Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Οι Βαβυλώνιοι πιο προηγμένοι στα μαθηματικά από τους αρχαίους Έλληνες

Dr Mansfield and Plimpton 322 at the Rare Book and Manuscript Library at Columbia University in New York.


Αυστραλοί επιστήμονες λένε ότι οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι γνώριζαν μια μορφή τριγωνομετρίας πολύ πιο προηγμένη από την σύγχρονη έκδοση. Και το κατάλαβαν 1.000 χρόνια πριν από τους Έλληνες, οι οποίοι ανέκαθεν θεωρούνταν ότι ήταν οι μαθηματικές ιδιοφυίες του αρχαίου κόσμου.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας το υποστήριξαν αυτό μετά την εξέταση ενός δισκίου αργίλου 3.700 ετών γνωστού ως   Plimpton 322 .
Το δισκίο περιέχει πληροφορίες γραμμένες σε σφηνοειδή, τη γλώσσα των Βαβυλώνιων, που έζησαν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ιράκ γύρω στο 2000 π.Χ.

Διάσημο δισκίο Βαβυλωνιακής αργίλου 3700 ετών, το Plimpton 322.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ: UNSW / ANDREW KELLY
Διάσημο Βαβυλωνιακό δισκίο  αργίλου 3700 ετών, το Plimpton 322.
Πριν από μερικά χρόνια οι ερευνητές κατάφεραν να το αποκωδικοποιήσουν και συνειδητοποίησαν ότι ήταν στην πραγματικότητα ένας κατάλογος αριθμών.
Αλλά τώρα η ομάδα της Αυστραλίας κατάλαβε τι  είναι αυτοί οι αριθμοί και είναι μια προηγμένη μορφή τριγωνομετρίας που χρησιμοποιούταν για να επεξεργαστούν τις γωνίες των τριγώνων.
Η πόλη της Βαβυλώνας στη Μεσοποταμία φημίζεται για τα ζιγκουράτ, ή τις πυραμίδες της, και τους Κρεμαστά Κήπους, που ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Ο μαθηματικός του UNSW Δρ. Daniel Mansfield πιστεύει ότι η τριγωνομετρία στο Plimpton 322 πιθανότατα βοήθησε τους αρχιτέκτονες της Βαβυλώνας να χτίσουν την πόλη.
"Η έρευνά μας δείχνει ότι είναι ένας τριγωνομετρικός πίνακας τόσο άγνωστος και προχωρημένος που από ορισμένες απόψεις είναι ανώτερος από τη σύγχρονη τριγωνομετρία", δήλωσε ο Δρ Mansfield.
"Ανακαλύψαμε ότι αυτές οι γραμμές αντιπροσωπεύουν τις αναλογίες για μια σειρά από ορθογώνια τρίγωνα που κυμαίνονται από σχεδόν ένα τετράγωνο έως σχεδόν μια επίπεδη γραμμή", είπε.
"Αυτό κάνει το Plimpton 322 ένα ισχυρό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τοπογράφηση  οικοπέδων ή για αρχιτεκτονικούς υπολογισμούς για την κατασκευή παλατιών, ναών ή για τη μέτρηση  πυραμίδων ", πρόσθεσε ο Dr. Mansfield.
Ενώ το θεώρημα του Πυθαγόρα βασίζεται σε γωνίες, η βαβυλωνιακή μέθοδος βασίζεται σε ένα σύστημα αναλογιών.
Ο πίνακας πήρε  το όνομά του επειδή ήταν στη συλλογή του αμερικανικού εκδότη George Plimpton και δωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia το 1936 λίγο πριν από το θάνατό του.
Ο τρόπος με τον οποίο τον απέκτησε ποτέ δεν αποκαλύφθηκε, αλλά τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρχε μια ακμάζουσα μαύρη αγορά στην πώληση αντικειμένων από αρχαία μνημεία στη Μέση Ανατολή.  
Έγγραφο για την έρευνα δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Διεθνούς Επιτροπής για την Ιστορία των Μαθηματικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...