africanews
Κατά μήκος ενός δρόμου στην πόλη Malakal, Νοτιοσουδανοί οι έμποροι εμφανίζουν τα λαχανικά τους ελπίζοντας να βρουν αγοραστές κατά μήκος του δρόμου. Ο κόμβος πετρελαίου Malakal είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της μικρής χώρας.
Για χρόνια, έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς οι πολίτες έφυγαν εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε το 2013 όταν ο πρόεδρος Salva Kiir, έδιωξε τον αντιπρόεδρό του Riek Machar.
Αλλά μερικοί επιστρέφουν τώρα στη πατρίδα για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.
"Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στην πόλη Μαλάκαλ. Θέλω να τους πω ότι στέκομαι μπροστά τους και μένω στο Malakal. Δεν υπάρχει πρόβλημα εδώ, και οι άνθρωποι ζουν στην πόλη ", δήλωσε μία από τους κατοίκους,η Eliza Wanykow Chan.
Σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, η σύγκρουση, η οποία έχει τις ρίζες της και στον έλεγχο του πετρελαϊκού πλούτου του Νοτίου Σουδάν, ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση και υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί σε γενοκτονία.
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν ( UNMISS ) αύξησε τις δραστηριότητές της και την παρουσία της στην πόλη για να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συνεχίσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.
"Έχω συνεργαστεί με τις γυναίκες εδώ και αρκετούς μήνες και το μήνυμα που ακούω συνεχώς είναι ότι θέλουν ειρήνη. Επιθυμούν την ειρήνη για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και το σημαντικότερο για να μπορέσουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο σχολείο και να αναπτύξουν ένα ευημερούν και ειρηνικό μέλλον », δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα στο Malakal, Hazel Dewet.
Σχεδόν 2 εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί έχουν εγκαταλείψει τα σύνορα της χώρας, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες όπως η Ουγκάντα, η Κένυα, το Σουδάν ή η Αιθιοπία.
Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων στην Αφρική από τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου