georgianjournal
Τον Αύγουστο του 2018 θα έχουν περάσει 10 χρόνια από τον Πόλεμο του Αυγούστου του 2008 μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας. Μια δεκαετία έχει περάσει,μα οι εντάσεις είναι ακόμα υψηλές. Η διαδικασία συνοριοποίησης διεξάγεται από τις αποκαλούμενες de facto κυβερνήσεις των κατεχόμενων περιοχών της Αμπχαζίας και του Τσχινβάλι (η λεγόμενη Νότια Οσετία), οι περιπτώσεις απαγωγής Γεωργιανών πολιτών οι οποίοι ζουν κοντά στα σύνορα εξακολουθούν να συμβαίνουν , και δεν υπάρχει προοπτική λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα .
Οι λεγόμενες de facto κυβερνήσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Γεωργίας αναγκάζουν τους Γεωργιανούς πολίτες, που εξακολουθούν να ζουν εκεί, να εγκαταλείψουν τη γη τους. Ένα από τα τελευταία βήματα εξυπηρετεί ακριβώς αυτή τη διαδικασία - Στην Περιφέρεια Akhalgori, στην οποία κατοικούν οι πολίτες της Γεωργίας και μέσα από τα σύνορα της κατεχόμενης περιοχής Tskhinvali, η γνώση της οσετινής και της ρωσικής γλώσσας για τους δασκάλους των νηπιαγωγείων έχει καταστεί υποχρεωτική.
Κατεχόμενη περιοχή Tskhinvali και πόλη Akhalgori . Φωτογραφία από : irevolutions.org
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ekho Kavkaza (Echo of the Caucasus), η απόφαση ανακοινώθηκε κατά τα εγκαίνια ενός νέου νηπιαγωγείου, στα οποία συμμετείχε ο Anatoly Bibilov, de facto ηγέτης της κατεχόμενης περιοχής Tskhinvali (Νότια Οσετία).
Η αποστολή παρακολούθησης της ΕΕ παρακολουθεί μόνιμα την κατάσταση κατά μήκος των λεγόμενων συνόρων με τις κατεχόμενες περιοχές. Φωτογραφία από : eumm.eu
Στην περιοχή του Αχαλγκόρι σχεδόν όλοι οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί και ακόμη και το προσωπικό του νηπιαγωγείου έχουν απολυθεί, λέει το πρακτορείο. Ο λόγος είναι ένας - δεν γνωρίζουν την οσετινή και τη ρωσική γλώσσα.
Κατεχόμενα εδάφη της Γεωργίας. Φωτογραφία από: irevolutions.org
Ο Nugzar Tinikashvili, επικεφαλής της δημοτικής διοίκησης του Akhalgori, θεωρεί ότι το μέτρο αποσκοπεί στην κατάργηση της γεωργιανής γλώσσας και στην απέλαση γεωργιανών πολιτών από την περιοχή.
Φωτογραφία που τραβήχτηκε το 2008 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Αυγούστου Φωτογραφία από: archive.boston.com
"Αυτό γίνεται για να κάνουν τις γεωργιανές οικογένειες να εγκαταλείψουν το Akhalgori. Υπήρχαν δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί, ένας από τους οποίους έκλεισε πριν από αρκετούς μήνες. Υπάρχουν 40 παιδιά στον άλλον, αλλά κανένα από αυτοά δεν γνωρίζει άλλες γλώσσες από τα γεωργιανά. Οι δάσκαλοι απαγορεύεται να μιλούν στα γεωργιανά με παιδιά "- λέει ο Τινικάσβιλι.
Ρωσικό τάγμα τεθωρακισμένων που εισέρχεται στη Γεωργία το 2008. Φωτογραφία από : archive.boston.com
Όμως υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που υποστηρίζουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Γεωργίας. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με το καθεστώς των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων από την Αμπχαζία, την περιοχή Τσκινβάλι / Νότια Οσετία και τη Γεωργία, που ξεκίνησε από τη γεωργιανή πλευρά. Το ψήφισμα αυτό εμποδίζει τις δυναμικές δημογραφικές αλλαγές στις αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας και επιβεβαιώνει το δικαίωμα των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων να επιστρέψουν στη γη τους.
Η Γεωργιανή πόλη Γκόρι μετά από βομβαρδισμό στον πόλεμο του 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου