Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Αρχαίος χάρτης της Αρμενίας "ενοχλεί" τους Τούρκους-Όταν η ιστορία πονά

panorama.am

Ένας χάρτης που παρουσιάστηκε σε κοινοτική εκδήλωση στη Γερμανία στις 21 Οκτωβρίου προκάλεσε ταραχή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το  Ermenihaber αναφέρει μια εκδήλωση με τίτλο «Armenian History and Culture: Silent Ararat(Αρμενική Ιστορία και Πολιτισμός:Το σιωπηλό Αραράτ» που διεξήχθη στην Καθολική Εκκλησία της Κολωνίας από την αρμενική αρχιεπισκοπή της Κολωνίας, με χάρτη της αρχαίας Αρμενίας με όρια που φτάνουν μέχρι το σημερινή Τουρκική Samsun(Σαμψούντα) στα βόρεια και τη Mersin(Μερσίνη) στο νότο, καλύπτοντας την σημερινή επικράτεια της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. 


Ο χάρτης μοιράστηκε ευρύτατα από τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων και επικρ'ιθηκε από τους χρήστες σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων με πολλές επικρίσεις τόσο προς την αρμενική κοινότητα όσο και με κατηγορίες στους γερμανικούς επίσημους κύκλους για την έγκριση της εκδήλωσης.

Οι ανατολικές περιοχές της Τουρκίας (πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία) ήταν μέρος της ιστορικής πατρίδας των Αρμενίων με την ονομασία Δυτική Αρμενία που προέκυψε μετά την κατάτμηση της Μεγάλης Αρμενίας μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Σασσανίδικης Περσίας το 387 μ.Χ. 

Η περιοχή κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα και έγινε γνωστή ως Τουρκική Αρμενία ή Οθωμανική Αρμενία. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η ρωσική αυτοκρατορία κατέκτησε όλη την Ανατολική Αρμενία από το Ιράν, ενώ ο αρμένικος πληθυσμός του δυτικού τμήματος υπέφερε από τη συστηματική εξόντωση από την οθωμανική κυβέρνηση 1,5 εκατομμύριου Αρμένιους γνωστή  στην ιστορία ως Αρμενική Γενοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...