Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Γέφυρα




Όλα τα στραβά και τα ανάποδα στην Εκκλησία ένα αίτιο έχουν.Μία είναι η πηγή της "προδοσίας" που έχει συντελεστεί,απ' όπου ξεπήδησε το τέρας της εκκομίσκευσης.Οι κληρικοί(αλλά και οι λαϊκοί)έπαψαν να θεωρούν ως μέγιστο υπούργημα την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.Πήγε πίσω από τον καλλωπισμό του ναού,τα κατηχητικά,τα μαθήματα παραδοσιακών χορών ,τις ομιλίες και τις διαλέξεις.Έφτασε να θεωρείται σχεδόν δευτερεύουσας σημασίας.Ακούς να λένε για κληρικούς που κάνουν έργο και να αναφέρουν ναούς που έχτισαν,τοίχους που ζωγραφίστηκαν,ουρές πνευματικοπαιδιών-ακολούθων-οπαδών,δημόσιες παρεμβάσεις και λοιπά.Δεν ακούς για κάποιον πως είναι καλός κληρικός επειδή τελεί τη Θεία Λειτουργία με ηρεμία,με προσευχή και προσοχή.Αφού λοιπόν η γέφυρα μεταξύ Ουρανού και γης,το σημείο που ο θάνατος υποκλίνεται στη ζωή θεωρείται δευτερεύον-κι ας μη το λέμε φωναχτά- τι περιμένουμε να γίνει πέρα από τη φυσιολογική πια μεταμόρφωση του θεανθρώπινου οργανισμού σε γραφειοκρατικό;

Σκοτάδι



Δε ξέρω πόσο φοβερό ήταν το κακό που έκανε η κοπελιά που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι.Δεν μπορώ να φανταστώ τι ήταν αυτό που προκάλεσε και δικαιολόγησε στο μυαλό του δράστη/της δράστιδος τέτοιου είδους εκδίκηση.Πράγματι το σκοτάδι που κρύβουμε οι άνθρωποι μέσα μας είναι τόσο πυκνό που σχεδόν μπορούμε να το αγγίξουμε...

Δολοφονία




Ε,ναι.Δεν αλλάζουν τα πράγματα ακόμα κι αν βγήκε Πρόεδρος των ΗΠΑ Αφροαμερικάνος.Η ουσία μένει η ίδια.Δεύτερης και τρίτης κατηγορίας πολίτες παραμένουν.Και παρά και τις δικές τους ευθύνες,είναι φανερό πως ήταν θέμα χρόνο να γίνει κάτι τέτοιο.Αυτό που είναι τρομακτικό είναι πως η δολοφονία του Φλόιντ έγινε αργά και βασανιστικά.Δεν ήταν μια στιγμή έντασης,ένας πυροβολισμός,μια λάθος κρίση.Δεν μπορούσε να αντισταθεί,μπορούσαν να του περάσουν χειροπέδες,τον είχαν υπό πλήρη έλεγχο.Και φυσικά η οργή ξεχείλισε,επικράτησε το "βία στη βία" που θα γεννήσει κι άλλη βία τώρα αλλά και στο μέλλον...

Συμπτώσεις




Κάτι εξαιρετικό που παρατήρησα την εποχή του κορωνοϊού.Ομάδες του πέραν της αριστεράς χώρου,ακροδεξιοί δωδεκαθεϊστές και φανατικοί χριστιανοί είχαν ακριβώς ίδια ρητορική απέναντι στους Τσιόδρα-Χαρδαλιά και τους γιατρούς.Θεώρησαν,έτσι γενικά,πως οι γιατροί πήραν τον έλεγχο της χώρας και αποφάσισαν πως είναι χειρότεροι από τους πολιτικούς.Ακόμα έμοιαζαν πολύ τα επιχειρήματά τους με αυτά διάφορων φονταμενταλιστικών προτεσταντικών παρα-ομάδων και συνωμοσιολόγων των ΗΠΑ.Πολλές οι συμπτώσεις βρε παιδί μου...

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

O Αλ-Μαχντί

https://www.iranculture.gr/single-post/2020/04/10/%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%99%CE%BC%CE%AC%CE%BC-%CE%9C%CE%B1%CF%87%CE%BD%CF%84%CE%AF-%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84-%CE%B1%CE%BB-%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%BD%CF%84%CE%B9

Η πίστη σε ένα σωτήρα που θα έρθει στο πλήρωμα του χρόνου είναι κοινή σε πολλές θρησκείες. Στο Ισλάμ, ο σωτήρας αυτός είναι γνωστός ως Αλ-Μαχντί [Al-Mahdi, ο Καθοδηγούμενος]. Θα έρθει με θεία ευλογία και θα σκορπίσει στη γη δικαιοσύνη, αφού πριν επικρατούσε η αδικία και η καταπίεση. Συνοψίζοντας τα πιστεύω όλων των Μουσουλμάνων για τον Αλ-Μαχντί, ο Ιμπν Χαλντούν (Ibn Khaldun, 808/1406) γράφει:
«Ας γίνει γνωστό ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αφηγούνται όλες οι γενιές Μουσουλμάνων, ότι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα εμφανιστεί ένας άνδρας από την οικογένεια του Προφήτη Μοχαμμάντ και θα διαδώσει τη δικαιοσύνη. Οι Μουσουλμάνοι και γενικότερα όλοι οι άνθρωποι θα τον ακολουθήσουν και θα κυριαρχήσει στο Βασίλειο των Μουσουλμάνων. Το όνομά του θα είναι Αλ-Μαχντί.
Η ιδέα ενός σωτήρα που θα εγκαινιάσει μια περίοδο δικαιοσύνης όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου υπάρχει σε πολλούς στίχους του Κορανίου και στα χαντίθ. Για παράδειγμα, διαβάζουμε στο Κοράνι:

Ο Σίβα και ο Διόνυσος

research-shiva1
Ο θεός Σίβα αποτελεί το τρίτο πρόσωπο της τριάδας των μεγάλων θεών του Ινδουιστικού πάνθεου – Brahma, Vishnu και Shiva, που αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις της δημιουργίας, της συντήρησης και της καταστροφής του κόσμου αντίστοιχα. Ο Σίβα είναι ο θεός της καταστροφής, αλλά οι δυνάμεις και ιδιότητές του είναι πολλαπλές και πολυδιάστατες. Σαν Mahakala είναι ο μέγας χρόνος  που καταστρέφει και διαλύει τα πάντα. Η καταστροφή όμως του παλιού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αναδημιουργία, και για τον λόγο αυτό ο Σίβα λατρεύεται κυρίως με τη μορφή του φαλλού (lingam), το αρσενικό σύμβολο της αναπαραγωγής που το βρίσκουμε σε πέτρινη μορφή στους ναούς τοποθετημένο πάνω στο θηλυκό όργανο (yioni). Το lingam και το yioni αντιπροσωπεύουν την αρσενική και θηλυκή δύναμη που είναι αναγκαίες για κάθε δημιουργία.  

Johannes Lecküchner: ιερέας και οπλοδιδάσκαλος

Του Παναγιώτη Κλώνου, μέλους της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ΄Λέοντες’ και των Ελλήνων Ελεύθερων Ξιφομάχων (Meyer’s Freifechter Guild)
O Johannes Lecküchner γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας το 1430 και πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 1482 στο Χέρτσογκεναουραχ (Herzogenaurach), μια πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Erlangen-Höchstadt και ανήκει στη Βαυαρία. Το 1455 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1457 και χειροτονήθηκε ιερέας το 1459 με το βαθμό του Διακόνου (Βοηθός ιερέα). Την περίοδο 1480 -1482 ήταν Ιερέας της κοινότητας του Herzogenaurach μέχρι το θάνατό του.

Το μαντήλι στην ουκρανική κουλτούρα

Hustka00
Σήμερα, ένα κασκόλ είναι ένα αρκετά δημοφιλές αντικείμενο στην ντουλάπα μιας σύγχρονης γυναίκας, ένα φωτεινό και μοντέρνο αξεσουάρ. Μπορούμε λοιπόν να
επιστρέψουμε στην προέλευση, στον ξεχασμένο μυστικισμό των γυναικών;

Το μαντήλι είναι ένα σύμβολο της στοργής, της αγάπης, της πίστης, του αποχαιρετισμού, της θλίψης, του δέους και είναι σημαντικό τελετουργικό αντικείμενο. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Από τα παλιά χρόνια, στα εδάφη της Ουκρανίας το μαντήλι δεν ήταν μόνο ένα υποχρεωτικό κάλυμμα κεφαλής για τις παντρεμένες γυναίκες, αλλά και ένα ειδικό ιερό αντικείμενο, που παραδόθηκε από γενιά σε γενιά.

Saberdzneti(Ελλάδα στα γεωργιανά) : “η χώρα των σοφών”


Γράφει ο Χαράλαμπος Ανδριανόπουλος
Σε αντίθεση με τις ξένες ονομασίες της χώρας μας που πηγάζουν από τις λέξεις “Γραικός” (π.χ. αγγλ. Greece, ισπ. Grecia) και “Ιωνία” (π.χ. τουρκ. Yunanistan, αραβ. al-Yūnān), ευρέως διαδεδομένες στον δυτικό και τον μουσουλμανικό κόσμο αντίστοιχα, οι Γεωργιανοί έχουν μια ιδιαίτερη ονομασία για την Ελλάδα: την αποκαλούν “Saberdzneti”. Στις μεσαιωνικές και νεότερες γεωργιανές ιστορικές πηγές, η λέξη “Saberdzneti” (γεωργιανή γραφή: საბერძნეთი) εμφανίζεται ως ένας γεωγραφικός όρος που προσδιορίζει συγκεχυμένα την αρχαία Ελλάδα, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη μεσαιωνική συνέχεια της, γνωστή ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία [1]. Ύστερα οι Γεωργιανοί διατήρησαν αυτή την ονομασία για να προσδιορίζουν έτσι αποκλειστικά την Ελλάδα, και “berdzeni” (ბერძენი) τους Έλληνες [2].
Η επικρατέστερη εκδοχή, η οποία χαίρει και ευρύτατης ακαδημαϊκής αποδοχής, είναι ότι ο όρος “berdzeni” είναι στην ουσία μια διαφοροποίηση της γεωργιανής λέξης “brdzeni” (ბრძენი), που σημαίνει σοφός [3], επομένως Saberdzneti σημαίνει κυριολεκτικά “η χώρα των σοφών”, αναφερόμενη πιθανότατα στους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, όπως υπογραμμίζει κι ο ιστορικός Stephen H. Rapp [4]. Την ίδια ονομασία εντοπίζουμε με παραλλαγές και στα μεγκρελικά (Saberdzemo – საბერძემო) και τα αμπχαζικά (Barzentyla – Барзентәыла). Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το εθνωνύμιο “berdzeni” συσχετίζεται με τους Πελασγούς και βασίζεται σε υποθετικές γλωσσολογικές ομοιότητες μεταξύ αυτών των δύο λέξεων [5].

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Γιατί n Ἀνάληψη χαροποιεῖ τοὺς χριστιανούς;

Η Ανάληψη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού - δέκα τοποθετήσεις σε ...

https://www.agiazoni.gr/article.php?id=95178146043537534240

Gillet Lev Fr. ((1893- 1980))


Ἐὰν ἔχουμε ζήσει τὴ χαρὰ τῆς Πασχαλινῆς περιόδου, εἶναι σπάνιο νὰ μὴν νιώσουμε ἕνα σφίξιμο στὴν καρδιά, ὅταν ἔρχεται ἡ μέρα τῆς Ἀναλήψεως. Ξέρουμε πολὺ καλὰ ὅτι εἶναι μία ἀπὸ τὶς μεναλύτερες γιορτὲς τῆς Χριστιανοσύνης. Κι ὅμως, μᾶς φαίνεται σὰν ἀναχώρηση, σὰν χωρισμός, ὅτι ὁ Κύριός μας δὲν εἶναι πιὰ παρὼν μὲ τὸν ἴδιο ἀκριβῶς τρόπο. Οἱ μαθητὲς δὲν ἀντέδρασαν ἔτσι. Θὰ μποροῦσε ἡ λύπη νὰ τοὺς ἔχει καταβάλει, αὐτοὶ ὅμως ἀντιθέτως» ὑπέστρεψαν εἰς Ἱερουσαλὴμ μετὰ χαρᾶς μεγάλnς» (Λουκ. 24:36-53). Γιατί n Ἀνάληψη χαροποιεῖ τοὺς χριστιανούς;

Καταρχάς, διότι n δόξα τοῦ Κυρίου μας εἶναι πολύτιμη γιά μᾶς. Ἡ Ἀνάληψη ἐπιστέφει τὴν ἐπίγεια ἀποστολή Του. Ὁλοκλήρωσε τὸ ἔργο ποὺ Τοῦ ἀνάθεσε ὁ Πατήρ, καὶ πρὸς Αὐτὸν τείνει τώρα μὲ ὅλο τὸ εἶναι Του. Σὲ λίγο ὁ Πατέρας θὰ Τὸν ὑποδεχθεῖ, ὅπως ἁρμόζει στὴ νίκη ποὺ κέρδισε κατὰ τῆς ἁμαρτίας καὶ τοῦ θανάτου, μία νίκη ποὺ κατακτήθηκε μὲ τόσο πόνο. Σὲ λίγο θὰ δοξαστεῖ στὸν οὐρανό. Ἡ δόξα καὶ ἡ ἐπιθυμία τοῦ Κυρίου μας πρέπει νὰ εἶναι σημαντικότερες γιὰ μᾶς ἀπὸ τὴν «αἰσθητὴ παρηγοριὰ» ποὺ ἀντλοῦμε ἀπὸ τὴν παρουσία Του. Ἂς μάθουμε νὰ ἀγαποῦμε τόσο τὸν Κύριό μας, ὥστε νὰ χαιρόμαστε μὲ τὴ δική Του χαρά.

Ανάληψη

Ανάληψη του Κυρίου
Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Διον. Δράγα
Γιατί έγινε η Ανάληψη μετά από 40 μέρες και όχι αμέσως μετά την Ανάσταση; 
Ο αρχηγός της ζωής, που έλυσε τα δεσμά του θανάτου με την Ανάστασή του, συναναστράφηκε με τους μαθητές του επί σαράντα ημέρες και επιβεβαίωσε σ’ αυτούς την Ανάστασή του με πολλές αποδείξεις. Δεν ανέβηκε στους ουρανούς την ίδια ημέρα που αναστήθηκε, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αμφιβολίες και ερωτηματικά. Διαφορετικά, πολλοί από τους άπιστους θα μπορούσαν να προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Ανάσταση δεν ήταν παρά ένα ακόμη από τα όνειρα ευσεβών πόθων που γρήγορα έρχονται και πιο γρήγορα παρέρχονται. Για αυτό ακριβώς έμεινε ο Χριστός σαράντα ολόκληρες ημέρες στη γη, και εμφανίστηκε επανειλημμένα στους μαθητές του, και τους έδειξε τις ουλές από τα πληγές του, τους μίλησε για τις προφητείες που εκπλήρωσε με την ζωή και τα πάθη του ως άνθρωπος, και μάλιστα συνέφαγε μαζί τους.

«Μηδείς φοβείσθω θάνατον»


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/keimena-orthodoksis-theologias-3/4146-i-aporripsi-tou-thanatou

Μητροπολίτη Λεμεσοῦ Ἀθανασίου

Μηδενίστηκε γιά ἐμᾶς ὁ θάνατος, διότι ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ νίκησε γιά ἐμᾶς τό φόβο τοῦ θανάτου κι ἔτσι δέν ὑπάρχει θάνατος. Γι’ αὐτό τό λόγο στήν Ἐκκλησία δέν λέμε «νεκροταφεῖο» ἀλλά κοιμητήριο. Ὁ θάνατος εἶναι ἕνας ὕπνος «ἄχρι καιροῦ», διότι γιά τήν Ἐκκλησία οἱ ἄνθρωποι ζοῦν. Γι’ αὐτό προσευχόμαστε γιά τούς κεκοιμημένους, γι’ αὐτό αἰσθανόμαστε στή Θεία Λειτουργία ὅτι εἴμαστε ζῶντες ὅλοι. Ὁ Χριστός μέ τή Σάρκωσή Του νίκησε βασικά πράγματα. Νίκησε τό χῶρο, τό χρόνο καί τό θάνατο κι ἔτσι μέσα στό χῶρο τῆς Ἐκκλησίας τά πάντα ὑπερβαίνονται.

Ιοί και -ισμοί

http://anastasiosk.blogspot.com/2020/05/blog-post_930.html#more

Επισκόπηση:
 Μεταξύ Κορωνοϊού και Αφορισμού

Του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα Νανάκη

α) Ο αφορισμός
Το ουράνιο και επίγειο επιτίμιο της πανδημίας του κορωνοϊού, μάς έθεσε σε εμπόλεμη κατάσταση. Κερδίσαμε τη μάχη. Αντί να δοξάζουμε οι χριστιανοί τον Θεό, αντί να προσευχόμεθα να μην επανέλθει ο πειρασμός, όπως οι ειδικοί φοβούνται και είναι πολύ πιθανόν, έχομε εισέλθει στον πειρασμό λογισμών και διαλογισμών, υποκαθιστώντας τους ειδικούς επιστήμονες. Ο πειρασμός έφθασε μέχρι την ανάγνωση αφορισμού για τους: Κυριάκο, Νίκη και Νικόλαο.Πρόκειται για αφορισμό πουδιαβάστηκε εκ του ασφαλούς. Με170 μέχρι σήμερα νεκρούς για την πατρίδα μας, όταν η πρώτη φάση της παγκόσμιας δοκιμασίας, κόστισε για καθεμιά από τις ευρωπαϊκές μας χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία), περί τους 30.000 νεκρούς.
Οι χαρισματικοί Άγιοι Γέροντες Πορφύριος, Παΐσιος, Σοφία Κλεισούρας, Σωφρόνιος Έσσεξ, αλλά και στη σύνολη δισχιλιετή εμπειρία της Εκκλησίας μας, οι Άγιοι σιωπούσαν, προέβλεπαν και προέλεγαν. Και ερωτώ, γιατί όταν για όλους μας ξεκινούσε το πνευματικό επιτίμιο του κορωνοϊού, δεν έπεφτες σε προσευχή και θεωρία, προκειμένου να δεχθείς την αποκάλυψη της Χάριτος και να μας διαβεβαιώσεις εν Πνεύματι Αγίω, ότι οι Έλληνες δεν θα κινδυνεύσουν από τον κορωνοϊό, κατά την αποκαλυπτική σου ουράνια μαρτυρία;

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Εβίβα




Πώς με βλέπετε; Αν προτείνω τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με σφηνοπότηρα,ξεχωριστό για τον καθένα,βγαίνω ή δε βγαίνω άνετα ο αγαπημένος παπάς της ροζ αριστερής πτέρυγας και του νερουλιασμένου κεντροαριστερού εξωκοινοβουλευτικού χώρου;

Μη το ψάχνετε.Όσο οι παπάδες θεωρούν ως δευτερεύον έργο τη Θεία Λειτουργία και όχι ως το ένα και μοναδικό που θα πρέπει να τους απασχολεί και όλα τα άλλα να απορρέουν από αυτό,τέτοια φαινόμενα,με τους ανάλογους οπαδούς,θα πληθαίνουν.

Φιλόδοξος



Να μου λείπουν τα φλάμπουρα και οι επαναστάσεις και οι μάχες και οι αγώνες.Προτιμώ να βγω το νωρίτερο δυνατόν με μια καλή σύνταξη,να πεθάνω υγιής στα βαθιά μου γεράματα,αφού πιω μια τελευταία γουλιά καλό γλυκό κρασί.Φιλοδοξίες όχι αστεία...

Γρίφος




Πατήσανε Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος,δεν πατήσανε,δική μας η κοίτη,δική τους η κοίτη,βάζουμε φράχτη ,δε βάζουμε φράχτη.Πού ανήκει τέλος πάντων ο Έβρος.Μα στα ψάρια του βρε κουτά.Υπάρχουν ποταμίσια σύνορα;

Αντιός !



Τέλος από σήμερα και το δίδυμο Τσιόδρας-Χαρδαλιάς.Σας συμπαθήσαμε,σας εκτιμήσαμε,μακάρι να μη χρειαστεί να σας ξαναδούμε ούτε εσάς ούτε άλλους στις θέσεις σας.Χωρίς παρεξήγηση,ε;

Χιούμορ




Το χιούμορ το έδωσε δώρο ο Θεός στους ανθρώπους ως αντίβαρο στην απόγνωση.Γι'αυτό,όσοι το έχετε να το διαφυλάσσετε πολύ σχολαστικά...

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Η αρχαιότερη εκκλησία της Αιγύπτου

The oldest church in Egypt

https://www.coptsunited.com/Details.php?I=2666&A=41632

Samia Ayyad

Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια είναι η παλαιότερη εκκλησία στην Αίγυπτο και την Αφρική, χρονολογείται στον πρώτο αιώνα. Χτίστηκε στη θέση της οικίας του Αγίου Ανιανού που ήταν ο πρώτος που πίστεψε στον Χριστό από το κήρυγμα του Αγίου Μάρκου. Περιέχει επίσης περίπου 55 από τους πρώτους πατριάρχες της Κοπτικής Εκκλησίας.

Ο πατέρας Abram Emil, ιερέας του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια εξήγησε στο άρθρο του Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια ότι το κτίριο βίωσε πολλά στάδια ξεκινώντας από τον πρώτο αιώνα μέχρι το σημερινό κτίριο που ιδρύθηκε το 1870 κατά τη διάρκεια της αρχιερατείας του Πάπα Δημήτριου Β 'και ανακαινίστηκε το 1952 κατά τη διάρκεια της αρχιερατείας του Πάπα Γιουσέφ Β', οπότε μεγάλα τμήματα αυτού κατεδαφίστηκαν και ξαναχτίστηκαν.

Μικρόκοσμος



Ένας κινηματογραφιστής άγριας ζωής κατέγραψε μερικές πανέμορφες εικόνες από την μυστική ζωή μικροσκοπικών εντόμων.

Συγκεκριμένα, ο 36χρονος Τομά Μπλονσάρ από τη Λυών της Γαλλίας είναι γνωστός στο Διαδίκτυο για τα βίντεό του με λουλούδια και θαλάσσια ζωή.

Πολιτισμική κατάρρευση


https://searchingthemeaningoflife.wordpress.com/2020/05/20/the-turbulent-development-of-western-societies-dr-manos-danezis/#more-17114

Η στρεβλή ανάπτυξη των δυτικών κοινωνιών


Δρ Μάνος Δανέζης
Αστροφυσικός
Μέλος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Οι πρώτες αναλαμπές

Μετά την εποχή των παγετώνων οι πρωτόγονες ανθρώπινες κοινωνίες τρέφονταν από το κυνήγι και την καλλιέργεια της γης, ως εκ τούτου ήταν πολύ σημαντικό για αυτές να υπολογίζουν με μεγάλη ακρίβεια τις αλλαγές των εποχών του έτους. Αρχικά αυτό το επέτυχαν παρατηρώντας, χονδρικά και χωρίς μεγάλη ακρίβεια, τις διάφορες φυσικές και κλιματολογικές μεταβολές που ήταν αντιπροσωπευτικές της κάθε εποχής.

Με τη πάροδο του χρόνου, προκειμένου να έχουν έναν πιο ακριβή προσδιορισμό των εποχών, στράφηκαν στη παρατήρηση πιο σταθερών φυσικών φαινομένων στηριζόμενοι κυρίως στις παρατηρήσεις των άστρων. Αρχικά στηρίχθηκαν στη μελέτη των θέσεων του ήλιου, της σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων, συσχετίζοντας τες με τις εποχιακές αλλαγές. Για παράδειγμα οι Αιγύπτιοι έχοντας σαν βάση 36 λαμπρά αστέρια παρατηρούσαν τις στιγμές ανατολής του ηλίου και κάθε ενός από αυτά τα αστέρια. Η ταυτόχρονη ανατολή του ηλίου με κάποιου από αυτά τα άστρα σηματοδοτούσε μία εποχιακή εναλλαγή. Με τον τρόπο αυτό παρατήρησαν 36 εναλλαγές διάρκειας, περίπου 10 ημερών η κάθε μία.

Αντιμετωπίζοντας τους ιούς φυσικά


https://www.spartacus.gr/i-fysiki-antimetopisi-tis-iogenoys-loimoxis/

Ο Louis Pasteur υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα και ένας από τους πρώτους που επισήμαναν τον ρόλο των μικροβίων στη διαδικασία της ασθένειας. Η άποψη του για την καθοριστική σημασία αυτού του ρόλου δέχτηκε κριτική και μέχρι σήμερα αμφισβητείται. Υπάρχει μία άποψη ότι και ο ίδιος την αναθεώρησε λίγο πριν τον θάνατό του και δέχτηκε την κριτική (κυρίως από τον γάλλο επιστήμονα Antoine Béchamp) που υποστήριζε ότι τον μεγαλύτερο ρόλο σε μία μικροβιακή λοίμωξη τον παίζει το «έδαφος» (η φράση που του αποδίδεται είναι: «Ο Béchamp είχε δίκιο, το μικρόβιο δεν είναι τίποτα, το έδαφος – terrain – είναι τα πάντα»).

Ο εκφυλισμός όμως της θεωρίας του Pasteur έχει οδηγήσει σε έναν υπέρμετρο φόβο κάθε μικροβίου ως αποκλειστικού παράγοντα της ασθένειας.

Στοιχεία πρόληψης στην Παλαιά Διαθήκη

The ancient natural medicine, herbs and medicines
https://www.pemptousia.gr/2020/05/i-proliptiki-iatriki-stin-palea-diathiki/


Δήμητρα Μπότσαρη, Θεολόγος, Msc Θεολογίας, Msc Ειδικής Αγωγής


Όπως αναφέραμε σε συναφή ενότητα στην αρχή της εργασίας μας, οι νεώτερες έρευνες της ιατρικής τείνουν στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου, αλλά και εν γένει της Παλαιάς Διαθήκης, έχουν ως σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Οι θρησκευτικές τους αναγωγές δηλαδή, απλά προσφέρουν μία θεολογική κάλυψη σε προληπτικές ιατρικές πρακτικές. Γι’ αυτό και ο Μωυσής χαρακτηρίζεται ως ένας από τους αρχαιότερους υγιεινολόγους [1].

Από θεολογικής πλευράς η άποψη αυτή δεν φαίνεται να έχει αποδειχθεί και γι’ αυτό, παρά τις όποιες συναφείς έρευνες ή αναφορές, δεν έχει κυριαρχήσει. Η Π.Δ. ήταν και παραμένει η περιγραφή της ιστορίας του Ισραήλ και της σχέσης του Θεού με τον εκλεκτό λαό του[2].

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Εξέταση



Από το ποιοι σε συγχαίρουν γι'αυτά που γράφεις ή λες μπορείς να καταλάβεις αν είσαι σε σωστό ή σε λάθος δρόμο.Είτε πρόκειται για τη Θ.Κοινωνία είτε για πολιτική είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα.Εξέτασε τις απόψεις τους και αν είναι δυνατόν τις πράξεις τους και θα δεις που στέκεσαι κι εσύ.

Άκρα




Τα άκρα ακούγονται πάντα.Αυτά θορυβούν,αυτά είναι πομπώδη,αυτά τραβούν την προσοχή,αυτά εκμεταλλεύονται οι παρακμιακοί που θέλουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους(αυτός που θέλει να επιβάλλει την άποψή του είναι πάντα παρακμιακός) από τα δεξιά και τα αριστερά.Είναι όμως τόσο μακριά από την αλήθεια όσο η δεξιά από την ανάπτυξη και η αριστερά από τη κοινωνική δικαιοσύνη

Μυστικό




Το μυστικό,το μυστήριο,δεν μπορείς να το αποκαλύψεις ακόμα κι αν το ξέρεις ο ίδιος καλά.Μπορείς μόνο να δείξεις το δρόμο που θα πρέπει να πάρουν για να το ανακαλύψουν.Γιατί η ανακάλυψη είναι προσωπική πορεία του καθενός.Και φυσικά πρέπει και ο άλλος να θέλει να το βρει...

Παιδιά




Το επιβεβαιώσαμε αυτό τον καιρό.Όχι ότι δεν το ξέραμε.Κάποιοι άνθρωποι,από αρκετοί ως πολλοί,βαριούνται τα παιδιά τους.Δεν θέλουν να τα έχουν στο σπίτι,δεν θέλουν να τα έχουν "στα πόδια τους",να τους εμποδίζουν από το να συνεχίσουν τη ζωή τους και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.Μετά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί έχουμε την κοινωνία που έχουμε.

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Το ερώτημα




Μια ερώτηση που ακούστηκε πολύ τον τελευταίο καιρό είναι "αν έχουμε πολλή ή λίγη πίστη".Αν είμαστε πιστοί ή ολιγόπιστοι.Όμως η ερώτηση δεν είναι σωστή.Δε θα μας βοηθήσει να φτάσουμε κάπου.Το ερώτημα είναι αν έχουμε σωστή ή λάθος πίστη.Και μετά αν το λάθος οφείλεται σε εμάς ή σε αυτήν την πίστη.Αυτό είναι το ερώτημα που ξεβολεύει,που συγκλονίζει την ύπαρξη,που γκρεμίζει και χτίζει εκ νέου.

Ευθύνες




Όταν ένας νόμος όπως του Παρασκευόπουλου έχει αφήσει ελεύθερους ένα σωρό επικίνδυνους κακοποιούς δεν πρέπει για κάθε έγκλημα που αυτοί διαπράττουν να φέρουν ευθύνη και αυτοί που υποστήριξαν,ετοίμασαν και εφάρμοσαν αυτό το νόμο.Και όσοι τον άφησαν να ισχύει ακόμα;Γιατί έπρεπε για παράδειγμα η γυναίκα στην Κέρκυρα να απαχθεί και να βιαστεί για τις ιδεοληψίες και την ψηφοθηρία κάποιων;

Θρησκεία




Καταπληκτική η θρησκεία της επιστήμης.Έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει,να λέει αύριο τα ακριβώς αντίθετα από χθες και να θεωρείται πάντα αλάθητη.Έτσι οι μάσκες που προστατεύουν σήμερα δεν προστάτευαν χθες,τα παιδιά που ήταν φορείς επικίνδυνοι χθες δεν είναι σήμερα,το καλοκαίρι είναι και δεν είναι σύμμαχος και πάει λέγοντας.Και οι οπαδοί πάντα ζητωκραυγάζουν.Και κατηγορούν τους άλλους για δογματισμό...

Λόγχη




Γενναίος αυτός που κραδαίνει τη λόγχη.Μα αυτός που ξέρει πότε και πως να τη χρησιμοποιήσει νικά τις μάχες.Αυτός δε που νικά χωρίς τη χρήση λόγχης ονομάζεται σοφός.

Γνώμη που μετρά




Γράφουν σχετικοί και άσχετοι για τη Θεία Κοινωνία και αν μεταδίδει ασθένειες ή όχι.Πιστοί και άπιστοι,κληρικοί και λαϊκοί.Εμένα μου θυμίζουν ανθρώπους που γράφουν βιβλία σχετικά με τη βία,τον πόλεμο και τις συμπλοκές χωρίς να έχουν ρίξει ούτε χαστούκι.Καλό είναι μερικές φορές να σταματούν τη βοή τους οι φιλοσοφούντες και να ακούγονται αυτοί που έχουν την εμπειρία.Για παράδειγμα αυτοί που βρίσκονται σε χώρες της Αφρικής που μαστίζονται από ένα σωρό θανατηφόρες ασθένειες.Και λειτουργούν και κοινωνούν.Αυτοί που έχουν την εμπειρία έχουν και βαρύνουσα γνώμη.Οι υπόλοιποι απλά φλυαρούν.

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Ας ακούσουμε αυτούς που έχουν εμπειρία

Μητρ. Ναϊρόμπι:Στην Αφρική καταλύουμε μετά από ασθενείς με θανατηφόρες ασθένειες και δεν ασθενήσαμε ποτέ
https://www.orthodoxianewsagency.gr/sinenteykseis/mitr-nairompi-makarios-omologia-pisteos-apo-tin-afriki-gia-tin-theia-koinonia-adikoume-ton-idio-to-theo-kai-tin-istoria-tis-ekklisias-mas/

Για το πάθος και τη δίψα του ποιμνίου για τις Ιερές Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια στην Αφρική, και κυρίως για τη δύναμη που παίρνουν οι Αφρικανοί από τη Θεία Μετάληψη μίλησε ο Μητροπολίτης Γέρων Ναϊρόμπι, Yπέρτιμος και Έξαρχος Κένυας κ. Μακάριος, στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, σε μια εποχή που το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας έχει αμφισβητηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αν και η κυβέρνηση της Κένυας έλαβε μέτρα όπως όλες οι χώρες, οι λειτουργίες και η Θεία Κοινωνία δεν σταμάτησαν» ποτέ τονίζει ο Σεβασμιώτατος.

Στην τηλεφωνική του αυτή επικοινωνία μάλιστα αναφέρθηκε και στα 43 χρόνια που βρίσκεται στην Αφρική ως Ιεραπόστολος, λέγοντας ότι ποτέ η Θεία Κοινωνία δεν μετέδωσε ιούς παρόλο που στην Αφρικανική Ήπειρο οι θανατηφόρες ασθένειες είναι πολλές.

«Όμως οι άνθρωποι των διαφόρων φυλών επιθυμούν να ενωθούν με το Θεό και αυτό είναι το θαύμα» λέει ο Ιεραπόστολος Μητροπολίτης, «ότι ποτέ δεν είχαμε καμία ασθένεια που να μεταδόθηκε μέσω της Θείας Μεταλήψεως.

Ο π.Κάλλιστος Ware για το Αγ.Όρος

Παραμείνετε παράξενοι

Pipo de Clown - Wikipedia


Διάβασα κάτι πολύ έξυπνο και ουσιαστικό, που έλεγε ότι «η ζωή είναι πολύ σύντομη για να είμαστε φυσιολογικοί, παραμείνετε παράξενοι..». Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν καλά τι μας προτείνετε να μην αλλάξουμε; Όχι δεν προτείνω αυτό. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί η αλλαγή να γίνει εμμονή.

Εμένα προσωπικά με βοήθησαν οι εξής στάσεις ζωής να ξεμπλοκάρω την καθημερινότητα μου ώστε να ζω με όσο το δυνατό περισσότερη χαρά:

Μια λάθος κίνηση


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/4106-ioudaismos-me-kalymma-xristianismoy

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Είναι γνωστό ότι ο Ιουδαΐσμός, όπως και το Ισλάμ, είναι θρησκείες του Νόμου. Αυτό σημαίνει ότι η σωτηρία του πιστού εξαρτάται από την τήρηση των κανονισμών, των διατάξεων και των εντολών της θρησκείας. Η άρνηση της τήρησης του Νόμου ή η παρεκτροπή από αυτόν (εκούσια ή ακούσια), οδηγεί στην τιμωρία, η οποία εκφράζεται με τις διάφορες δοκιμασίες και, τελικά, στην κόλαση.

Τρέλα !

«Η γη είναι τετράγωνη!» – «Η ανοησία και ο φανατισμός βλάπτουν σοβαρά την υγεία»



  • Του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου
Πέρασαν δύο ολόκληροι μήνες από τότε που άρχισαν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην χώρα μας από τα οποία δεν εξαιρέθηκε η εκκλησία μας. Αν για όλους τους χριστιανούς ήταν μια περίοδος οδύνης για την στέρηση των ιερών ακολουθιών και ιδιαίτερα της θείας Λειτουργίας, για τους κληρικούς ήταν πολύ πιο οδυνηρή η περίοδος αυτή. Αναγκαστήκαμε να λειτουργούμε χωρίς το λαό, με άδειες εκκλησίες, με ό,τι αυτό σημαίνει. Αυτός όμως ο πόνος και η οδύνη έγινε αφόρητη από τις συνεχείς επιθέσεις, όχι τόσο των εκτός εκκλησίας, αλλά των μελών της εκκλησίας. Κυκλοφόρησαν αμέτρητα κείμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δυστυχώς με τους περισσότερους συντάκτες να παραμένουν στο σκοτάδι της ανωνυμίας. (Αναρωτιέμαι γιατί άραγε; Τί φοβούνται; Τόσο δειλοί είναι; Δεν τους λέει τίποτα ο λόγος του Χριστού στο δικαστήριο: «Ἐγώ παρρησία ἐλάλησα;»). Δεν υπήρξε μέτρο στις φωνές και στο θορυβώδη τρόπο με τον οποίο πολλοί νόμισαν ότι έπρεπε να υπερασπίσουν την εκκλησία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι κάποιες μέρες είχαμε ένα καταιγισμό μηνυμάτων – διαμαρτυριών με τα ίδια περίπου λόγια. Φως φανάρι βέβαια ότι ήταν κατευθυνόμενα από κάποιον «γέροντα». Είναι σαν τα ψηφίσματα. Γίνεται μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για κάποιο θέμα και στο τέλος όλοι εγκρίνουν το κείμενο που είναι έτοιμο από τις προηγούμενες μέρες. Δημοκρατικές διαδικασίες…
Μέσα λοιπόν στα μηνύματα αυτά επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: «Είστε προδότες. Αρνηθήκατε τον Χριστό. Σχίζετε την Εκκλησία. Θα χάσετε την ψυχή σας. Παραιτηθείτε. Είσαστε αφορισμένοι. Για να μην χάσετε την καρέκλα υποκύψατε στην άθεη κυβέρνηση κ.λπ. κ.λπ.». Έζησα και το χειρότερο: Τηλεφώνησε κάποιος και ουρλιάζοντας, άρχισε να με βρίζει με λεξιλόγιο του υποκόσμου. Με διαολόστειλε τρεις φορές κιόλας. Γιατί; Του στερώ τον Χριστό και δεν τον αφήνω να κοινωνήσει! Αυτός λοιπόν ο μαινόμενος άνθρωπος και πόσοι παρόμοιοι, αισθανόταν ότι ήταν έτοιμος να κοινωνήσει!

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Επιλογές




Ο καλύτερος κυνηγός στη φύση είναι το σαμιαμίδι μα οι άνθρωποι θαυμάζουνε τον λύκο. Η δεκαοχτούρα είναι το πιο επιτυχημένο πουλί όσον αφορά την επέκταση των πληθυσμών τους είδους μα οι άνθρωποι το γεράκι και τον αετό βάζουν σε σημαίες και θυρεούς. Το ψάρι μανδαρίνος είναι το ομορφότερο μα σύμβολο στη θάλασσα είναι ο καρχαρίας. Ο δράκος και όχι ο μονόκερως τραγουδήθηκε περισσότερο απ' τους βάρδους.

Ο άνθρωπος δε ζητά ούτε την ευημερία ούτε την τέχνη ούτε την ομορφιά. Την κτηνωδία αναζητά, την αγριότητα και την επιβολή. Αυτές είναι οι επιλογές του.

Μοίρα




Η μοίρα του επαναστάτη: Αν νικήσει γίνεται σαν τον τύραννο που νίκησε , αν συνεχίσει να μάχεται επί μακρόν παντού εχθρούς βλέπει, αν ηττηθεί συνήθως δεν το καταλαβαίνει...

Σημείο




Το τέλος και η αρχή συμπίπτουν στο σχήμα της ζωής.Είτε αυτό είναι μια γραμμή είτε ένας κύκλος.Έτσι εκεί που σηματοδοτείτε ένα τέλος , σηματοδοτείτε και μία εκκίνηση.Ενώ όμως η εκκίνηση είναι συνήθως αναμενόμενη και κρύβει πάντα ελπίδα,το τέλος είναι ξαφνικό τις περισσότερες φορές,κρύβει κούραση και στενοχώρια.Κι όμως πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σημείο.

Πικρή




Ο άνθρωπος πάντα θα θεωρεί πιο όμορφο και γλυκό το ταξίδι που δεν πήγε, το φιλί που δεν δόθηκε, το επάγγελμα που δεν ακολούθησε, τις επιλογές που δεν έκανε.Έτσι ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος.Δεν καταλαβαίνει πως ακόμα και τις επιλογές που δεν έκανε να ακολουθούσε,πάλι το ίδιο δυσαρεστημένος θα ήταν γιατί η ζωή θα έχει πάντα φυλαγμένη την πικρή γεύση στη τελευταία μπουκιά του φαγητού, όσο νόστιμο κι αν φαίνεται αυτό.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Μέγας Κωνσταντίνος

21 ΜΑΪΟΥ: Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος που δε σου είπαν


Ποιος έχει καθαρότητα ψυχής; Ας πούμε, ένα μικρό παιδί ή ένας μεγάλος Άγιος. Ποιος είναι ευλαβής; Ας πούμε, κάποιος που μαζεύει κάτι ιερό από τον δρόμο. Ποιος έχει ανδρεία; Αυτός που στέκεται ακούνητος, παρότι ορμάει απέναντι του ένας αντίχριστος ποταμός τριακοσίων ετών και ένα αλύπητο βασανιστήριο τριών αιώνων.

Καθαρός, ευλαβής, ανδρείος σημαίνει Μέγας και Άγιος Κωνσταντίνος

Επιχειρώντας να αφαιρέσεις τον Κωνσταντίνο από τη νοητή άμαξα της πορείας του Χριστιανισμού εις τους αιώνες, δεν αφαιρείς μία ή δύο, αλλά βρίσκεσαι να εξαρθρώνεις και τους τέσσερις τροχούς της φωτοβόλου αμάξης, την οποία πεισματικά και με διάκριση, ο αοίδιμος τη σπρώχνει ολομόναχος για να τη βγάλει από τις υγρασίες της σπηλιάς και να τη σύρει στο φως μίας έκτασης από την Ιρλανδία μέχρι την Ινδία, ιδρύοντας έπειτα και Πόλη, καταργώντας μία ολόκληρη Ρώμη, μόνο και μόνο για να ενθρονίσει τον Χριστιανισμό στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί να δεθεί και να γεννοβολήσει ο βυζαντινός πολιτισμός. Ο Κωνσταντίνος επιτυγχάνει με ακεραιότητα, με απόλυτο σεβασμό στους νόμους τους οποίους ο ίδιος νομοθετεί, με παροιμιώδη ευλάβεια προς ότι έχει ήδη παραδώσει ο Χριστιανισμός επί τρεις αιώνες και με μία ανίκητη ανδρεία, χωρίς την οποία δε νοείται κανένας Άγιος και κανείς Μεγάλος της Ιστορίας.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Αίρεση




Όσο οι χριστιανοί θα κοιτούν προς την πόλη και όχι την έρημο η πίστη θα αλλοιώνεται,θα γίνεται ιδεολογία,θα ψάχνει θαύματα όχι για να ενισχυθεί αλλά για να πείσει και να πειστεί.Αλλά αυτά δεν είναι η Αλήθεια.Και όταν μπαίνουν στο θρόνο της Αλήθειας και της Ζωής τότε δημιουργούν αίρεση και θάνατο.

Η ερώτηση




Κάποτε, ένας νεαρός,πολύ ερωτευμένος με μια κοπέλα,για να της αποδείξει πως δεν ήταν δυνατόν να κολλήσει από αυτή την μεταδοτική ασθένεια από την οποία τότε έπασχε,ήπιε από το ποτήρι της νερό.Πραγματικά αυτός ο νέος,δεν κόλλησε τίποτα.Του ήταν αδιανόητο πως μπορούσε να του προκαλέσει οποιοδήποτε κακό αυτή η κοπέλα.Δεν ξέρω πως αντέδρασε η νεαρή από αυτή την επίδειξη αγάπης ή πως εξελίχθηκε(και αν) η σχέση τους.Τη δεδομένη όμως στιγμή υπήρξε αυτό το θαύμα της ίασης.Η αγάπη επεκράτησε των φυσικών νόμων. Αν προσερχόμαστε με μια τέτοια αγάπη για τον Χριστό στο Ποτήριο,ποια ασθένεια δε θα οπισθοχωρήσει ; Η ερώτηση λοιπόν δεν είναι "αν" αλλά "πώς"

Ανήθικη ηθική




Βγήκαν τραγουδιστές και ηθοποιοί και μίλησαν για τη Θεία Κοινωνία.Χωρίς εξαλλοσύνες,χωρίς υπερβολές.Χωρίς κατάρες για τους "άλλους".Παρέδωσαν μαθήματα ήθους οι (κατά πολλούς εκκλησιαζόμενους) ανήθικοι.Πόσο λατρεύω αυτή την ανήθικη ηθική που έφερε ο Χριστός.Αυτή που όταν είχα μιλήσει σε κάποια σύναξη,οι ευγενέστεροι με κοίταζαν σαν να ήμουν πιωμένος...

Μυστικοί και μυστικιστές



Ο μυστικισμός σαν έννοια έχει κατασυκοφαντηθεί τόσο από τους ορθολογιστές που λυμαίνονται την πνευματική ζωή της Δύσης όσο και από τους φανατικούς φονταμενταλιστές της Ανατολής.Κυρίως όμως από "εκπροσώπους" του που προσκολλήθηκαν σε αυτόν λόγω της ανικανότητάς τους να σταθούν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο.

Κάποια στιγμή έγινε ένας διαχωρισμός .Οι μεγάλοι μύστες ονομάστηκαν μυστικοί(και στην Εκκλησία και σε άλλες θρησκείες) και η περιγραφή "μυστικιστές" απόμεινε για τους τσαρλατάνους.

Εν κατακλείδι,μυστικισμός είναι η τέχνη του να πορεύεσαι εν μέσω μιας θάλασσας ανόητων δογματιστών και τυφλών υλιστών χωρίς να γίνεσαι μούσκεμα.Γιατί σίγουρα θα βραχείς. 

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Καμία κανονικότητα


Volatile seagulls, safety concerns force Canada Post to suspend ...

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί κανονικότητα αυτή η κατάσταση.Ούτε "νέα μορφή" κανονικότητας ούτε "κάποια μορφή" κανονικότητας.Αυτό θα είναι πραγματική καταστροφή.Δεν μπορεί να υπάρξει κανονικότητα χωρίς τη χειραψία,την αγκαλιά,το φιλί.Και το γράφω εγώ που γενικά αντιπαθώ τους ανθρώπους και δεν θέλω πολλά πολλά μαζί τους.Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρούμε αυτή τη περίοδο ως έκτακτη,μεταβατική που τίποτα κοινό δεν έχει με την κανονικότητά μας.

Πορεία


Stare at seagulls to stop them stealing your snacks, study shows ...

Κι έτσι ανοίξαμε και πάλι τους ναούς,χτυπήσαμε τις καμπάνες,μαζευτήκαμε ,έστω και με αποστάσεις,λειτουργηθήκαμε,κοινωνήσαμε.Είδα ανθρώπους που πράγματι τους είχε λείψει ο εκκλησιασμός.Αν αυτό ήταν από πίστη ή συνήθεια δεν μπορώ να το πω.Καθένας και μια ξεχωριστή περίπτωση.Πάντως είδα χαρά.Είδα πως πήραν μια ανάσα.Κάτι είναι κι αυτό.Πορευόμαστε λοιπόν...

Η αγορά


SEAGULLS — casellaphotography

Η αγορά είναι αυτή που απαίτησε να επανεκκινηθεί η οικονομική ζωή.Η αγορά μας θέλει να δουλεύουμε,να ψωνίζουμε,να βγαίνουμε στις πλατείες έστω για ένα ποτό στο χέρι,να πηγαίνουμε στις παραλίες.Γιατί έτσι κινείται το χρήμα,έτσι δουλεύει το σύστημα ανεξαρτήτως ιδεολογικού πρόσημου.Αλλά γιατί να είναι η αγορά που ρυθμίζει τις ζωές μας; Αν οι άνθρωποι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την αγορά ποια είναι αυτή ζωή που θέλουμε να πάρουμε πίσω;Ζούμε στην ουσία για την αγορά,την οικονομία.Ας επελαύνουν τότε οι αρρώστιες μπας και νοσήσει και η αγορά και λυτρωθούμε από αυτήν...

Δε γίνεται


Dealing with a Seagull Manager - JEMS

Δε γίνεται να λες στο πλήθος "πήγαινε στη δουλειά,ψώνισε,πλήρωσε λογαριασμούς αλλά μην πας στην πλατεία ή στην παραλία.Μη διασκεδάζεις στο δρόμο".Άλλωστε το λένε οι ίδιοι,ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε χώρους.Τα μέτρα ασφαλείας που παίρνονται σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ σε καμία περίπτωση δεν προστατεύουν όταν ο κόσμος είναι σε πλήρη κίνηση.Να μην κοροϊδευόμαστε.Οπότε μη ζητάμε παλαβά πράγματα.Ανοικτά σχολεία και άδειες πλατείες,ανοικτά καταστήματα και κανείς στις παραλίες απλά δε γίνεται.Το πλήθος θα πάει ή και στα δύο ή πουθενά. Άλλο τις πρώτες μέρες που ακόμα δε ξέραμε πως θα πάει το πράγμα.Όταν κάθε εβδομάδα ανοίγεις και κάτι το μήνυμα είναι ότι "ξαναβγαίνουμε".Αν αρθούν τα μέτρα θα έχεις να αντιμετωπίσεις και συνάξεις.Ειδικά όταν διοργανώνεις κινητές συναυλίες και εγκαίνια πλατειών.Έτσι πάνε αυτά.

Αυτό


Scientists dream of designing seagull winged plane - The Week

Θα ήταν πολύ θετικό αν το αθέατο,με αφορμή την πανδημία πάρει και πάλι τη θέση του στη ζωή των ανθρώπων.Όχι υπό τη μορφή αγκίστρωσης σε δόγματα που καλά καλά δεν καταλαβαίνουμε,ούτε με την αναζήτηση μαγικών και θαυμάτων.Μιλάω για το αθέατο,το αόρατο,που βρίσκεται εκεί ,στις καθημερινές και συνηθισμένες  δραστηριότητές μας.Αυτό που δίνει πράγματι νόημα σε όλα αυτά.Το αόρατο που δε στέκει σε ηθικούς κανόνες και τυπολατρείες.Αυτό που δεν μπορεί να το κατανοήσει η επιστήμη αλλά ούτε-πολλές φορές- και η θρησκεία.Αυτό που μας καλεί,που έλκει την ανθρώπινη ψυχή τόσο πολύ ώστε να μεταμορφώνει τον πίθηκο στο επιστέγασμα της δημιουργίας.Αυτό που το εξοβελίσαμε με αποτέλεσμα να γίνουμε το χείριστο των κτηνών.

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Το Στοίχημα του Αγίου Βενέδικτου

R&N: Το “Στοίχημα του Αγίου Βενέδικτου“** για το οποίο αρχίζουμε να μιλάμε στη Γαλλία χάρη στο βιβλίο σας, συζητήθηκε επί μακρόν από τους χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βιβλίο σας είναι καρπός της προσωπικής σας εξέλιξης;
ROD DREHER: Όχι, η θέση μου ήταν αρκετά σταθερή τουλάχιστον από το 2005, αλλά για πολύ καιρό το Στοίχημα του Αγίου Βενέδικτου συζητήθηκε μόνο μέσα σε ένα μικρό κύκλο διανοουμένων και δημοσιογράφων, κυρίως καθολικών. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2015, υπήρξε ένα έκτακτο γεγονός: Η Ιντιάνα, μια συντηρητική πολιτεία, προσπάθησε να περάσει έναν νόμο που να εγγυάται ελάχιστη θρησκευτική ελευθερία στις επιχειρήσεις, ιδίως όσον αφορά διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντέδρασαν σε εθνικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας το μέτρο μισαλλόδοξο. Η απάντησή τους ήταν πολύ ισχυρή και η πολιτεία υποχώρησε. Ήταν η πρώτη φορά – καθώς οι εταιρείες παραμένουν ουδέτερες – που έπαιρναν θέση, και αυτή η σημαντική στάση δεν ήταν χωρίς συνέπειες.

Το μυστήριο προϋποθέτει την ευθύνη


Ένας διακεκριμένος θεολόγος εξηγεί γιατί η Ανάσταση καταλύει τη δυστυχία της ιδιώτευσης, μας καλεί σε μία επανατοποθέτηση στο ζήτημα της Θείας Ευχαριστίας και διατρανώνει την πίστη του ότι η αγάπη θα νικήσει το φόβο.

Συνέντευξη του Χρυσόστομου Σταμούλη στον Σπύρο Ζωνάκη

«Το μυστήριο προϋποθέτει την ευθύνη, την πραγματικότητα του ενιαίου σώματος, την ιστορικότητα και τα φυσικά δεδομένα, αλλά κυρίως και κατεξοχήν την ελευθερία και τη συνεργιακή διάθεση του ανθρώπου,  η μαγεία δεν προϋποθέτει καμία ευθύνη. Ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να προσέλθει στο μυστήριο προσέρχεται με όλη του την ευθύνη. Αυτό που πρέπει να αναδεικνύει η εκκλησία, αλλά και  όλες οι θρησκευτικές κοινότητες, είναι το μυστήριο της ευθύνης. Ο πιστός, δηλαδή, θα πρέπει να στέκεται με ευθύνη απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του και εντός του και όχι να περιμένει έτοιμες μαγικές λύσεις», σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «σχεδία» ο καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, μουσικός και συνθέτης Χρυσόστομος Σταμούλης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί έχουμε ανάγκη μιας νέας θεολογίας μετά τον κορωνοϊό, στηλιτεύει τη μαγική θεώρηση της εκκλησιαστικής ζωής, καταθέτει τις δικές του σκέψεις για τον φετινό εορτασμό της Ανάστασης, αλλά και για τον έντονο διάλογο αναφορικά με την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Μπορούμε να περπατήσουμε ανάλαφρα, με μικρές αποσκευές, έτοιμοι να φανταστούμε έναν άλλο κόσμο


https://edromos.gr/i-pandimia-einai-mia-thyra-gia-ton-kainourio-kosmo-tis-arountati-roi/

Η Αρουντάτι Ρόι είναι διεθνούς φήμης Ινδή συγγραφέας και αγωνίστρια. Κείμενα και παρεμβάσεις της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στον Δρόμο (βλ. edromos.gr/tag/αρουντάτι-ρόι/). Το πιο γνωστό ίσως μυθιστόρημά της, «Ο Θεός των μικρών πραγμάτων», κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Επίσης από τις εκδόσεις Α/συνεχεια κυκλοφορεί το βιβλίο της «Βαδίζοντας με τους συντρόφους». Στο άρθρο της για την πανδημία μας ταξιδεύει στην απελπισία της Ινδίας την εποχή του κορωνοϊού και αφήνει ένα παράθυρο για την επόμενη μέρα, όχι μόνο για τη χώρα της αλλά για όλο τον πλανήτη.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο «έγινε viral» τώρα χωρίς να τρέμει λίγο; Ποιος μπορεί να κοιτάξει οτιδήποτε άλλο –μια λαβή πόρτας, ένα κουτί από χαρτόνι, μια τσάντα με λαχανικά– χωρίς να φανταστεί ότι εκείνες οι αόρατες, ούτε νεκρές, ούτε ζωντανές, άμορφες κουκίδες περιμένουν να προσκολληθούν στους πνεύμονές μας;
Ποιος μπορεί να σκεφτεί να φιλάει έναν ξένο, να ανεβαίνει σε ένα λεωφορείο ή να στέλνει το παιδί του στο σχολείο χωρίς να αισθάνεται πραγματικό φόβο; Ποιος μπορεί να σκεφτεί μια συνηθισμένη ευχαρίστηση και να μην αξιολογήσει τον κίνδυνό της; Ποιος από εμάς δεν έγινε αλμπάνης επιδημιολόγος, ιολόγος, στατιστικολόγος και προφήτης; Ποιος επιστήμονας ή γιατρός δεν προσεύχεται κρυφά για ένα θαύμα; Ποιος ιερέας –τουλάχιστον στα κρυφά– δεν παραδίνεται στην επιστήμη;
Ακόμη και όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται, ποιος δεν θα μπορούσε να ενθουσιαστεί από το φίνο τιτίβισμα των πουλιών στις πόλεις, από τα παγόνια που χορεύουν στις διαβάσεις των δρόμων και από τη σιωπή στους ουρανούς;
Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυτή τη βδομάδα ανέβηκε πάνω από ένα εκατομμύριο. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει**. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός θα διογκωθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως περισσότερο. Ο ιός έχει μετακινηθεί ελεύθερα κατά μήκος των εμπορικών δρόμων και του διεθνούς κεφαλαίου και η τρομερή ασθένεια που προκάλεσε έχει κλείσει τους ανθρώπους στις χώρες τους, στις πόλεις τους και στα σπίτια τους.

Ο Άγιος Αθανάσιος Αρχιεπίσκοπος Χριστιανουπόλεως (17 Μαΐου)

Agios Athanasios Xristianoupoleos
http://www.imconstantias.org.cy/42047/

Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε στην Καρύταινα της Γορτυνίας περί το 1640 και το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κορφηνός. Οι γονείς του ονομάζονταν Ανδρέας και Ευφροσύνη και είχαν ακόμη τρία τέκνα. Υποθέτουμε πώς τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην γενέτειρά του και στην συνέχεια μάλλον φοίτησε στην περίφημη σχολή της μονής Φιλοσόφου και αργότερα, ως κληρικός, στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν ο Αναστάσιος βρισκόταν σε ηλικία γάμου, οι γονείς του παρά την επιθυμία του να ακολουθήσει τη μοναχική πολιτεία, επέμεναν να τον νυμφεύσουν. Ο πατέρας του μάλιστα, χωρίς κάν να έχει την σύμφωνη γνώμη του υιού του, τον αρραβώνιασε στην Πάτρα με την θυγατέρα ενός πλούσιου άρχοντος και στην συνέχεια τον έστειλε στο Ναύπλιο να προμηθευθεί τα γαμήλια πράγματα. Ο Αναστάσιος υπάκουσε στην πατρική εντολή και ξεκίνησε για το Ναύπλιο. Στον δρόμο του πέρασε και από το εκκλησάκι της Παναγίας στο Βιδόνι, κοντά στο χωριό Σύρνα και ζήτησε την θεία φώτιση.

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Αγριόσκυλα και μαύρες χήρες



Ο θαυμασμός των κυνηγών.Αυτό το πρωτόγονο αίσθημα που έχει φωλιάσει για τα καλά στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής,σε σκοτεινά μέρη που δεν εξελίχθηκαν και θα αργήσουν πολύ να εξελιχθούν.Αυτός το ενδόμυχο συναίσθημα είναι που γεννά αγριόσκυλα και μαύρες χήρες.Εκεί βρίσκεται η γενεσιουργός αιτία του κακού.

Ιστοί


Θεωρώ πως η ζωή είναι ένας εξαιρετικά πολύπλοκα υφασμένος ιστός.Κάθε νήμα του ιστού αντιπροσωπεύει τις επιλογές που κάνουμε και που μας οδηγούν σε χιλιάδες άλλες διακλαδώσεις οι οποίες αποτελούν τα σημεία στα οποία επιλέγουμε την κατεύθυνση που κάθε φορά θα πάρουμε και θα μας οδηγήσει σε κάποιες καταστάσεις ευχάριστες ή (συνήθως) δυσάρεστες.Μια μικρή,μια ελάχιστη λεπτομέρεια,μια φαινομενικά ανεπαίσθητη επιλογή,μπορεί να αλλάξει εντελώς τη πορεία της ζωής.

'Ηττα


Δεν το παραδεχόμαστε.Δεν τολμάμε να το πούμε πουθενά.Μα είναι αλήθεια.Η επιστήμη μας,η τέχνη που μας έδινε την αίσθηση παντοδυναμίας και θεϊκότητας που τόσο απεγνωσμένα επιθυμούμε ηττήθηκε.Ο ιός θριάμβευσε.Θέρισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και συνεχίζει ακάθεκτος να τυραννά μεγάλες δυνάμεις της ανθρωπότητας.ΗΠΑ,Ρωσία,Γαλλία και άλλες χτυπήθηκαν τόσο σφοδρά και ανελέητα παρά την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο.Το μόνο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης μας ήρθε από τον Μεσαίωνα.Καραντίνα και κλείσιμο στο σπίτι.Και ο άνθρωπος των σπηλαίων κλαίει και οδύρεται στην καρδιά του homo sapiens.

Γεύση



Θα ξανανοίξουν οι ναοί.Και θα επιστρέψουν ιερείς και πιστοί.Όλοι ίδιοι με πριν.Απαράλλακτοι.Μόνο κάπως φοβισμένοι αρχικά και για λίγο καιρό.Ίδιοι όμως.Και οι άγγελοι θα κλάψουν.Θα κλάψουν γοερά για τους ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι το αλάτι της γης αλλά όχι μόνο δε νοστιμίζουν το φαγητό πια αλλά του χαλάνε και τη γεύση...

Πραγματική δικαιοσύνη



Δεν έχει πραγματικά σημασία η ποινή.Σημασία έχει να εκτελείται.Σημασία έχει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε ποιοι όρισαν τις ποινές,ποιοι τις ελάφρυναν,γιατί και για ποιους.

Σημασία έχει ποιοι έκαναν τι και γιατί κατά τη διάρκεια της δίκης.Αλλά να σας πω;Σε τελική ανάλυση κι αυτό σημασία δεν έχει.Σε 10-20-30 χρόνια θα βγουν αυτοί και θα συνεχίσουν τις ζωές τους,όπως τις συνεχίσουν.Ακόμα κι αν τους κρεμάσουν και τους αφήσουν να τους φάνε τα κοράκια(κάτι που θα ικανοποιούσε το περί δικαίου αίσθημα) πάλι τίποτα δε θ'αλλάξει.Απλά θα χτυπήσουμε το σύμπτωμα.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Κύριε υφυπουργέ παρά τω πρωθυπουργώ...

Fan art Metallica And Justice For All vector geometric - Album on ...

Γιατί δεν παραιτηθήκατε ακόμα, μετά από την παρέμβασή σας σε δίκη που δεν έχει τελειώσει; 
Γιατί κύριε υφυπουργέ θεωρήσατε τόσο σοβαρό θέμα την αγόρευση της εισαγγελέως ώστε να αφιερώσετε ολόκληρο κείμενο εναντίον της;
Ποια άλλη παρέμβαση έχει κάνει μέλος της κυβέρνησης,οποιασδήποτε κυβέρνησης, σε τέτοιου είδους δίκη;
Δεν μπορεί μια εισαγγελέας να φρίξει από την αγριότητα και την αμετανοησία των θυτών σε ένα τέτοιο έγκλημα;
Κύριε υφυπουργέ παρά τω πρωθυπουργώ,μιλήσατε εκφράζοντας προσωπική άποψη ή όπως δείχνει η θέση σας,εκφράσατε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό;

Γκρεμό ή ρέμα ;

Cartoon Jester Royalty Free Cliparts, Vectors, And Stock ...

Τι πράγμα κι αυτό.Δυο παρατάξεις λυμαίνονται την εξουσία σε αυτόν τον τόπο.Η μία αποφυλακίζει τους εγκληματίες και η άλλη δεν τους δικάζει καν ! Ποιος θα μας φυλάξει από αυτούς που μας φυλάνε;

Μέλλον

Stańczyk (painting) - Wikipedia

Τι είναι το μέλλον; Πώς διαμορφώνεται;Είναι αναπόφευκτο,γραμμένο που δεν αλλάζει από τη μέρα που γεννιόμαστε ή αλλάζουν οι αμέτρητες πιθανότητες με κάθε επιλογή που κάνουμε;Και πώς παίρνουμε τις αποφάσεις μας που το επηρεάζουν ; Είναι αποτέλεσμα σκέψεων και εκτιμήσεων όπως νομίζουμε ή καθοδηγούμαστε από κάποια αόρατη χείρα;

Κι αν;

Inquisition - Wikipedia

Κι αν η Ιερά Εξέταση είχε δίκιο; Αν πράγματι όλοι και όλες αυτές που κυνηγούσαν ήταν μάγοι και μάγισσες;Πέρα από την πολιτική εκμετάλλευση του θεσμού από βασιλιάδες της Δύσης.Η Ιερά Εξέταση κατηγορήθηκε όταν οι άνθρωποι έπαψαν να πιστεύουν στη μαγεία.Δεν υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο εναντίον των Ιεροεξεταστών.Μετά ο θεσμός απέκτησε δύναμη και πάρε δώσε με τους άρχοντες και έπαιξε και άλλα παιχνίδια.Την υπερβολική εξουσία την ακολουθεί η διαφθορά και την διαφθορά η παρακμή.Αλλά για την ουσία της υπόθεσης δεν έχουμε κάποιο στοιχείο.Μόνο ότι δεν πιστεύουν οι περισσότεροι στη μαγεία.Ή ότι όλοι έχουν δικαίωμα να εξασκούν ό,τι τους κατεβαίνει.Ή ότι η μαγεία και οι μάγοι και οι μάγισσες δεν είναι κάτι το διαβολικό.Όπως με τις wiccans.Και ξαναρωτώ.Αν είχαν δίκιο;Αν αντιμετώπιζαν πράγματι δυνάμεις του κακού;Αν απλά ηττήθηκαν και την ιστορία την έγραψαν οι νικητές;

Φίλε Νίκο,σου έστρωσα χαλί να παίξεις μπάλα...

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...