Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ο Ρουχανί θεωρεί ενοχλητική την αναστολή του Ζωροάστρη μέλους του συμβουλίου του Yazd,Sepanta Niknam

payvand

Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί εξέφρασε την ελπίδα ότι η μακρόχρονη κρατική διαμάχη για την αναστολή ενός Ζωροάστρη μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου του Yazd στο νοτιοανατολικό Ιράν θα επιλυθεί από το ανώτατο όργανο διαιτησίας της χώρας.

"Είναι πραγματικά ενοχλητικό να βλέπεις να ρίχνονται  αμφιβολίες σε έναν μη μουσουλμάνο αφού έχει κερδίσει την ψήφο του λαού σε εκλογές και να τίθενται ερωτήματα σχετικά με το εάν θα μπορούσε να είναι μέλος ενός συμβουλίου ή όχι", δήλωσε ο μουσουλμάνος Σιίτης σε μια ομιλία του σε ομάδα μουσουλμάνων σουνιτών ακαδημαϊκών στην Τεχεράνη στις 2 Ιουνίου 2018.


"Φυσικά, το Κοινοβούλιο έχει κάνει μερικά καλά βήματα και ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Ωφελιμότητας θα λάβει μια θετική απόφαση από αυτή την άποψη", πρόσθεσε.

Το άρθρο 112 του Συντάγματος του Ιράν δίνει στο Συμβούλιο Ωφελιμότητας την εξουσία να επιλύει διαφορές μεταξύ του Συμβουλίου των Φρουρών και του Κοινοβουλίου όταν φτάνουν σε αδιέξοδο σε ένα θέμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, λίγους μήνες μετά την εκ νέου εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο του Yazd με περισσότερες από 21.000 ψήφους, η έδρα του Sepanta Niknam αναστάλθηκε με δικαστική απόφαση όταν ο  Ali Asghar Bagheri, υποψήφιος μουσουλμάνος που δεν κέρδισε θέση στις εκλογές, υπέβαλε ένσταση.

Ο Νικνάμ, 32 ετών, είναι επικεφαλής του Zoroastrian Association, με έδρα το Yazd. Αναγνωρισμένοι στο Σύνταγμα, οι οπαδοί της Ζωροαστιανής πίστης στο Ιράν μειώθηκαν σε περίπου 25.000 από το 2011, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία απογραφής.

Η νοτιοανατολική Ιρανική πόλη Yazd φιλοξενεί μερικά από τα πιο σεβαστά θρησκευτικά αξιοθέατα του Ζωροαστρισμού. Οι οπαδοί της αρχαίας προ-ισλαμικής πίστης έχουν ζήσει στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2018, αφού το Κοινοβούλιο και το σώμα εποπτείας του, το Συμβούλιο των Φρουρών δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμβιβασμό σχετικά με τη διακήρυξη του Συμβουλίου των Φρουρών ότι σε μη μουσουλμάνους θα έπρεπε να απαγορεύεται  να κατεβαίνουν σε εκλογικές περιφέρειες με πλειοψηφία μουσουλμάνων, η διαφορά παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Ωφελιμότητας.

Σε ένα μήνυμα προς το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ζωροαστρών στην Τεχεράνη στις 2 Ιουνίου 2018, ο Ρουχανί χαρακτήρισε τον Ζωροαστρισμό ως "θεία θρησκεία".

"Η συνεχής παρουσία της Ζωροαστρικής θρησκείας στο Ιράν έχει αντίκτυπο στους οπαδούς των θεϊκών θρησκειών σε τομείς πολιτισμού και πολιτισμού", έγραψε. "Οι Ιρανοί πιστεύουν σε ένα μόνο Θεό και η Ζωροαστριανή πίστη είναι μια θεϊκή θρησκεία με σταθερές και στέρεες ρίζες μαζί με το Ισλάμ και τις  άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες".

Σε απάντηση του μηνύματος του Ρουχανί και ενός παρόμοιου από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ali Larijani, ο Niknam απάντησε ότι ελπίζει ότι οι λέξεις θα ακολουθηθούν από πράξεις.

Κ. Ρουχανί, κ. Larijani, αισθάνθηκα περήφανος που ο πρόεδρος και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας μου σέβονται τα δικαιώματα άλλων θρησκειών. Έχω ακούσει τα μηνύματά σας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ζωροαστρών αλλά, δυστυχώς, αισθάνθηκα περισσότερο τις ενέργειες άλλων αρχών σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων.Όπως λέει η αρχαία παροιμία, άλλο να ακούς άλλο να βλέπεις ".

Τον Σεπτέμβριο του 2017, το Παράρτημα 45 του Διοικητικού Δικαστηρίου στο Yazd ανέστειλε τη συμμετοχή του Νικνάμ στο συμβούλιο βάσει απόφασης του Συμβουλίου των Φρουρών που εκδόθηκε μερικές ημέρες πριν από τις προεδρικές και τοπικές εκλογές του Ιράν το Μάιο του 2017.

Σε επιστολή του, εξ ονόματος του Συμβουλίου των Φρουρών στις 18 Απριλίου 2017, ο εξαιρετικά συντηρητικός πρόεδρος Αχμάντ Γιανατί έγραψε ότι οι άνθρωποι από τις  θρησκευτικές μειονότητες δεν θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι στις εκλογικές περιφέρειες μουσουλμανικής πλειοψηφίας , διότι κάτι τέτοιο θα έρχονταν σε αντίθεση με τις απόψεις του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας , Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, "και είναι συνεπώς εναντίον των δογμάτων της Σαρία [Ισλαμικού νόμου]."

Το ιρανικό Σύνταγμα αναγνωρίζει τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και τον Ζωροαστρισμό ως επίσημες θρησκευτικές μειονότητες.

Πολλοί αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ali Larijani, αντιτίθενται στη θέση του Συμβουλίου της Φρουράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...