koreatimes
Συγγραφέας: Park Jin-hai
Hong In-hwa |
Ο Χάντλεϊ, πρώην πάστορας του Χριστιανικού Νοσοκομείου Kwangju, φρόντισε να τραβήξει φωτογραφίες αθώων πολιτών που πυροβολήθηκαν από Κορεάτες στρατιώτες υπό τη στρατιωτική δικτατορία του Chun Doo-hwan και διέδωσε τα νέα για να γνωρίσει ο κόσμος την αλήθεια, μαζί με την γυναίκα του, δημοσιογράφο που έγινε ιεραπόστολος , Μάρθα. Πέθανε στο σπίτι του στις ΗΠΑ στις 26 Ιουνίου.
Η Hong In-hwa, πρώην δημοτικός σύμβουλος της Gwangju και πρόεδρος του "The 1904", ενός οργανισμού που αποτίει φόρο τιμής σε ξένους ιεραποστόλους στη Γκουανγκτζού, προετοίμασε ένα μνημόσυνο αφού έμαθε αργά τα θλιβερά νέα.
"Ήταν στο επίκεντρο του κινήματος εκδημοκρατισμού στις 18 Μαΐου στη Γκουανγκτζού", δήλωσε η Χονγκ, η οποία στη συνέχεια παρακολούθησε ως πρωτοετής του γυμνασίου τη μελέτη της Αγίας Γραφής της Δευτέρας στα Αγγλικά που πραγματοποιούσε η Μάρθα για τους ντόπιους μαθητές. "Μόλις είδε τα κορίτσια γυμνασίου που προσφέρθηκαν να πάνε στο δρόμο και να ζητήσουν από άλλους αιμοδοσία λίγο νωρίτερα,να μεταφέρονται πίσω στο νοσοκομείο πυροβολημένα, ο Huntley, γλιστρώντας στο αίμα στο νοσοκομείο, πήρε φωτογραφίες των νεκρών για να μάθει ο κόσμος τι συνέβη στη Γκουανγκτζού. Όταν είδε ένα πτώμα με το μισό πρόσωπο διαλυμένο από πυροβολισμό, ούρλιαξε σαν λύκος ».
Τράβηξε φωτογραφίες από το τι έκανε η βίαιη στρατιωτική κυβέρνηση στους πολίτες και εμφάνισε κρυφά τις εικόνες στο σκοτεινό δωμάτιο στην κατοικία του.
Η Μάρθα έγραψε πολλές στήλες και άρθρα για την Times of Korea, την Korea Herald και το μηνιαίο περιοδικό PCUS στις ΗΠΑ, κάνοντας λεπτομερείς περιγραφές της κατάστασης στην Κορέα.
Τα άρθρα και οι φωτογραφίες της σχετικά με το Κίνημα Εκδημοκρατισμού της Gwangju στις 18 Μαΐου του 1980 έγιναν τόσο γνωστά ώστε οι ιεραπόστολοι έπρεπε να εγκαταλείψουν την Κορέα το 1984, σύμφωνα με την Χονγκ.
Ο Huntley παρείχε την κατοικία του ως άσυλο για φοβισμένους πολίτες, παραβλέποντας τις εντατικές επιθεωρήσεις του στρατού.Κάποια στιγμή , 22 άτομα παρέμεναν κρυμμένα εκεί.
"Την Τετάρτη το πρωί χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το τι συνέβαινε, οι στρατιώτες, νευρικοί ή ενεργώντας με εντολή, άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, όχι πάνω από τα κεφάλια τους, όχι στο έδαφος μπροστά τους, πάνω στα πλήθη!
«οι άνθρωποι της πόλης, κάποιοι νευρικοί, ορισμένοι φοβισμένοι, κάποιοι θυμωμένοι, εισέβαλαν στα οπλοστάσια για τις ανάγκες του εφεδρικού στρατού στην πόλη και στα γύρω χωριά. Όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί, ήταν προς τις δύο κατευθύνσεις. Τότε ήταν που το νοσοκομείο άρχισε να δέχεται πολίτες με τραυματισμούς από πυροβολισμούς και πτώματα. Ίσως αυτή η μέρα να ήταν η χειρότερη μέρα για εμάς. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι ο Στρατός της Δημοκρατίας της Κορέας στην πραγματικότητα επιτέθηκε στους γείτονές μας », γράφει η Martha Huntley καταγράφοντας τη φρίκη της ημέρας.
Μέχρι την επιστροφή τους στις ΗΠΑ το 1984, το ζευγάρι βοήθησε τα θύματα και τις οικογένειές τους που χρειάζονται ιατρική ή ακαδημαϊκή βοήθεια.
Υιοθέτησαν επίσης ένα κορεατικό αγόρι. "Όπως και πολλοί ιεραπόστολοι που εργάστηκαν ανώνυμα για τους πολίτες της Gwangju, οι Huntley αφιέρωσαν τη ζωή τους στον λαό. Η αφοσίωσή τους, που δεν περίμενε ανταπόδοση, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχαστεί ", δήλωσε η Χονγκ.
Με τις συστάσεις της Χονγκ και της οργάνωσής της, δόθηκε στον Τσαρλς Χάντλεϊ το βραβείο" May Mothers Award "τον Μάιο, που τιμά όλους εκείνους που αφιέρωσαν τις προσπάθειές τους στο Κίνημα Εκδημοκρατισμού της 18ης Μαΐου και εκείνους που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη σε ένα ευρύτερο πεδίο, μόλις ένα μήνα πριν τον θάνατό του.
Η κατοικία του στο Yangrim-dong,στη Gwangju, χρησιμοποιείται τώρα ως ξενώνας που ονομάζεται "The 1904" όπου διατηρείται το σκοτεινό δωμάτιο και ο εξοπλισμός του Huntley .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου