Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Με τη βοήθεια βιβλικού κειμένου προσπαθούν επιστήμονες να χρονολογήσουν την αρχαιότερη έκλειψη ηλίου

Solar eclipse
sputniknews.com

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή ημερομηνία που θεωρείται η παλαιότερη ηλιακή έκλειψη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι ακαδημαϊκοί είναι σίγουροι ότι η παλαιότερη ηλιακή έκλειψη που έγινε γνωστή πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου, 1207 π.Χ., αφού χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό βιβλικού κειμένου και αρχαίου αιγυπτιακού κειμένου για να το διαπιστώσει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Astronomy & Geophysics της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, η σημασία αυτού του χρονοδιαγράμματος θα μπορούσε τώρα να έχει συνέπειες για τη χρονολόγηση του αρχαίου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών των αιγυπτιακών φαραώ, ιδιαίτερα της βασιλείας του Ραμσή του Μέγα .


Βιβλίο του Ιησού του Ναυή: "Σημαντικό αστρονομικό γεγονός"

Το συγκεκριμένο βιβλικό κείμενο προέρχεται από το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης του Ιησού του Ναυή  και έχει προβληματίσει τους μελετητές εδώ και αιώνες, μέχρι τώρα, δηλαδή.

Καταγράφει ότι αφού ο Ιησούς οδήγησε τον λαό του Ισραήλ στη Χαναάν - μια περιοχή της αρχαίας Εγγύς Ανατολής που κάλυπτε το σημερινό Ισραήλ και την Παλαιστίνη - προσευχήθηκε: «Ήλιε, μείνε ακίνητος στον Γιβεών και Σελήνη στην κοιλάδα του Αιιαλόν.Και ο Ήλιος σταμάτησε, και η Σελήνη σταμάτησε, μέχρις ότου το έθνος εκδικήθηκε τους εχθρούς του. "

"Εάν αυτές οι λέξεις περιγράφουν μια πραγματική παρατήρηση, τότε ένα σημαντικό αστρονομικό γεγονός έλαβε χώρα - το ερώτημα για μας είναι  να καταλάβουμε τι  πραγματικά σημαίνει το κείμενο", δήλωσε ο καθηγητής Sir Colin Humphreys από το Τμήμα Επιστήμης και Μεταλλουργίας του Πανεπιστημίου του Cambridge , και συν-συγγραφέας του εγγράφου.

"Οι σύγχρονες αγγλικές μεταφράσεις, που ακολουθούν την μετάφραση του βασιλιά Ιάκωβου του 1611, συνήθως ερμηνεύουν αυτό το κείμενο πως σημαίνει ότι ο ήλιος και το φεγγάρι σταμάτησαν να κινούνται. Αλλά επιστρέφοντας στο αρχικό εβραϊκό κείμενο, αποφασίσαμε ότι μια εναλλακτική έννοια θα μπορούσε να είναι ότι ο ήλιος και η σελήνη μόλις σταμάτησαν να κάνουν αυτό που κάνουν κανονικά: σταμάτησαν να λάμπουν", πρόσθεσε.


Ο καθηγητής Humphreys, ο οποίος είναι επίσης συνεργάτης του κολλεγίου Selwyn, εξήγησε:

"Σε αυτό το πλαίσιο, τα εβραϊκά λόγια θα μπορούσαν να αναφέρονται σε μια ηλιακή έκλειψη, όταν το φεγγάρι περνάει ανάμεσα στη γη και τον ήλιο και ο ήλιος φαίνεται να σταματάει να λάμπει. Η ερμηνεία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η εβραϊκή λέξη μεταφράστηκε «σταμάτησε να κινείται» έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη που οι  Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν στα αρχαία αστρονομικά κείμενα για να περιγράψουν τις εκλείψεις.

Νέος κώδικας έκλειψης 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge έχουν αναπτύξει έναν νέο κώδικα έκλειψης ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις παραλλαγές της περιστροφής της γης με την πάροδο του χρόνου.

Από τους υπολογισμούς τους, έχουν καθορίσει τώρα ότι η μόνη δακτυλιοειδής έκλειψη που ήταν ορατή εκείνη  την εποχή ήταν στις 30 Οκτωβρίου 1207 π.Χ., το απόγευμα.

Εάν τα επιχειρήματά τους γίνουν αποδεκτά, δεν θα είναι μόνο η παλαιότερη ηλιακή έκλειψη που καταγράφηκε ποτέ - αλλά θα τους επιτρέψει να υπολογίσουν τις βασιλείες του Ραμσή του Μεγάλου και του γιου του Μέρνεπταχ με απόκλιση ενός χρόνου.

"Οι ηλιακές εκλείψεις χρησιμοποιούνται συχνά ως σταθερό σημείο για να χρονολογηθούν γεγονότα στον αρχαίο κόσμο.Χρησιμοποιώντας αυτούς τους νέους υπολογισμούς, η βασιλεία του Merneptah ξεκίνησε το 1210 ή το 1209 π.Χ .. Καθώς  είναι γνωστό από τα αιγυπτιακά κείμενα πόσο καιρό βασίλεψαν αυτός και ο πατέρας του , αυτό θα σήμαινε ότι ο Ραμσής ο Μέγας βασίλεψε από το 1210-1276 π.Χ., με ακρίβεια συν ή μείον ένα χρόνο, τις πιο ακριβείς ημερομηνίες που είναι διαθέσιμες ", δήλωσε ο καθηγητής Humphreys.

"Οι ακριβείς ημερομηνίες των Φαραώ υπήρξαν αντικείμενα κάποιας αβεβαιότητας μεταξύ των Αιγυπτιολόγων, αλλά αυτός ο νέος υπολογισμός, αν γίνει δεκτός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσαρμογή στις ημερομηνίες πολλών βασιλειών τους και να μας επιτρέψει να τις χρονολογήσουμε επακριβώς", πρόσθεσε.

Προηγούμενες προσπάθειες

Ο καθηγητής και ο συν-συγγραφέας του, Graeme Waddington, δεν είναι οι πρώτοι που υποστηρίζουν ότι το βιβλικό κείμενο μπορεί να αναφέρεται σε μια έκλειψη. Παλαιότεροι ιστορικοί ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν δυνατόν, ωστόσο, να διερευνηθεί αυτή η πιθανότητα περαιτέρω λόγω των πολύπλοκων υπολογισμών που θα απαιτούνταν.


Ανεξάρτητες αποδείξεις ότι οι Ισραηλινοί βρίσκονταν στη Χαναάν μεταξύ του 1500 και του 1050 π.Χ., βρίσκονται στη Στήλη  Μερνεπτάχ , ένα αιγυπτιακό κείμενο που χρονολογείται από τη βασιλεία του Φαραώ Μερνεπτάχ, γιου του γνωστού Ραμσή του Μεγάλου.
Το μεγάλο κομμάτι γρανίτη που φυλάσσεται  στο αιγυπτιακό μουσείο στο Κάιρο, λέει ότι ήταν χαραγμένο στο πέμπτο έτος της βασιλείας του Μερνεπτάχ και αναφέρει μια εκστρατεία στη Χαναάν, στην οποία νίκησε τον λαό του Ισραήλ.

Οι ιστορικοί χρησιμοποίησαν προηγουμένως αυτά τα δύο κείμενα για να χρονολογήσουν τις πιθανές εκλείψεις, αλλά δεν είχαν πετύχει, καθώς κοιτούσαν μόνο τις ολικές εκλείψεις όπου ο δίσκος του ήλιου φαίνεται να καλύπτεται πλήρως από το φεγγάρι.

Αυτό που απέτυχαν να λάβουν υπόψη, ήταν η πιθανότητα μιας ετήσιας έκλειψης, όπου το φεγγάρι περνάει ακριβώς μπροστά από τον ήλιο, αλλά είναι πολύ μακριά για να καλύψει το δίσκο οδηγώντας τελικά στην χαρακτηριστική εμφάνιση "δαχτυλιδιού φωτιάς".

Στον αρχαίο κόσμο, η ίδια λέξη χρησιμοποιήθηκε τόσο για ολικές όσο και δακτυλιοειδείς εκλείψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

 Οι ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα απέκτησαν, έπειτα από πολλές προσευχές και παρά το γεγονός ότι η Άννα δεν μπορούσε να κάνει παιδιά,  επιτέλους...