Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Τι χιουμοράκι του Προέδρου

huffingtonpost

H φράση «η σιωπή μου προς απάντηση σου» είναι γνωστή. Και η «σιωπή» έρχεται ως ένα είδος κριτικής, να υπογραμμίσει την περιφρόνηση που θέλει να δείξει κάποιος σε ένα σχόλιο που δέχθηκε και θεώρησε πως είναι- στην καλύτερη περίπτωση- άστοχο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μπορεί να μην χρησιμοποίησε αυτή τη φράση μετά το αστείο που άκουσε να του λέει ο Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά ο γάλλος Πρόεδρος το μόνο που εισέπραξε από το Ποντίφικα ήταν...σιωπή. Σιωπή ως απάντηση σε ένα άστοχο, κακόγουστο αστείο για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό.


Κατά την είσοδο του προέδρου και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο χώρο υποδοχής, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν χαιρέτησε ένθερμα τον διερμηνέα του Πάπα με τον οποίο, όπως εξήγησαν οι δύο άνδρες, ήταν συμμαθητές. Και οι δύο είναι Βρετόνοι αφού έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή της Βρετάνης στη Γαλλία όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως κέλτικης καταγωγής.

Ο Μακρόν λοιπόν αφού αντάλλαξε χειραψίες και ασπάστηκε τον Πάπα, είπε να κάνει ένα αστείο για να σπάσει ο πάγος. Απευθυνόμενος στον Πάπα του λέει χαμογελώντας και ενώ του συστήνει τον γάλλο Υπ.Εξωτερικών: «Είναι Βρετόνος. Οι Βρετόνοι βρίσκονται παντού. Οι Βρετόνοι είναι η μαφία της Γαλλίας».

Ο Πάπας όχι μόνο δε χαμογέλασε (για γέλιο ούτε λόγος) αλλά δεν απάντησε καν στον Μακρόν. Αυτό καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια το θέμα της ιταλικής μαφίας και γενικότερα του οργανωμένου εγκλήματος είναι μεταξύ αυτών που ο Ποντίφικα επιμένει να καταγγέλλει με πάθος και προφανώς το αξιολογεί ως τόσο σοβαρό που δεν θα αστειευόταν ποτέ για αυτό και μάλιστα δημόσια. Γενικότερα δε το θέμα της μαφίας είναι πολύ ευαίσθητο για τους Ιταλούς και δεν είναι δεκτικοί σε τέτοιους είδους αστεία αφού προσπαθούν να καταπολεμήσου ένα άδικος προς αυτούς στερεότυπο. 

Πέραν βέβαια του πόσο αρνητικά εξέλαβε ο Πάπας το αστείο του Μακρόν η ατάκα του γάλλου προέδρου χαρακτηρίστηκε από μερίδα του γαλλικού Τύπου ως «κακό» και για άλλους λόγους.

Χαρακτηριστικές οι αναφορές της εφημερίδας που εκδίδεται στη Βρετάνη Ouest-France η οποία δε εκτίμησε καθόλου το χιούμορ του Μακρόν αφού εκτιμάται πως όσα ανέφερε ήταν προσβλητικά για τους Βρετόνους.

Σημειώνεται πως οι Βρετόνοι δεν έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα αλλά ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι οι στενοί δασμοί που διατηρούν μεταξύ τους, η αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει και η λειτουργία ενός ολόκληρου δικτύου Βρετόνων σε τομείς όπως η πολιτική, οι επιχειρήσεις ή ακόμη και οι εκκλησιαστικοί κύκλοι. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να ασκούν σημαντική επιρροή στο Παρίσι.

Μεταξύ των πιο γνωστών Βρετόνων είναι ο Βενσάν Μπολορέ, ο ιδιοκτήτης της Gucci, Φρανσουά Πινό, και η δυναστεία του λιανικού εμπορίου Λεκλέρκ.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο γάλλος πρόεδρος επιχειρεί, ανεπιτυχώς, να κάνει χιούμορ. Πέρσι, σε μια περιοδεία του στην Αφρική δέχθηκε επικρίσεις επειδή είπε σε μια ομάδα φοιτητών ότι ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ροκ Μαρκ Καμπορέ έφυγε από την αίθουσα για να πάει να φτιάξει το κλιματιστικό.

Με αυτό ενεργητικό- και πόσα ακόμη άνοστα αστεία που μπορεί να μην έχουν γίνει γνωστά- ο Μακρόν μάλλον θα ήταν καλύτερα να μείνει στο πρωτόκολλο και να αφήσει τα αστεία για αυτούς ξέρουν καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...