Δεν το βλέπω πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό θετικά. Την αποχή από τις εκλογές εννοώ ως αποστολή πολιτικού μηνύματος. Καταλαβαίνω την επιχειρηματολογία κάποιων σοβαρών χώρων της Αριστεράς κυρίως, αλλά δε βλέπω πρακτικά πως λειτουργεί. Στέλνει ένα μήνυμα μεν, ότι δεν συμφωνούμε με το όλο οικονομικοπολιτικό σύστημα και στεκόμαστε απέναντι όχι μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά σε όλο το σύστημα, αλλά αποστέλλεται σε παραλήπτες οι οποίοι ουδόλως ενδιαφέρονται, αφού αυτούς τους ενδιαφέρει κυρίως η βραχυπρόθεσμη επιβίωση τους. Επιπλέον δε μπορώ να καταλάβω πως η αποχή από τις εκλογές βοηθά στη δημιουργία ενός δικτύου κινημάτων που θα αλλάξουν την κοινωνίας εκτός εκλογών και γιατί δε μπορούν να γίνουν και τα δύο παράλληλα.
Για το πιο απλοϊκό επιχείρημα ότι δεν μου αρέσει κανένα κόμμα και δεν πάω να ψηφίσω γι' αυτό, η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για το κλασικό επιχείρημα του ευθυνόφοβου ανθρώπου ο οποίος θέλει να μείνει έξω από το χορό για να ασκεί κριτική στο πως χορεύουν οι άλλοι. Η χωριάτικη κουτοπονηριά όμως, διότι περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά-και τέτοια παραδείγματα βλέπουμε συχνά γύρω μας- έχει ένα και πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Κανένα αποτέλεσμα. Θα έρθουν να ψηφίσουν οι πιο κομματικά κολλημένοι και αυτοί θα ορίσουν το αποτέλεσμα. Και των κομμάτων και των προσώπων.
Προφανώς και τα κόμματά μας έχουν τα χάλια τους. Κι εγώ μέχρι τώρα έχω αποφασίσει ποια κόμματα δεν θα ψηφίσω και όχι ποιο θα ψηφίσω. Αλλά θα πάω έστω και για να ρίξω λευκό(αυτό είναι μήνυμα γιατί καταγράφεται και δείχνει δυσαρέσκεια, η αποχή όχι γιατί δείχνει απλά αδιαφορία κάτι που το σύστημα επιδιώκει).
Εξαιρούνται από τα παραπάνω όσοι δε θα πάνε να ψηφίσουν επειδή πιστεύουν πως μόνο με μια βίαιη επανάσταση θα αλλάξουν τα πράγματα και λειτουργούν έτσι. Δεν συμφωνώ με τις πρακτικές τους αλλά η επιχειρηματολογία τους είναι σωστή.
Επίσης δεν αναφέρομαι σε όσους πράγματι αδιαφορούν γιατί δεν έχει κανένα νόημα απολύτως...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου