Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Νόμος αποκαθηλώνει σοβιετικά μνημεία στην Πολωνία

panorama.am

Ένας αναθεωρημένος νόμος περί απαλλοτρίωσης που προβλέπει την απομάκρυνση των μνημείων και των ηρώων που συνδέονται με τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό σύστημα ισχύει στην Πολωνία. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι τροπολογίες σχετικά με τις αναμνηστικές τοποθεσίες εγκρίθηκαν από το Sejm, το εθνικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο και στη συνέχεια υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο Andrzej Duda. Τώρα έλαβαν νομική ισχύ. 


Το πολωνικό ινστιτούτο εθνικής μνήμης αναλαμβάνει το ρόλο του κύριου συμβούλου για το θέμα. Οι ειδικοί του είναι πεπεισμένοι ότι περίπου 230 μνημεία αφιερωμένα στον Κόκκινο Στρατό και που βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα εμπίπτουν στην κατηγορία αντικειμένων που διαφημίζουν τον κομμουνισμό, ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα μνημεία και οποιεσδήποτε άλλες τοποθεσίες αυτού του είδους δεν πρέπει να μνημονεύουν τα άτομα, τις οργανώσεις, τα γεγονότα ή τις ημερομηνίες που σηματοδοτούν τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό σύστημα. 

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τις πολωνικές αρχές ότι η Μόσχα δεν θα αφήσει αναπάντητο το νόμο και ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο , η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να δώσει εντολή στις κυβερνητικές υπηρεσίες και τμήματα να καταρτίσουν πιθανά περιοριστικά μέτρα κατά της Πολωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...