Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Αβλέφαρος



Ο αβλέφαρος είναι είδος σαύρας της οικογένεια των σκινκιδών.
    
Αυτή η μικρή σαύρα μεγαλώνει σε μήκος έως και 13 cm μαζί με την ουρά η οποία είναι περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη του σώματος. Τον συναντάμε συνήθως στην Ανατολική Ευρώπη και την Νοτιοδυτική Ασία. Δεν αποκλείεται όμως να τον συναντήσουμε και στην κεντρική Ευρώπη όπως για παράδειγμα την Ουγγαρία.
    
Είναι ένα ντροπαλό ερπετό που προτιμά συνήθως περιοχές με σχετική υγρασία και ζει σε υψόμετρο ως και τα 800m. Του αρέσει να κρύβεται κάτω από πεσμένα φύλλα, ξύλα, πέτρες και μέσα σε χαμηλή βλάστηση.


Αποτέλεσμα εικόνας για αβλεφαρος
    
Χρησιμοποιεί σπάνια τα ατροφικά του πόδια και κινείται κυματοειδώς, όπως τα φίδια. Γι’ αυτό και συχνά οι άνθρωποι τον περνούν για φίδι και τον σκοτώνουν. Στη πραγματικότητα είναι βεβαίως εντελώς ακίνδυνος.
    
Δεν διαθέτει βλέφαρα κι έτσι δικαιολογείται το όνομά του, αλλά διάφανο προστατευτικό δέρμα. Τρέφεται με μικρά αρθρόποδα. Ζευγαρώνει από τα μέσα της άνοιξης και τα θηλυκά γεννούν 2-4 αυγά τα οποία τοποθετούν σε τρύπες που φτιάχνουν στο έδαφος. Είναι ημερόβια σαύρα που αποφεύγει όμως τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
    
Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερα άκρα από τα θηλυκά κι έτσι τα ξεχωρίζουμε. Γνωστότερα είναι δύο είδη αβλέφαρου, ο Αblepharus kitaibelii, που έχει μήκος 10-12 εκ. και ζει στις θερμές χώρες, και ο Αblepharus pannonicus, που έχει μήκος 8-10 εκ. και ζει στην Ευρώπη, από την Ουγγαρία έως και τα ασιατικά σύνορα. Και τα δύο είδη τρέφονται με σκουλήκια και έντομα.
   Αποτέλεσμα εικόνας για αβλεφαρος

                   Βιβλιογραφία
  1. http://el.wikipedia.org
  2. Δομή
  3. https://ellas2.wordpress.com


Διαβάστε περισσότερα: http://petarismata.webnode.gr/news/%CE%B1%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%82-(ablepharus)/

2 σχόλια:

  1. Το συγκεκριμένο πρέπει να πάσχει απο αρρυθμίες. Πάντως είναι πανέμορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγχωμένο είναι επειδή κάτι τεράστιο του κόλλησε μια κάμερα στη μούρη.

      Από τα ομορφότερα σαυράκια που υπάρχουν.Από δω και πέρα αρχίζουν να κόβουν βόλτα στα Κύθηρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου περίπου.

      Διαγραφή

Τρέχοντας τον χρόνο

  Σπρώχνουμε το χρόνο προς τα εμπρός οι άνθρωποι. Με τέτοια μανία που ξεχνάμε φαίνεται πως όταν κάνεις το χρόνο να τρέχει πιο γρήγορα, σε πα...