Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Τα δάκρυα αυτών που νίκησαν το ΙΚ


rudaw

ΕΡΜΠΙΛ, Περιφέρεια Κουρδιστάν - Δεκάδες άνθρωποι από το Κιρκούκ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στο Ερμπίλ την Πέμπτη, ζητώντας από τις ΗΠΑ να μιλήσουν, λέγοντας ότι δέχονται επίθεση από  τη  σιιτική Χασντ αλ Σαάμπι, που υποστηρίζεται από Ιράν, και χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα.

Οι ιρακινές δυνάμεις και η Hashd al-Shaabi κατέλαβαν τις αμφισβητούμενες περιοχές των επαρχιών Kirkuk και Nineveh αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Kirkuk. 

Η διαδήλωση έλαβε χώρα καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από την κυρίως σιιτική Hashd al-Shaabi, ήταν περίπου 50 χλμ. Νότια του Erbil, πρωτεύουσας της περιοχής του Κουρδιστάν. 

Πολλές αναφορές ανέφεραν ότι ο διοικητής των Quds του Ιράν, Qassem Soleimani, ήταν επί τόπου συμβουλεύοντας τις σιιτικές δυνάμεις. Ένας εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης επιβεβαίωσε στον Rudaw ότι ήταν «στρατιωτικός σύμβουλος» της δύναμης. Ο επικεφαλής της CIA, Mike Pompeo, επιβεβαίωσε ότι γνώριζε επίσης τις αναφορές. 


 
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αργότερα μια δήλωση που εκφράζει την ανησυχία του για τη βία κοντά στο Altun Kupri ή το Pirde έξω από το Erbil, καλώντας τις δύο πλευρές, τη Βαγδάτη και το Erbil, να συντονίσουν τις κινήσεις τους στις αμφισβητούμενες περιοχές, και τόνισε το καθεστώς των αμφισβητούμενων περιοχών σύμφωνα με το ιρακινό σύνταγμα.

Η κουρδική κυβέρνηση χαιρέτισε την δήλωση των ΗΠΑ καθώς δήλωσε ότι είναι έτοιμη να σταματήσει τις συγκρούσεις και ότι είναι ανοιχτή για να αρχίσει συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση χωρίς προϋποθέσεις. 

 

Φωτογραφίες: AFP / Safin Hamed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...