Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Gawlan,ένα σύμβολο συνύπαρξης


aina.org(κι αυτοί από το Rudaw)

Το χωριό Gawlan έχει γίνει σύμβολο συνύπαρξης μεταξύ Κούρδων, Τουρκμένων  και Ασσυρίων.
Στο χωριό, οι Σουνίτες Κούρδοι, οι Σιίτες Τουρκμένοι και οι Χριστιανοί Ασσυρίοι ζουν μαζί. Το χωριό βρίσκεται 55 χλμ. Βόρεια της Urmia στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν.

"Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό όπου άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών, συμπεριλαμβανομένων των Σουνιτών, των Σιιτών και των Χριστιανών, ζουν μαζί ειρηνικά", δήλωσε στον Rudaw ο Kawais Jafari, ο αρχηγός του χωριού Gawlan.


Η πόλη Urmia είναι η πρωτεύουσα του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν και οι κάτοικοί της είναι κυρίως ένας συνδυασμός Κούρδων και Τουρκμένων με μια μικρή μειοψηφία Ασσυρίων Χριστιανών. Οι Κούρδοι συχνά διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι Τουρκμένοι κατέλαβαν κυβερνητικές θέσεις στην επαρχία.

Περίπου 300 οικογένειες ζουν σε αυτό το χωριό και οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και εκτροφή προβάτων.

Οι Σιίτες και οι Σουνίτες χωρικοί έχουν ένα τζαμί και προσεύχονται στον ίδιο τόπο.

«Ζούμε μαζί με χαρά και φιλία. Όταν κάποιος στο χωριό έχει πρόβλημα, όλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε», δήλωσε στον Rudaw ο Σαλέχ Χουσεΐνι, μέλος του συμβουλίου του χωριού.

Το χωριό έχει τρεις εκκλησίες. Η εκκλησία Mariukhna είναι η παλαιότερη, ενώ δύο άλλες είναι καινούργιες.

"Όλοι δουλεύουμε μαζί σε αυτό το χωριό, η καρδιά μας είναι στους άλλους, έτσι είμαστε σαν αδέρφια με τους μουσουλμάνους και τους Κούρδους", δήλωσε στον Rudaw ο Benyamin Nikrad, χριστιανός  κάτοικος του χωριού.

Το επίπεδο της συνύπαρξης φαίνεται από το ότι οι Ασσύριοι μιλούν ακόμα και κουρδικά.

Το Ιράν υπήρξε ιστορικά ένα ποικιλόμορφο μέρος, παρά τους αυστηρούς θρησκευτικούς περιορισμούς που επέβαλε το καθεστώς μετά την επανάσταση του 1979 και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά μέρη της χώρας, όπως οι επαρχίες Kermanshah, Δυτικό Αζερμπαϊτζάν και Κουρδιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...