικό…». Σε αυτό, ο δολοφόνος συστήθηκε ως Τζακ και δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης για την εγκυρότητα όσων έγραφε, αφού ανάμεσα σε όσα ανέφερε έκανε λόγο για  κομμένο αυτί του επόμενου πτώματος που θα έβρισκαν στη συνέχεια.
Το γράμμα εστάλη στις 27 Σεπτεμβρίου και μόλις 3 ημέρες μετά, η αστυνομία βρήκε την Κάθριν Έντοους με το ένα της αφτί κομμένο. «Αγαπημένο μου αφεντικό, έχω ξεκινήσει να δουλεύω με τις πόρνες και δεν σκοπεύω να σταματήσω να τις ξεσκίζω», είχε γράψει στον πρόλογο.
Saucy Jacky
Πρόκειται για μία καρτ ποστάλ που εστάλη την πρώτη Οκτώβρη του 1888 στο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της πόλης και προανήγγειλε το διπλό φονικό των Ελίζαμπεθ Στράιντ και Κάθριν Έντοους.
Ο Τζακ έγραψε πως «το χτύπημα θα είναι διπλό αυτή τη φορά», με την αστυνομία να τονίζει πως δεν πρόκειται για αναληθές γράμμα κάποιου εμμονικού, μιας και είχε ταχυδρομηθεί προτού οι Αρχές δηλώσουν επίσημα την εύρεση των δύο πτωμάτων. Κανένας δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για το «διπλό χτύπημα» πέρα από τον ίδιο τον δολοφόνο.
From Hell
Το «Γράμμα από την Κόλαση» ήταν ίσως το πιο μακάβριο «δώρο» του Τζακ στους ανθρώπους που ερευνούσαν την υπόθεση. Εστάλη στις 15 Οκτωβρίου στον Τζορτζ Λασκ, επικεφαλής της επιτροπής της «ομάδας επαγρύπνησης του Γουάιτ Τσάπελ, που είχε συσταθεί από απλούς πολίτες που ήθελαν να βοηθήσουν στις έρευνες κάνοντας περιπολίες στους δρόμους και μιλώντας με πιθανούς μάρτυρες και υπόπτους.
Στο δέμα που του παρέδωσαν, βρήκε και ένα ανθρώπινο νεφρό το οποίο ο Τζακ υποστήριξε πως ανήκε στην Κάθριν Έντοους. Το άλλο δεν εστάλη διότι –όπως υποστήριξε ο ίδιος- το είχε τηγανίσει και το είχε φάει! Επίσημη απόφαση για τον αν τελικά το νεφρό ανήκε πράγματι στο 4ο θύμα του Τζακ δεν υπήρξε ποτέ.
Τζακ, κατά κόσμον… Άαρον Κοσμίνσκι
Οι βασικοί ύποπτοι πίσω από τις άγριες δολοφονίες του Γουάιτ Τσάπελ υπήρξαν έξι: ο χειρουργός Γουίλιαμ Γκαλ, ο καλλιτέχνης Ουόλτερ Σίκερτ, ο κατασκευαστής παπουτσιών Τζον Πίζερ, ο κουρέας Τζορτζ Τσάπμαν, ο κομμωτής Άαρον Κοσμίνσκι και ο Δούκας του Κλάρενς, Εδουάρδος.


Και ο Άαρον Κοσμίνσκι ανάμεσα στους βασικούς υπόπτους...
Παρότι κατά καιρούς έχουν βρει τον Τζακ στο πρόσωπο διαφόρων υπόπτων, η απάντηση στα εγκλήματα του 1888 ήρθε 126 χρόνια μετά, όταν η εσάρπα της Κάθριν Έντοους που φυλασσόταν στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Σκότλαντ Γιαρντ ζητήθηκε για ανάλυση προκειμένου να εντοπιστεί πάνω σ’ αυτή ξένο DNA.


Άαρον Κοσμίνσκι
Η εσάρπα βρισκόταν στη νόμιμη κατοχή της οικογενείας του θύματος όταν ο 48χρονος επιχειρηματίας Ράσελ Έντουαρντς προσφέρθηκε να την αγοράσει έναντι αδράς αμοιβής προκειμένου να αναζητήσει την αλήθεια πίσω από τη σειρά εγκλημάτων του πιο διαβόητου serial killer όλων των εποχών. Το 2014, σε συνεργασία με τον διάσημο γενετιστή βιολόγο δρ. Τζάρι Λουέλεν που στο παρελθόν ανήκε στην ομάδα της Interpol και πλέον διδάσκει στο πανεπιστήμιο «Liverpool John Moores», κατάφερε αναλύοντας την εσάρπα να ταυτοποιήσει -εκτός από το DNA της Έντοους- και γενετικό υλικό ενός από τους έξι αρχικούς ύποπτους, αυτό του Πολωνού κομμωτή Άαρον Κοσμίνσκι.
Παρότι ο «αγώνας» της ταυτοποίησης είχε ξεκινήσει το 2011, η έρευνα καθυστέρησε να φτάσει στο τέλος της λόγω των χρόνων που είχαν περάσει από το έγκλημα και την αλλοίωση των στοιχείων. Παρόλα αυτά, ο Λουέλεν κατάφερε με την τεχνική των UV φωτογραφικών απεικονίσεων να εντοπίσει ίχνη σπέρματος στο ρούχο τα οποία όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια σχετίζονταν με τον Κοσμίνσκι.


Η εσάρπα της Κάθριν Έντοους που ενοχοποιεί τον Πολωνό κομμωτή
Για την ταυτοποίηση των δύο DNA συνεργάστηκαν δύο μακρινή απόγονοι των Έντοους και Κοσμίνσκι, η Κάρεν Μίλερ από τη μεριά του θύματος και μία απόγονος της κόρης του Πολωνού, η οποία όμως ζήτησε να μη δοθούν τα στοιχεία της στη δημοσιότητα. Από τις έρευνες προκύπτει πως ο «Τζακ» ήταν την χρονιά των φόνων 23 ετών. Ζούσε με τα τρία του αδέρφια στην οδό Γκρίνφιλτ του Γουάιτ Τσάπελ, 200 μόλις μέτρα από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα της Ελίζαμπεθ Στράιντ, όμως παρά τις υποψίες που είχε κινήσει, ουδέποτε βρέθηκαν αρκετά στοιχεία για τη σύλληψή του.


Η υπογραφή (;) του Κοσμίνσκι;
Το πιο τρομακτικό όλων είναι το γεγονός πως στο χάρτη της αστυνομίας που απεικόνιζε τα σημεία εύρεσης των θυμάτων σχηματιζόταν ένα επιβλητικό «Κ». Σύμπτωση; «Παιχνίδια» του Τζακ; Κανείς δεν έμαθε… Την εποχή εκείνη, άλλωστε, η γενετική, η βιολογία και τα τεχνικά μέσα της αστυνομίας και των ιατροδικαστών ουδεμία σχέση είχαν με τα αντίστοιχα σημερινά.
Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που ο θρύλος του «Τζακ του Αντεροβγάλτη» παρέμεινε ζωντανός για παραπάνω από έναν αιώνα και χρειάστηκαν τόσες δεκαετίες μέχρι να δοθεί η απάντηση στο ποιος τελικά ήταν ο υπαίτιος τόσων θανάτων. Ο Κοσμίνσκι πέθανε το 1919 σε ηλικία 53 ετών από γάγγραινα στο Leavesden Asylum.
Για κάποιους το μυστήριο έφτασε στο τέλος του. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως ο πραγματικός Τζακ θα μείνει για πάντα άγνωστος. Το σίγουρο είναι πως ο θρύλος του θα μείνει αναλλοίωτος όσα χρόνια κι αν περάσουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στον λαβύρινθο των αποφάσεων

  Αν κάποιος γυρίσει πίσω τον χρόνο και αλλάξει κάποιες από τις αποφάσεις που έχει πάρει προφανώς και θα αλλάξει τη ζωή του αλλά και δε θα γ...