Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ερμπίλ:Η πρωτεύουσα του Κουρδιστάν,μια πόλη αντιθέσεων

Kurdistan’s capital has old and new, rich and poor, modern and traditional. Photo: Farzin Hassan/Rudaw
Η πρωτεύουσα του Κουρδιστάν έχει γέρους  και νέους, πλούσιους και φτωχούς, σύγχρονους και παραδοσιακούς. Φωτογραφία: Farzin Hassan / Rudaw
Η πρωτεύουσα Erbil της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν είναι μια πόλη των οποίων οι αντιθέσεις επισημαίνονται συχνά: από το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη σχετική ασφάλεια και σταθερότητα της πόλης σε σύγκριση με τις χρόνια ασταθείς γειτονικές περιοχές. 

Γενικά οι δημοσιογράφοι αγαπούν μια καλή αντίθεση. Η εξαθλίωση της ολοκληρωτικής Βόρειας Κορέας, για παράδειγμα, συγκρίνεται συχνά με τη σύγχρονη και πολυσύχναστη πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ, η οποία βρίσκεται περίπου 40 μίλια νότια της αποκαλούμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τις δύο Κορέες. 

Το ίδιο ισχύει για το Erbil κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, οι δημοσιογράφοι συχνά υπογράμμισαν την έντονη αντίθεση μεταξύ αυτής της σταθερής και ειρηνικής φιλο-αμερικανικής πόλης με την αστάθεια και τη βία του Ιράκ. Επίσης, κατά την οικονομική άνοδο στην περιοχή, όταν το Erbil ονομάστηκε "το νέο Ντουμπάι", οι δυτικοί επενδυτές που επισκέπτονταν την πρωτεύουσα των Κούρδων δεν μπορούσαν να περιγράψουν πργαματικά  που  βρίσκονταν. Ήταν τεχνικά στο Ιράκ, αλλά όχι στην πραγματικότητα. 

Αφού το ISIS κατέλαβε την Μοσούλη, οι δημοσιογράφοι που επισκέπτονταν τον Erbil θα έδειχναν συχνά πτυχές της πόλης, ενώ σχεδόν πάντοτε επεσήμαναν ότι είναι μόλις 50 μίλια από τη μεγαλύτερη πόλη που κατέλαβαν ποτέ οι μαχητές.  


Πολλά από αυτά τα κομμάτια κατά κάποιο τρόπο γράφονται μόνα τους , ανοίγουν πάντοτε με τη στενή εγγύτητα αυτών των δύο πόλεων πριν ασχοληθούν με το πόσο μοντέρνο / φιλο-δυτικ'ο / ασφαλές / σταθερό κ.λπ. είναι το Erbil . 

Πάρτε την ιστορία του κλαμπ μόδας ανδρών "κ. Erbil" στην πόλη που έγινε "viral" τον περασμένο Φεβρουάριο. 

"Λιγότερο από μια ώρα με το αυτοκίνητο από την διαλυμένη από τον πόλεμο Μοσούλη, μια ομάδα νέων Ιρακινών ανδρών έχουν ξεκινήσει μια λέσχη μόδας, για να δείξουν στον κόσμο μια άλλη πλευρά του Ιράκ", ξεκινούσε  ένα κομμάτι για το θέμα στο Quartz που απηχούσε αυτό του France 24, που ξεκινούσε γράφοντας ότι το Ερμπίλ «συχνά κάνει πρωτοσέλιδα επειδή  είναι το σκηνικό σε μάχες εναντίον μαχητών της ομάδας Ισλαμικό Κράτος. Αλλά αυτή τη φορά, η πόλη είναι στο προσκήνιο για μια ομάδα νεαρών ανδρών με ιδιαιτερότητα.» 

Στους  The Times στις 23 Αύγ ο τίτλος ενός κομματιού για το Ερμπίλ περιέγραφε την κουρδική πρωτεύουσα ως «υπερ-πλούσια πόλη 50 μίλια από τη Μοσούλη.» σε αντίθεση με ορισμένα από τα άλλα ρεπορτάζ από την πόλη αυτό το κομμάτι έκανε καλή δουλειά παρέχοντας μια πιο πολυδιάστατη εικόνα της ζωής εκεί.  

Άλλα κομμάτια συχνά αναδεικνύουν μία πτυχή της ζωής εκεί και βγάζουν μια ημιτελή  εικόνα για την πόλη,η Φωνή της Αμερική (VOA), για παράδειγμα, στην εισαγωγή σε μια συνέντευξη με τον πρωθυπουργό του Κουρδιστάν Νετσίρβαν Μπαρζάνι τον Ιούλιο του 2016 περιέγραψε την πολυτελή αυτοκρατορική περιοχή της πόλης, παρατηρώντας τα ακριβά αυτοκίνητα και τους  χαλαρούς ανέμελους ντόπιους στο Tche Tche cafe της περιοχής καθώς και το σούσι μπαρ στο καταπληκτικό ξενοδοχείο Divan. 

Από την άλλη πλευρά, το Bloomberg επέλεξε να επικεντρωθεί στα ημιτελή κτίρια στην ίδια περιοχή, των οποίων η κατασκευή σταμάτησε  ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης λίγους μήνες νωρίτερα και έδειξε Γιεζίντι που είχαν  καταφύγει σε ένα ημιτελές ξενοδοχείο που βρίσκεται ανάμεσα στο Divan και στην ίδια ακριβώς καφετέρια που ανέφερε η VOA, την οποία αγνοούσαν. 

Η αντίθεση μεταξύ αυτών των αναφορών δείχνει πόσο εύκολο είναι να επικεντρωθεί κανείς σε μια πτυχή της πόλης και να καταλήξει να παραβλέπει κάποια άλλη που βρίσκεται σε κοινή θέα. 

Η δημοσιογράφος της Times, Helen Nianias, παρατηρεί σωστά ότι: "Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια εκπληκτική αντίθεση μεταξύ της ζωής στη φούσκα του Erbil και στο τι τι συμβαίνει παρακάτω , αλλά οι άνθρωποι που συναντώ επισημαίνουν ότι δύσκολα μπορούν να κατηγορηθούν για το γεγονός ότι δεν ζουν σε μια από τις χειρότερες  ζώνες πολέμου του κόσμου".

. Σημειώνει επίσης ότι οι Κούρδοι« είναι έντονα συνειδητοποιημένοι »για τα δικά τους παρελθόντα δεινά σε περιόδους πολέμου, γεγονός που οδηγεί σε μια άλλη εντυπωσιακή αντίθεση ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν του Erbil. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή έχουν καταστεί άσυλο  για πολλούς από αυτούς που διώκονται επί του παρόντος στο Ιράκ, όχι μια πόλη από την οποία οι ντόπιοι διώκονται και αναγκάζονται να φύγουν και να αναζητήσουν άσυλο  σε γειτονικές χώρες, όπως γινόταν τις τελευταίες δεκαετίες . 

Η καταληκτική παράγραφος της Nianias περιλαμβάνει αυτή τη δήλωση: «Αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι [στο Erbil] πιστεύουν ότι είναι παράξενο ότι είναι τόσο κοντά στην καταστροφή της Μοσούλης, αλλά τόσο μακριά από αυτήν σαν τρόπος ζωής.»  

Ο Hemin Hawrami, ανώτερος βοηθός του Προέδρου του Κουρδιστάν  Μασούντ Μπαρζάνι είχε πιθανώς κατά νου  παρόμοια αντίθεση όταν περιέγραψε κάποτε το Κουρδιστάν ως "μια βίλα σε μια ζούγκλα", πριν προσθέσει ότι μια έρημος μπορεί να είναι πιο εύχρηστη λέξη.  

Αυτό είναι ίσως το αίνιγμα του Ερμπίλ και πώς γίνεται όλο και περισσότερο μια πόλη πολλών αντιθέσεων, είναι κοσμοπολίτικη αλλά αρκετά συντηρητική και παραδοσιακή, είναι πολύ πλούσια αλλά ταυτόχρονα φιλοξενεί πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα ​​από την οικονομική κρίση. Και φυσικά απέχει ένα ολόκληρο κόσμο από  τις πόλεις σε γειτονικές περιοχές.Όμως όλες αυτές οι αντιθέσεις καθιστούν την κουρδική πρωτεύουσα αρκετά δύσκολο να περιγραφεί επαρκώς, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τρέχοντας τον χρόνο

  Σπρώχνουμε το χρόνο προς τα εμπρός οι άνθρωποι. Με τέτοια μανία που ξεχνάμε φαίνεται πως όταν κάνεις το χρόνο να τρέχει πιο γρήγορα, σε πα...