Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Η Λίμνη Τουρκάνα της Κένυας μπήκε σε λίστα βιότοπων που κινδυνεύουν

Lake Turkana, desert lake

theeastafrican

Μια επιτροπή της Unesco πρόσθεσε την Πέμπτη την λίμνη Turkana, ένα hotspot διατήρησης περιβάλλοντος στην Κένυα και μια υποψήφια περιοχή ως τόπος γέννησης της ανθρωπότητας, στον κατάλογο των περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την καταστροφική επίδραση του φράγματος Gibe III της Αιθιοπίας "στη ροή και το οικοσύστημα" της λίμνης Turkana στα κατάντη.

Ο αντίκτυπος "αποτελεί περαιτέρω απειλή για την περιοχή", δήλωσε η Unesco σε δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη από το Μπαχρέιν.

Ευρισκόμενη στη βορειοδυτική Κένυα και γνωστή ως Θάλασσα Jade, η λίμνη Turkana είναι η πιο αλατούχα λίμνη στην Ανατολική Αφρική και η μεγαλύτερη λίμνη της ερήμου στον κόσμο.


Τα νησιά της αποτελούν περιοχές αναπαραγωγής για τον κροκόδειλο του Νείλου, τον ιπποπόταμο και διάφορα είδη φιδιών, ενώ η ίδια η λίμνη είναι σημαντική για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Η περιοχή είναι επίσης ένας πιθανός τόπος γέννησης της ανθρωπότητας, που φιλοξενεί τα κοιτάσματα απολιθωμάτων του Koobi Fora.

Τα ερείπια πολλών πρώιμων ανθρωποειδών έχουν βρεθεί εκεί, συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλοπίθηκων, Homo habilis, Homo erectus και Homo sapiens.

"Τα κοιτάσματα του Koobi Fora, πλούσια σε απολιθώματα θηλαστικών, μαλακίων και άλλων απολιθωμάτων, συνέβαλαν περισσότερο στην κατανόηση των παλαιοπεριβάλλοντων από κάθε άλλη τοποθεσία στην ήπειρο", λέει η Unesco.

"Η γεωλογία και τα απολιθώματα αντιπροσωπεύουν σημαντικά στάδια της ιστορίας της γης", προσθέτει.

Αιθιοπία

Η ίδια η λίμνη έχει μήκος 249 χιλιόμετρα και πλάτος 44 χιλιόμετρα, ενώ η προστατευόμενη περιοχή, γνωστή ως Εθνικός Δρυμός της λίμνης Turkana, περιλαμβάνει τρία παρακείμενα περιβαλλοντικά πάρκα- τα Central Island, South Island και Sibiloi - συνολικής έκτασης 161,485 εκταρίων (400.000 στρέμματα).

Ωστόσο, η λίμνη κινδυνεύει κυρίως από την κατασκευή από την Αιθιοπία υδροηλεκτρικού και αρδευτικού φράγματος στον ποταμό Omo, ο οποίος αναπληρώνει εποχικά τη λίμνη.

Το φράγμα απειλεί να διαταράξει τις εποχιακές πλημμύρες που είναι ουσιαστικές για τον αναπαραγωγικό κύκλο των ψαριών στη λίμνη, με περίπου 300.000 ανθρώπους να εξαρτώνται από την αλιεία στην Turkana για την επιβίωσή τους.

Το έργο άρδευσης αναμένεται επίσης να μειώσει σημαντικά τη συνολική ποσότητα νερού που εισέρχεται στη λίμνη.

Πολλοί φοβούνται ότι τα δύο έργα του ποταμού Omo θα προκαλέσουν δραματική μείωση της στάθμης της λίμνης - κατά δεκάδες μέτρα - ανάλογη με την περιβαλλοντική καταστροφή που παρατηρήθηκε προηγουμένως στη Θάλασσα Aral, στην Κεντρική Ασία, η οποία αποξηράνθηκε όταν τα τροφοδοτικά της ποτάμια εξετράπησαν για συστήματα άρδευσης.

Η Unesco αντιτάχθηκε στο φράγμα Gibe III, το υψηλότερο στην Αφρική στα 243 μέτρα (800 πόδια), το οποίο εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2016 και χρησιμεύει επίσης για το πότισμα τεράστιων νέων φυτειών ζαχαροκάλαμου.

Έργα φράγματος

"Οι επιπτώσεις του φράγματος στα επίπεδα της λίμνης γίνονται ήδη εμφανείς", προειδοποίησε η Unesco.

"Τα παρεχόμενα στοιχεία δείχνουν μια συνολική ταχεία μείωση των επιπέδων των υδάτων από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ξεκίνησε η κατακράτηση της δεξαμενής Gibe III και ότι τα εποχιακά πρότυπα διακύμανσης έχουν διαταραχθεί σοβαρά".

Η Unesco διαμαρτύρεται για την απουσία κατάλληλων περιβαλλοντικών εκτιμήσεων και προειδοποιεί για «πιθανές συνέπειες στην [Λίμνη Turkana], όπως η μειωμένη ροή νερού και η μόλυνση από λιπάσματα και φυτοφάρμακα».

"Αν και η κλίμακα του έργου έχει μειωθεί, είναι πιθανό να αυξηθεί η κατανάλωση νερού από τον ποταμό Omo", πρόσθεσε, που σημαίνει λιγότερο νερό που φθάνει στη λίμνη.

Το νότιο τμήμα της κοιλάδας Omo της Αιθιοπίας έχει οριστεί επίσης περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στην Κένυα, ο Richard Leakey, γνωστός παλαιοανθρωπολόγος και συντηρητής, χαιρέτισε την τοποθέτηση στη λίστα απειλούμενων βιοτόπων, αλλά αμφιβάλει ότι θα σώσει τη λίμνη.

"Νομίζω ότι όσο περισσότερη προσοχή μπορούμε να προκαλέσουμε για τη δυσκολία της λίμνης Turkana, τόσο καλύτερα, αλλά δεν πιστεύω αναγκαστικά ότι η Unesco μπορεί να κάνει οτιδήποτε για τη λίμνη Turkana", δήλωσε ο Leakey στο AFP.

"Η UNESCO την κήρυξε ως χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς πριν από πολλά χρόνια (αλλά) η κατάσταση στην Τουρκάνα συνέχισε να χειροτερεύει και όχι να καλυτερεύει", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...